Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Les més cares no planxen millor

/imgs/20010101/analisisb01.jpg Les dues conclusions principals de l'estudi són que totes compleixen la normativa de seguretat elèctrica i que, llevat una (Rowenta Delphino), que es va quedar amb un "regular", van superar amb "bé" la prova pràctica de planxada.

El que marca la diferència entre les planxes elèctriques de vapor és la qualitat d'aplicació del vapor -si és regulable o no i en quina mesura és efectiva la regulació- i la quantitat de vapor que emet. En la funció de l'aplicació del vapor, de ruixat i de sistema antidegoteig destaquen Moulinex, Philips i Tefal. La pitjor en aquest apartat és la planxa de Rowenta, a la qual segueixen en mediocritat els models de Jata i Fagor.

D'altra banda, els resultats en l'assaig de qualitat de planxada van ser semblants i només van destacar Moulinex -la millor va obtenir un "molt bé"- i Rowenta Delphino la pitjor, amb un "regular". En resum, llevat el model de Rowenta (que va suspendre en diverses proves), aquestes planxes són de qualitat acceptable o bona. Tenint en compte les característiques d'aquestes vuit planxes (potència, longitud i mobilitat del cable, pes, angle de la punta...), el preu i les diverses proves realitzades (seguretat elèctrica, força necessària per arrossegar la planxa, aplicació del vapor, sistema antidegoteig, uniformitat de la temperatura a la sola de la planxa i avaluació pràctica de la planxada), la millor relació qualitat-preu correspon a Moulinex Ocealys 250 perquè, a més de ser la segona més barata, és la que millor va planxar i destaca en l'aplicació de vapor, en el ruixat i en l'accessibilitat de la seva punta a les zones difícils.

Una altra opció que cal tenir en compte és Jata Avant Garden: amb un preu molt inferior al de les altres (costa només 3.995 pessetes), planxa bé i només falla en el ruixat, ja que amara en excés la peça, i en l'escassa longitud del cable.

El vapor, un aliat essencial

Gràcies al vapor, en usar aquestes planxes no és necessari recórrer a un polvoritzador o a un drap humit per planxar la roba. Com se sap, com més fina és la peça, menys vapor es requereix per planxar-la, d'aquí la conveniència que les planxes comptin amb un regulador de sortida de vapor que permeti d'adequar la intensitat el vapor al tipus de peça que es vol planxar. Totes les que s'han estudiat disposen d'aplicació de vapor regulable, amb una posició per a l'aplicació extra. Es va contrastar al laboratori l'eficàcia del sistema de regulació de vapor en aquestes vuit planxes, la uniformitat del fluix de vapor en la posició de màxim i l'eficàcia del sistema de vapor extra. També es va comprovar si la planxa degotava en aquesta posició i, igualment, es va mesurar el consum de vapor en la posició màxima. En opinió dels tècnics, la millor aplicació de vapor correspon a Moulinex. Les altres, llevat de Fagor (que va generar la mateixa quantitat de vapor amb independència de la regulació escollida i va merèixer per això només un "regular"), van aprovar en aquest apartat.

Per substituir el drap humit, les planxes compten amb un polvoritzador d'aigua. En aquesta funció de ruixat van destacar, amb un "molt bé", les planxes de Moulinex, Philips i Tefal que són, també globalment, les tres millors de les estudiades. Solac i Fagor van merèixer un "bé" i Ufesa es va haver de conformar amb un "regular". Les pitjors en el ruixat van ser Jata i Rowenta, que van deixar la roba xopa.

Tant el vapor com l'aigua ruixada necessiten una certa estanquitat perquè les peces no es mullin en excés. Per a això, algunes planxes (en aquesta anàlisi, Fagor, Moulinex, Philips i Ufesa) compten amb un sistema antidegoteig. Les proves antidegoteig realitzades al laboratori van revelar que aquesta funció era insuficient a Rowenta i "regular" a Fagor (encara que tingui sistema antidegoteig) i Solac, mentre que en la resta va ser bona, malgrat que Jata i Tefal no disposen de sistema antidegoteig. En resum, en l'aplicació del vapor, el ruixat i el sistema antidegoteig destaquen Moulinex, Philips i Tefal. La pitjor en aquest apartat és la planxa de Rowenta, a la qual segueixen en mediocritat els models de Jata i Fagor.

Planxada fàcil

Una planxa pesada acaba abans amb les arrugues difícils, encara que a l'usuari li costi més moure-la. El pes dels models analitzats va variar entre els 1,16 quilos de Rowenta Delphino i els 1,51 quilos de Solac Turbomax 400. En principi, poden semblar més còmodes d'usar les planxes lleugeres perquè aparentment faciliten el maneig ja que requereixen menys esforç per moure-les quan s'hi treballa. Aquesta hipòtesi no es va confirmar del tot a l'anàlisi. La força d'arrossegament va ser similar, entre 4 i 5,5 Newtons, en totes les planxes a excepció de Tefal, la que menys força requereix per lliscar, amb només 3,4 Newtons, malgrat que és una de les més pesades, 1,34 quilos. La comoditat d'ús en aquest aspecte de la força que es requereix per fer lliscar la planxa es va considerar satisfactòria en totes les mostres comparades.

