Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Les edats de la nutrició, de 0 a 3 anys: els fonaments de la salut

El període lacti –anomenat així perquè la llet és l’únic aliment amb què es nodreix el nadó– té una importància vital per a la salut i el desenvolupament posterior del nen. Tant si és llet materna com artificial, conèixer a fons totes dues possibilitats en definirà l’aprofitament òptim.

L’alimentació de la mare

Igual que en el període de gestació, durant el temps que estiguin donant el pit, les mares han de cuidar al màxim el que mengen. Tant és així que nutricionistes com Eduard Baladia, membre de l’Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica, recomanen que els hàbits alimentaris de la dona “es regeixin exactament pels mateixos principis saludables que van seguir en l’embaràs”. Cal tenir en compte que, aquesta vegada, tampoc no s’ha de menjar per dos, perquè els requeriments nutricionals que necessita la mare per a produir llet no es tradueixen en una necessitat d’augmentar la ingesta.

Nutrients que no han de faltar

Segons apunta l’Organització Mundial de la Salut, una dieta sana és aquella que conté una quantitat equilibrada d’energia, proteïnes, vitamines i minerals obtinguts mitjançant el consum de diversos aliments. “És a dir, una dieta saludable rica en fruites i hortalisses, llegums, cereals de gra sencer, oli d’oliva, lactis, ous, peix, carn magra”, apunta Baladia. “Aquesta rutina s’adapta als requeriments lleugerament augmentats en aquesta etapa de lactància de manera natural, mitjançant els reflexos d’apetit i sacietat de la mare, igual com passava durant l’embaràs”.

El dietista-nutricionista recomana “donar prioritat a aliments poc processats, limitar la ingesta d’aliments ultraprocessats o, millor encara, afavorir l’accés a aliments saludables i limitar l’accés a aquells poc saludables (com la brioixeria industrial i les begudes ensucrades); és a dir, productes amb un nombre de calories elevat que omplen, però no nodreixen”. També cal reduir significativament la ingesta de cafeïna. I convé recordar que cal eliminar o, almenys, reduir al màxim el consum de tabac. Producte prohibit? Sens dubte, l’alcohol. “Encara que és cert que el traspàs al nadó seria en poca quantitat, crec que l’hauríem de tenir com una substància que s’ha d’evitar”, precisa l’expert de l’Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica.

Són convenients els suplements?

De manera sistemàtica, no. Els experts estan d’acord que de vegades és impossible obtenir, només a través de l’alimentació, les quantitats necessàries de certs nutrients augmentades en el període de lactància; tot i això, és fonamental consultar el metge abans de prendre qualsevol vitamina o mineral. “Les proves apunten la suplementació quan sigui necessari; és a dir, quan es detectin estats de carència o es diagnostiqui una deficiència oberta. Això sí, sempre prescrita per l’especialista”, conclou Baladia.

I les dietes per a perdre pes?

A diferència de l’embaràs, on els plans d’aprimament estan terminantment prohibits, en la lactància sí que es poden iniciar dietes restrictives en energia sense posar en risc el nadó, com assenyala Eduard Baladia: “Quan la lactància materna estigui establerta, les mares que tinguin excés de pes poden ajudar la pèrdua de quilos allargant la lactància i començant una restricció energètica; és a dir, dieta d’aprimament moderada, sense que per això es vegi afectada la producció de llet ni la seva qualitat”. Això sí, sempre sota la supervisió d’un metge o un dietista nutricionista i, per descomptat, sense prendre pel seu compte productes per a aprimar-se sense el control d’un professional de la salut.

 

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions