Telefonia fixa

Malgrat la competència, es mantenen les grans diferències a les tarifes

El monopoli de Telefónica, vigent durant més de setanta anys, va finalitzar el 1998, quan es va liberalitzar la telefonia fixa i Retevisión i Uni2 van començar la seva etapa com a operadores de serveis telefònics. Posteriorment, altres companyies es van sumar al negoci de les telecomunicacions i actualment són ja prop de 25 les empreses (sumant les del cable) que conformen el panorama telefònic del nostre país.
1 Gener de 2001

Malgrat la competència, es mantenen les grans diferències a les tarifes

/imgs/20010101/informe01.jpg
Aquesta liberalització ha donat pas a la competència real i ha permès que l’oferta de serveis augmentés i les tarifes disminuïssin, cosa que ha suposat un avantatge inqüestionable per a la butxaca i la comoditat dels consumidors. I és que les xifren són clares: a començaments de 1998 una trucada provincial de tres minuts de durada en horari punta, de 08.00 a 17.00, costava 148 pessetes amb Telefónica i 133 pessetes amb Retevisión (en tots dos casos sense IVA), mentre que el preu de la mateixa trucada és avui de 55 pessetes amb Telefónica (un 62 % més barat) i d’entre 45 i 42 pessetes amb Retevisión (un 66 % més barat), també sense IVA. Però l’abaratiment de les trucades no constitueix l’única millora que la competència ha portat amb si: els trams horaris i la manera de quantificar-los també han variat, i ho han fet a favor del consumidor. Si en l’era de Telefónica els dies es dividien en tarifa punta normal i reduïda, avui a la majoria de les companyies regeixen només dos trams horaris: l'”horari laboral”, de dilluns a divendres, de 08.00 a 20.00, i la tarifa cap de setmana (la resta del temps). Quant a la manera de mesurar la durada d’una trucada, ha passat de quantificat per passos a ser-ho per segons, sistema que abarateix el cost de les connexions telefòniques.

Actualment, mitjançant les diverses companyies que operen al nostre país, es poden realitzar trucades provincials, interprovincials i internacionals, però les metropolitanes o locals continuen sent patrimoni exclusiu de Telefónica amb una excepció: Jazztel ofereix, des del 15 de gener de 2001, la possibilitat de realitzar trucades locals a Madrid i Barcelona, i una setmana després, el 22 de gener, ho farà a la resta del país.

Tot això, sense que l’usuari hagi de modificar la seva instal·lació telefònica ni canviar de número d’abonat. La resta de les empreses de telefonia fixa oferirà d’aquí a poc temps aquestes trucades locals. Març o abril de 2001 són les dates més probables, perquè Telefónica necessita aquest temps perquè els ajusts tècnics de les centraletes i xarxes permetin que altres companyies els utilitzin. Mentrestant, les operadores lluiten per fer-se amb la major porció possible del pastís de les trucades i desconcerten els consumidors, mitjançant la seva publicitat, amb tarifes, plans, quotes, descomptes i serveis addicionals, presentant les seves promocions de manera tan diversa que resulta una tasca difícil per al consumidor decantar-se per una o una altra empresa.

Les conclusions de l’informe comparatiu realitzat per CONSUMER revelen que cap companyia destaca sobre les altres en la majoria dels trams horaris o tipus de trucada, però algunes operadores sobresurten en determinats trams o classes de trucada. De dilluns a divendres i de vuit del matí a vuit de la tarda, per exemple, Telefónica continua sent la més cara, amb 55 pessetes per cada comunicació de tres minuts en trucades provincials, gairebé el doble del que costen Jazztel, Simpletel i Viatel, amb 30 pessetes per la mateixa trucada (en tots els casos sense IVA). Els caps de setmana Telefónica és també l’operadora més cara en trucades provincials: una connexió de tres minuts surt amb aquesta empresa a 35,1 pessetes, i amb Uni2, per exemple, tan sols a 10,8 pessetes, tres vegades més barat (si escollim el marcatge directe amb aquesta companyia). Sense marcatge directe costa 18 pessetes, pràcticament la meitat que amb Telefónica. Diferències similars a les tarifes es registren a la resta de les trucades (interprovincials i de fix a mòbil) i en els diversos trams horaris, per la qual cosa es recomana contractar els serveis de més d’una companyia telefònica per escollir la més econòmica cada vegada.

Marcatge indirecte davant de marcatge directe

Considerant la diferència de tarifes entre companyies i la conveniència de canviar d’operadora per beneficiar-nos sempre de l’import més econòmic, el més convenient és contractar els serveis de diverses empreses i seleccionar-ne una o una altra depenent del tipus de trucada i de la franja horària. I aquí és on el marcatge indirecte o directe entra en joc. Si volem trucar a través d’una companyia (que no sigui Telefónica) per beneficiar-nos de les seves ofertes, hem de marcar el prefix que li correspongui a l’operadora esmentada i, a continuació, el número de l’abonat amb qui volem posar-nos en contacte. Aquest és el marcatge indirecte. Però podem estalviar-nos aquest pas (i a més no correm el risc d’oblidar marcar el prefix) i optar pel marcatge directe o preassignació, que no exigeix que marquem el prefix de la companyia escollida cada vegada que realitzem una trucada, ja que queda preseleccionada. Així, si hem contractat els serveis de diverses companyies (molt aconsellable perquè la gran majoria no cobren quota de connexió ni quota mensual, només els minuts parlats) i ens decantem per Sinpletel, per exemple, per al marcatge directe, podrem utilitzar altres empreses si són més econòmiques en determinades franges horàries o tipus de trucada. Per fer-ho n’hi ha prou amb marcar el prefix de l’altra companyia per a aquesta trucada concreta.

Així doncs, es tracta que l’usuari seleccioni, en cada tipus de trucada, l’empresa amb tarifa més econòmica. Activar el marcatge directe és senzill i surt gratis: només cal indicar-ho a la companyia que ens interessa. Excepte Movistar, totes les operadores disposen d’aquesta opció (encara que, de moment, Airtel l’ofereix només a empreses).

Una altra novetat en algunes empreses ha estat la supressió del cost de l’establiment de trucada, que Telefónica tradicionalment ha cobrat. Airtel, Aló, Movistar, BT i Retevisión també s’embutxaquen una quantitat (10 o 15 pessetes) per aquest concepte, encara que en les dues últimes operadores depèn del pla contractat (alguns no incorporen cost per establiment de trucada).

Final del monopoli de Telefónica

L’1 de gener Telefónica va perdre el monopoli d’un dels seus principals negocis: les trucades locals. En aquesta data, va vèncer el termini que havia donat la Comissió Europea perquè els monopolis dels països membres tinguessin disponibles les seves xarxes locals perquè les utilitzessin la resta de les operadores. Així, Telefónica ha de facilitar l’accés als seus competidors al bucle local, l’últim tram que uneix el domicili de l’abonat amb la central telefònica. En canvi, les operadores que vulguin oferir als seus clients trucades locals pagaran un lloguer, fixat pel Govern, de 2.163 pessetes el mes. Aquesta quantitat s’haurà de rebaixar a 2.100 pessetes el 2002 i a 2.050 pessetes el 2003. Amb la fixació d’aquesta tarifa s’ha donat un pas més cap a la liberalització de les trucades metropolitanes, que suposa el 27 % del total a Espanya i un 65 % del trànsit per minuts cursats, que es mantenien totalment a les mans de Telefónica.

Jazztel s’ha preocupat d’oferir aquest tipus de trucades i s’ha avançat al termini inicial de tres mesos que es va considerar perquè la resta d’operadores oferissin un servei integral. Des del 15 de gener els clients de Jazztel de Madrid i Barcelona poden realitzar trucades metropolitanes mentre que els usuaris de la resta del país han d’esperar fins al 22 de gener. Malgrat que, aparentment, les tarifes de Jazztel i Telefónica no es diferencien massa, Telefónica cobra 15 pessetes per establiment de trucada, mentre que Jazztel no rep cap quantitat per aquest concepte. Totes dues empreses cobren 11,4 pessetes (més IVA) per una trucada local (de fix a fix) de menys de 160 segons, entre les 08.00 i les 18.00. Després, cada minut addicional costa 3,8 pessetes amb Jazztel i 4 pessetes amb Telefónica (en tots dos casos, més IVA), però a la tarifa de Telefónica cal sumar-hi l’establiment de trucada. Les tarifes a partir de les 18.00 fins a les 08.00 i de caps de setmana són també similars: 1,56 pessetes per minut a Jazztel i 1,64 pessetes a Telefónica, en tots dos casos més IVA. La resta de les companyies oferirà trucades locals el març o abril, com a molt tard.

Si tot passa com es preveu, igual com ha succeït en altres països, els competidors de Telefónica “tiraran” els preus per captar clients.

Trucades fix-mòbil, més barates

El desembre passat, Telefónica Móviles va anunciar la reducció en un 17 % de mitjana del preu d’acabament (la contraprestació que rep de les altres operadores, la seva competència, per utilitzar les seves infraestructures) a les trucades als mòbils de Movistar i MoviLine. Aquesta mesura redundarà en un estalvi significatiu per a l’usuari que truqui des d’un fix a un mòbil de Telefónica, encara que és d’esperar que la resta de les operadores rebaixin també les seves tarifes.

La reducció en el preu que Telefónica cobra a la resta de les operadores fixes quan per mitjà d’aquests es realitza una trucada de fix a un mòbil de Telefónica s’articularà en dues fases i permetrà que el preu final per als usuaris disminueixi en un percentatge igual o superior al 13 %. S’espera que el 30 d’abril la rebaixa serà efectiva.

Operadores regionals per cable

Es tracta de companyies que ofereixen telecomunicacions per cable de fibra òptica (un fil de vidre, flexible i prim, capaç de guiar un raig de llum), competint regionalment amb Telefónica. La fibra òptica permet d’oferir serveis de telecomunicacions de gran capacitat (telefonia fixa, Internet i televisió). Entre altres avantatges del cable, cal destacar més capacitat de transport d’informació, una millora de la qualitat de recepció i un procés de transmissió de més rapidesa que el de qualsevol sistema convencional. El mercat de la telefonia fixa compte ja amb 14 companyies que ofereixen telecomunicacions per cable regionalment. La diferència principal d’aquestes operadores amb les tradicionals rau en les seves ofertes conjuntes que solen incloure preus de saldo si es contracta un mix de serveis amb telefonia-Internet-televisió. A més, són les úniques companyies que, amb l’excepció de Telefónica, donen, de moment, servei de trucada local. Fins avui, la llista d’operadores regionals de cable és la següent: Euskaltel (País Basc), Retena (Navarra), ReteRioja (La Rioja), Madritel (Madrid), Retecal (Castella i Lleó), Supercable (Andalusia), Canarias Telecom (Canàries), Able (Aragó), ITC i Grupo-R (Galícia), Ono (Albacete, Cadis, Palma de Mallorca, Múrcia i València), Torrent (València), Telecable (Astúries) i Menta (Catalunya).

Operadores

AIRTEL

“Amb el seu servei de telefonia fixa es converteix en un operador global, al comptar ja amb telefonia mòbil i accés a Internet.

 • Prefix de trucada : 1071
 • Sistema de tarificació: pessetes/segon
 • Quota de connexió: Gratuïta
 • Quota mensual: Gratuïta
 • Descomptes especials: –
 • Telèfon d’atenció al client
 • Pàgina a Internet: www.airtel.es

ALó

“Pertyany a la companyia RSL COM, present a 23 països, i basa la seva campanya a oferir trucades a meitat de preu que Telefónica.

 • Prefix de trucada: 1053
 • Sistema de tarificació: pessetes/segon
 • Quota de connexió: Gratuïta
 • Quota mensual: Gratuïta
 • Descomptes especials: Redueix les tarifes a la meitat respecte a Telefónica
 • Telèfon d’atenció al client
 • Pàgina a Internet: www.lamitad.com

BT

Porta més de 9 anys a Espanya, amb una innovació tecnològica constant i un llançament de nous serveis.

 • Prefix de trucada: 1051
 • Sistema de tarificació: pessetes/segon
 • Quota de connexió: Gratuïta
 • Quota mensual: Gratuïta
 • Descomptes especials: Segons el volum de trucada
 • Telèfon d’atenció al client 1433
 • Pàgina a Internet: www.bt.es

JAZZTEL

Està construint la seva pròpia xarxa de fibra òptica per ser el primer operador d’accés local (CLEC) amb cobertura nacional.

 • Prefix de trucada: 1074
 • Sistema de tarificació: pessetes/segon
 • Quota de connexió: Gratuïta
 • Quota mensual: Gratuïta
 • Descomptes especials: Abona la diferència si una altra companyia us cobra més barat
 • Telèfon d’atenció al client1567
 • Pàgina a Internet: www.jazztel.es

RETEVISION

Van ser els primers en trencar el monopoli de la telefonia fixa.

 • Prefix de trucada: 1050
 • Sistema de tarificació: pessetes/segon
 • Quota de connexió: 5.000 ptas
 • Quota mensual: 100 ptas.
 • Descomptes especials: Té 3 promocions vigents
 • Telèfon d’atenció al client O15
 • Pàgina a Internet: www.retevision.es

SINPLETEL

Pertany al Grup Interoute, operador mundial de telecomunicacions. Compten amb una xarxa IP nacional, amb nodes en totes les capitals de província.

 • Prefix de trucada: 1056
 • Sistema de tarificació: pessetes/segon
 • Quota de connexió: Gratuïta
 • Quota mensual: Gratuïta
 • Descomptes especials: –
 • Telèfon d’atenció al client 900 14 14 69
 • Pàgina a Internet: www.interoute.es/sinpletel

TELEFONICA

Operador líder de serveis de telecomunicacions. Durant més de 70 anys ha tingut el monopoli telefònic del país i segueix conservant el de les trucades locals.

 • Prefix de trucada: –
 • Sistema de tarificació: pessetes/segon
 • Quota de connexió: 21250 ptas.
 • Quota mensual: 1442 ptas.
 • Descomptes especials: Plans Clars
 • Telèfon d’atenció al client 1004
 • Pàgina a Internet: www.telefonica.es

UNI2

El tercer operador que va començar a operar a Espanya i el primer a eliminar el cost d’establiment de trucada.

 • Prefix de trucada: 1052
 • Sistema de tarificació: pessetes/segon
 • Quota de connexió: Gratuïta
 • Quota mensual: Gratuïta
 • Descomptes especials: –
 • Telèfon d’atenció al client 1414
 • Pàgina a Internet: www.uni2.es

VIATEL

Companyia multinacional que ofereix tots els serveis d’un operador global de telecomunicacions.

 • Prefix de trucada: 1057
 • Sistema de tarificació: pessetes/segon
 • Quota de connexió: Gratuïta
 • Quota mensual: Gratuïta
 • Descomptes especials: En trucades internacionals segons el volum
 • Telèfon d’atenció al client 900 10 16 94
 • Pàgina a Internet: www.viatel.com

MOVISTAR

Pertany a Telefónica Móviles, ha ampliat la seva oferta de serveis amb la telefonia fixa.

 • Prefix de trucada: 1075
 • Sistema de tarificació: pessetes/segon
 • Quota de connexió: Gratuïta
 • Quota mensual: Gratuïta
 • Descomptes especials: –
 • Telèfon d’atenció al client: 1485
 • Pàgina a Internet: www.movistar.es

GRAPES COMUNICATIONS

Operador europeo de telecomunicacions, especialitzat en serveis a empreses, que recentment ha ampliat la seva oferta a particulars.

 • Prefix de trucada: 107010
 • Sistema de tarificació: pessetes/segon
 • Quota de connexió: Gratuïta
 • Quota mensual: Gratuïta
 • Descomptes especials: –
 • Telèfon d’atenció al client1552
 • Pàgina a Internet : www.comunitel.es

Trucades de 3 minuts