D'altra banda, segons afirmen els tècnics, per planxar satisfactòriament sense necessitat de cable allargador és convenient que el cordó de la planxa tingui almenys dos metres de llarg. A Jata Avantgarde i Rowenta Delphino, totes dues amb 1,8 metres de cable, no assoleix la longitud desitjable. El cordó més llarg va ser el del model de Fagor, amb 2,5 metres de cable. Així mateix, és convenient que el cable de la planxa es pugui moure en totes direccions; tanmateix, només Fagor i Jata tenen un cable pivotant que pot girar 360 graus. El de la resta és oscil·lant i el seu gir és de 180 graus. Finalment, per planxar bé les botonades, el disseny de la punta de la planxa esdevé decisiu. La de Moulinex és la més afilada, per la qual cosa és més senzill arribar amb aquesta planxa a les zones de difícil accés de les peces que cal planxar. A l'altre extrem, Fagor, Solac i Rowenta són les de punta menys afilada.

Planxar sense cremar

Per no cremar la roba a la mínima distracció en què incorri l'usuari, la sola de la planxa no ha de superar certes temperatures per a cada una de les posicions del termòstat: 110 graus al mínim (per a fibres sintètiques), 150 graus en la posició intermèdia (per a seda i llana) i 200 graus en la màxima (per a peces de cotó). Només Rowenta va superar el valor recomanat en la posició mínima, en assolir 116 graus centígrads. Rowenta i Tefal es van apropar als màxims en la resta de posicions; potser aquesta sigui la causa del fet que s'apreciessin restes de fibres a la sola d'aquestes mostres després de la prova de planxada. Les altres mostres van oferir valors de temperatura allunyades del màxim i, per tant, satisfactòries. De tota manera, la temperatura assolida era suficient per a una planxada correcta en totes les mostres.

Un altre aspecte d'interès en les prestacions de les planxes de vapor és la uniformitat de la temperatura en tota la sola de l'electrodomèstic. La millor la va presentar Philips, única amb "molt bé", i la pitjor Rowenta, l'única que va obtenir un "malament". La uniformitat de temperatura dels models de Fagor i Moulinex es van quedar en "regular". Ufesa, una mica millor, va assolir un "acceptable", i les altres tres (Tefal, Solac i Jata) van aconseguir un "bé".

Finalment, totes les planxes s'escalfen en un període de temps similar i, en tots els casos, és satisfactori. La que menys triga a situar-se en situació d'operativitat és Jata Avant Garde (un minut i un segon) i la que més el model de Fagor, amb un minut i mig.

Totes resulten segures

Les normes de seguretat elèctrica per a aquests electrodomèstics vénen regulades per les normes europees EN 55014, EN 61000-2-3 i EN 60335-1. Es comprova, per mitjà d'aquestes normes, la protecció contra xocs elèctrics (la probabilitat d'un contacte directe de l'usuari amb parts susceptibles de produir descàrregues elèctriques), el corrent de fuga (que mesura l'aïllament a través de la màxima intensitat de corrent que podria travessar l'aparell, la rigidesa dielèctrica (una altra mesura de l'aïllament) i la resistència a la calor i al foc. També es van realitzar assaigs de compatibilitat electromagnètica per comprovar que les planxes no influeixen o interfereixen a través de la xarxa en altres aparells que hi estan connectats. Totes les mostres van complir amb plena satisfacció amb la normativa, pel que cal considerar els resultats com a positius. És ressenyable el fet que la planxa de Fagor incorpora un dispositiu extra que augmenta en molt la seva seguretat, ja que es desconnecta automàticament si se sobrepassa el mig minut amb la planxa immòbil. Quant a la potència, la d'aquests vuit models oscil·la entre els 1.400 watts de Rowenta i els 1.750 watts de la segona posició de Philips. Quatre tenen 1.600 watts, mentre que Solac es queda en 1.500 watts.

Els complements, també importants

Totes les planxes estudiades inclouen enrotllacables, un dipòsit d'aigua fix, el mecanisme de vapor (regulable, extra i sense vapor), un pilot indicador d'escalfament, el ruixador - polvoritzador i un reposaplanxa. A més, la majoria (només no el tenen Philips i Solac) compten amb un filtre anticalç. Llevat Jata i Ufesa, disposen també d'un sistema d'autoneteja.

El dispositiu antidegoteig és ja menys majoritari; només hi compten els models de Fagor, Moulinex, Philips i Ufesa. Finalment, només Fagor ofereix la funció de desconnectat automàtic, que en cas d'oblidar la planxa encesa evita la possibilitat de cremades als teixits o fins i tot d'accidents més greus. D'altra banda, les vuit planxes ofereixen garantia per a components i mà d'obra. La majoria la tenen de 12 mesos, mentre que Solac i Ufesa amplien el termini, només per als components, a 24 mesos. Els documents d'aquestes garanties són correctes, amb l'excepció del de Tefal que no deixa espai per al titular de la garantia. Les instruccions d'ús s'han valorat com a correctes en totes les mostres.

Com és preceptiu, en aquests vuit electrodomèstics figuren el nom i l'adreça del fabricant o importador a la Unió Europea. Finalment, totes informen dels serveis tècnics disponibles o informen d'un número de telèfon d'atenció al consumidor al qual adreçar-se en cas de problemes o avaries.

Prova d'avaluació de la planxada

Al laboratori, amb un teixit de cotó precondicionat segons el que defineix la norma UNE-EN 60311 i aplicant la mateixa força d'arrossegament amb la mateixa càrrega d'aigua a les planxes, es va realitzar la prova pràctica de planxada. Els resultats van ser avaluats pels tècnics i les conclusions són que el millor comportament, la planxada més fàcil i satisfactòria, va correspondre a Moulinex Ocealys 250. Rowenta, que va aconseguir un "regular", va ser l'única amb resultat no satisfactori; la resta va obtenir un "bé" en aquesta prova. Recordem que el model estudiat de Rowenta patia errors tant en el sistema de ruixat com en l'antidegoteig i en la uniformitat de la temperatura a la sola de la planxa.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions