Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Los datos, informaciones, interpretaciones y calificaciones que aparecen en esta información corresponden exclusivamente al momento en que se realizaron y tienen, por tanto, una vigencia limitada.

Telefonia fixa : Malgrat la competència, es mantenen les grans diferències a les tarifes

El monopoli de Telefónica, vigent durant més de setanta anys, va finalitzar el 1998, quan es va liberalitzar la telefonia fixa i Retevisión i Uni2 van començar la seva etapa com a operadores de serveis telefònics. Posteriorment, altres companyies es van sumar al negoci de les telecomunicacions i actualment són ja prop de 25 les empreses (sumant les del cable) que conformen el panorama telefònic del nostre país.

/imgs/20010101/informe01.jpg
Aquesta liberalització ha donat pas a la competència real i ha permès que l’oferta de serveis augmentés i les tarifes disminuïssin, cosa que ha suposat un avantatge inqüestionable per a la butxaca i la comoditat dels consumidors. I és que les xifren són clares: a començaments de 1998 una trucada provincial de tres minuts de durada en horari punta, de 08.00 a 17.00, costava 148 pessetes amb Telefónica i 133 pessetes amb Retevisión (en tots dos casos sense IVA), mentre que el preu de la mateixa trucada és avui de 55 pessetes amb Telefónica (un 62 % més barat) i d’entre 45 i 42 pessetes amb Retevisión (un 66 % més barat), també sense IVA. Però l’abaratiment de les trucades no constitueix l’única millora que la competència ha portat amb si: els trams horaris i la manera de quantificar-los també han variat, i ho han fet a favor del consumidor. Si en l’era de Telefónica els dies es dividien en tarifa punta normal i reduïda, avui a la majoria de les companyies regeixen només dos trams horaris: l'”horari laboral”, de dilluns a divendres, de 08.00 a 20.00, i la tarifa cap de setmana (la resta del temps). Quant a la manera de mesurar la durada d’una trucada, ha passat de quantificat per passos a ser-ho per segons, sistema que abarateix el cost de les connexions telefòniques.

Actualment, mitjançant les diverses companyies que operen al nostre país, es poden realitzar trucades provincials, interprovincials i internacionals, però les metropolitanes o locals continuen sent patrimoni exclusiu de Telefónica amb una excepció: Jazztel ofereix, des del 15 de gener de 2001, la possibilitat de realitzar trucades locals a Madrid i Barcelona, i una setmana després, el 22 de gener, ho farà a la resta del país.

Tot això, sense que l’usuari hagi de modificar la seva instal·lació telefònica ni canviar de número d’abonat. La resta de les empreses de telefonia fixa oferirà d’aquí a poc temps aquestes trucades locals. Març o abril de 2001 són les dates més probables, perquè Telefónica necessita aquest temps perquè els ajusts tècnics de les centraletes i xarxes permetin que altres companyies els utilitzin. Mentrestant, les operadores lluiten per fer-se amb la major porció possible del pastís de les trucades i desconcerten els consumidors, mitjançant la seva publicitat, amb tarifes, plans, quotes, descomptes i serveis addicionals, presentant les seves promocions de manera tan diversa que resulta una tasca difícil per al consumidor decantar-se per una o una altra empresa.

Les conclusions de l’informe comparatiu realitzat per CONSUMER revelen que cap companyia destaca sobre les altres en la majoria dels trams horaris o tipus de trucada, però algunes operadores sobresurten en determinats trams o classes de trucada. De dilluns a divendres i de vuit del matí a vuit de la tarda, per exemple, Telefónica continua sent la més cara, amb 55 pessetes per cada comunicació de tres minuts en trucades provincials, gairebé el doble del que costen Jazztel, Simpletel i Viatel, amb 30 pessetes per la mateixa trucada (en tots els casos sense IVA). Els caps de setmana Telefónica és també l’operadora més cara en trucades provincials: una connexió de tres minuts surt amb aquesta empresa a 35,1 pessetes, i amb Uni2, per exemple, tan sols a 10,8 pessetes, tres vegades més barat (si escollim el marcatge directe amb aquesta companyia). Sense marcatge directe costa 18 pessetes, pràcticament la meitat que amb Telefónica. Diferències similars a les tarifes es registren a la resta de les trucades (interprovincials i de fix a mòbil) i en els diversos trams horaris, per la qual cosa es recomana contractar els serveis de més d’una companyia telefònica per escollir la més econòmica cada vegada.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions