Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Menús del dia: 143 de 12 ciutats diferents, estudiats : La qualitat nutritiva de gairebé la meitat dels menús del dia és deficient

Gairebé la meitat dels menús del dia que centenars de milers de persones ingereixen quotidianament als restaurants del nostre país pateixen d'una qualitat nutritiva deficient, si bé l'atenció que es presta al client és satisfactòria en general, malgrat que s'hagin detectat alguns incompliments de la normativa vigent.

/imgs/20010101/tema01.jpg
Aquesta és la conclusió doble i principal que s’extreu de la investigació que ha realitzat CONSUMER, que ha enviat els seus tècnics (que van actuar en tot moment com a clients, sense identificar-se com a col·laboradors d’aquesta revista) a 143 restaurants que serveixen menús del dia que costaven entre 1.000 i 2.000 pessetes i estaven ubicats en una zona cèntrica de 12 ciutats: Vitòria, Bilbao, Sant Sebastià, Castelló, València, Santander, Madrid, Barcelona, Pamplona, Alacant, Màlaga i Burgos. Després de la presa de dades, experts en nutrició van avaluar (sempre amb criteris exigents de dieta equilibrada i saludable) la composició de cada menú, valorant les diverses opcions que oferien i el seu mèrit nutricional. El cost mitjà dels 143 menús del dia estudiats va ser de 1.273 pessetes.

En qualitat del servei (es van analitzar 64 variables a cada restaurant, agrupades en 7 apartats), només la varietat dels plats -o nombre d’alternatives diferents per al primer i segon plat, per a la beguda i per a les postres- requereix millora a nivell general, si bé va obtenir una qualificació mitjana d’acceptable. De tota manera, malgrat aquest panorama global favorable, el compliment de la normativa vigent no és general: un de cada deu restaurants (tres dels quals són a Barcelona) no tenia els fulls de reclamacions a disposició dels clients. L’exhibició visible del preu del menú és també obligatòria, però en un 15 % dels restaurants visitats (diversos a Burgos i Santander) no es complia aquest requisit. Finalment, el grau de netedat al menjador es va definir com a “regular” en un 13 % dels restaurants (preferentment a Pamplona, Burgos i Santander). En un local de Barcelona, la higiene es va qualificar fins i tot d’insuficient. Tornant a les dades globals d’atenció al client, van destacar positivament l’estat i l’equipament de les cambres de bany dels restaurants i la rapidesa en el servei dels menjars i begudes, apartats tots dos amb més de 8,5 punts de mitjana.

En un de cada quatre (el major nombre de casos a Burgos i València) els plats que conformaven el menú no estaven exposats al públic.

L’aspecte nutritiu no es té prou amb compte

Pel que fa a la qualitat nutritiva dels menús del dia, malgrat que l’oferta de plats és variada, les conclusions disten molt de ser satisfactòries: el 43 % d’aquests menús no va aprovar l’examen dels especialistes en alimentació i fins i tot el 30 % es va considerar dolent o molt dolent. Només el 29 % es va qualificar de bons o excel·lents des d’aquesta perspectiva de dieta saludable. Els menús que van suspendre no assolien l’equilibri nutricional, fonamentalment perquè no oferien verdura o amanida, llegum i peix, opcions imprescindibles en un menú que s’atingui al concepte de dieta saludable i equilibrada. També és criticable que massa plats fossin precuinats (llibrets de pernil dolç, croquetes, calamars…) i que no s’inclogués fruita del temps com a postres.

Es va constatar que les amanides, quan figuren en aquests menús del dia, s’ofereixen com a primer plat, cosa que dóna peu perquè el comensal eviti escollir una opció tan saludable per temor a quedar-se amb gana. Seria interessant, en opinió dels dietistes, que els restaurants les oferissin com a entrant o com a guarnició del segon plat. L’arròs, la pasta i la patata, d’altra banda, són habituals en la majoria dels menús, però se’ls afegeix en excés aliments d’origen animal (carn, ou, embotits, pescat, marisc), cosa que pot suposar un aportament desmesurat de proteïnes i greixos en l’alimentació quotidiana.

Una altra situació molt millorable és que l’oferta de carns és molt superior a la de peixos quan, almenys, s’hauria d’equiparar. Mentre la carn s’incloïa als segons plats en una proporció que supera el 50 % dels menús estudiats, el peix no assolia el 30 %. Dins de la resta de defectes anotats, destaca l’escassa varietat de fruita fresca per a les postres, que a més s’inclou en proporció menor que els dolços. Finalment, l’únic pa que inclouen pràcticament tots els restaurants és el blanc i no ofereixen al client la possibilitat d’escollir pa integral, amb més contingut de fibra, molt beneficiosa per a la salut.

Els qui mengen fora de casa amb freqüència, assenyalen els especialistes en nutrició, han de poder escollir uns plats que s’ajustin no solament a les seves preferències gustatives, sinó també a les seves necessitats nutritives, i per això la responsabilitat és doble: la del consumidor, que ha d’escollir tenint en compte també els criteris que defineixen una dieta saludable i equilibrada, i la dels restaurants, que haurien d’incloure aquest criteri de qualitat nutritiva quan confeccionen els seus menús del dia.

Pel que fa a la qualitat organolèptica, els resultats van ser acceptables per a un àpat econòmic com aquest, si bé el 9 % dels menús del dia que van degustar els tècnics de CONSUMER van resultar poc saborosos i el 8 % es va servir inadequadament fred. Un 3 % patia d’una mala presentació i en un 6 % la textura dels aliments es va considerar incorrecta.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions