EXCEL·LENT EN GRADUAT SOLAR

El 95% de la població ja ha suportat més raigs ultraviolats dels que tolera una pell sana quan compleix els 18, i això es pot solucionar amb una bona educació. Ensenyar els nens a tenir respecte pel sol implica explicar-los quan s'han de protegir, com i per què.
1 Juny de 2018
Img salud 2 listado 329

EXCEL·LENT EN GRADUAT SOLAR

/imgs/20180601/solar1.jpg

Després d’un hivern tan llarg com el del 2018, ve de gust posar-se al sol. Molt sovint no ens fixem en la importància de racionar-ne l’exposició, segurament perquè oblidem que la pell té memòria. “El risc de patir càncer de pell es duplica si una persona ha patit cinc cremades solars o més durant la seva vida”, afirma Adam Geyer, un dermatòleg expert en oncologia cutània.

Al nostre país, segons dades de l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia, el 95% de la població ha arruïnat el seu capital solar -les hores que per genètica i fototip podem suportar sense patir danys- als 18 anys. En menors de 15 ja es detecta un cas de càncer de pell per cada 100.000, una prevalença baixa però que indica que cada vegada es rebaixa més l’edat de patir una malaltia que abans només apareixia a partir dels 40 anys.

/imgs/20180601/solar2.jpg

Molts laboratoris ofereixen tallers i activitats educatives a les escoles perquè els nens sàpiguen protegir-se dels raigs UV igual que aprenen a llegir o escriure i que incloguin entre els seus hàbits la fotoprotecció activa. Aconseguir el “graduat solar” va més enllà de fer servir un fotoprotector, inclou saber quan s’ha de prendre el sol, com s’han d’aplicar les cremes i en quina quantitat, quina roba és la més adequada, quines conseqüències tenen els abusos solars i conèixer bé quins són els perills que a priori passen desapercebuts. Els dies ennuvolats cal fotoprotegir-se perquè els raigs UVA traspassen els núvols, els ulls també pateixen les conseqüències de la radiació i la sorra de la platja o la superfície del mar actuen com un mirall i potencien la seva acció.

Vigilar l'alimentació també suma

No totes les precaucions davant el sol consisteixen a buscar l’ombra o a aplicar-se crema. La fotoprotecció biològica “aprofita substàncies presents en els éssers vius per a prevenir o reparar els efectes nocius dels raigs del sol en la pell”, explica el dermatòleg Santiago Vidal Asensi. Consisteix a acompanyar, que no substituir, els fotoprotectors tòpics amb una dieta rica en aliments que ajudin la pell a augmentar les seves defenses, com ara verdures, fruites, hortalisses, peix, oli d’oliva, i especialment, aquells que són rics en betacarotens. També a incorporar un fotoprotector oral a la rutina des del juny fins al setembre. La nutricosmètica és una manera esplèndida de prevenir problemes de fotoal·lèrgies, fototòxies, cremades, arrugues, taques, deshidratació…

Precaucions i consells

AIXÍ SERÀ EL TEU “SELFIE” EN EL FUTUR
/imgs/20180601/solar3.jpg

Una de les accions més cridaneres de l’últim lustre ha estat la col·laboració d’una coneguda marca de cremes amb l’artista Thomas Leveritt. El 2014, va transformar una càmera fotogràfica en una càmera d’ultraviolats capaç de fer visibles els seus danys. Com una mena de “si no ho veig, no m’ho crec” amb l’ajuda d’una tecnologia coneguda com videografia UV, que mostra d’una manera interactiva, veraç i evident els perjudicis que els raigs solars han causat en la pell.

Sota el títol “Com et veu el sol?”, el vídeo mostra les reaccions d’individus quan observaven les seves cares sota l’espectre ultraviolat: taques, irregularitats, pigmentacions. L’experiment ha causat impacte en els adolescents, que no són susceptibles a l’ultimàtum de la salut, però sí a l’amenaça de la lletjor. Quan se’ls mostra que la radiació UV els torna la pell més citrina, aspra, arrugada i plena de taques, no només intel·lectualitzen la importància de fotoprotegir-se, sinó que ho assumeixen i actuen en conseqüència. La idea funciona i la premissa que fer servir un SPF adequat cada dia és el millor antiedat converteix en un fet un eslògan molt sentit i poc practicat.

NO N’HI HA PROU D’UNTAR-SE

Segons un estudi realitzat per Eroski Consumer el 2013, arran d’entrevistes amb 1.800 consumidors, el 25% no sap protegir-se dels raigs ultraviolats. El 57% afirma que no li agrada gaire prendre el sol, i els que gaudeixen fent-ho ho fan entre 3 i 5 hores al dia. Tot i que el 96% dels enquestats assegura que fa servir fotoprotectors, reconeix que no sempre saben triar el més adequat a la seva pell i són molts els que no segueixen les recomanacions dels experts. On fallem? Un, en quan i quant de producte ens apliquem. Com afirma la doctora Natalia Ribé, especialista en medicina antiedat, “cal untar-se mitja hora abans de l’exposició, aplicar com a mínim 2 mg de producte per cada cm2 de pell, i repetir l’operació cada dues hores, després d’entrar a l’aigua o de practicar exercici o si s’ha suat molt”. Dos, en la marató solar inicial, l’especialista comenta “les primeres exposicions directes no han de sobrepassar els 15 minuts. S’ha d’augmentar el temps de manera gradual i sempre amb un SPF mínim de 30. Tres, en les hores triades, “cal evitar l’exposició entre les 14 i les 18”. És convenient fer servir ulleres de sol, barrets d’ala ampla, roba de cotó, beure molta aigua (mai alcohol) i descansar sota para-sols a l’ombra d’un arbre, les branques del qual tenen un SPF de 15.

SI JA ESTÀS BRONZEJAT, ALERTA

“El bronzejat és un mecanisme de defensa davant dels raigs ultraviolats”, comenta Natalia Jiménez, dermatòloga del grup de Dermatologia Pedro Jaén. Les radiacions poden alterar l’ADN de les cèl·lules i causar un dany acumulatiu i irreversible, com el càncer de pell”. No existeix el bronzejat sa? “No”, conclou l’experta. Això significa renunciar al sol? “No, suposa que cal ser molt aplicats per a minimitzar-ne els danys i sublimar-ne els beneficis. Hem de triar fotoprotectors segons el color i l’edat de la pell i amb filtres multiactius (que absorbeixen la radiació ultraviolada) i renovar-ne l’aplicació.

A Austràlia, el Govern del país ha pres mesures dràstiques a les escoles. Tots els nens van a escola amb gorra, ulleres de sol i fotoprotector SPF 30. Els professors s’encarreguen que els nens s’apliquin la crema abans de sortir al pati o de fer activitats a l’aire lliure. Als estats més assolellats dels Estats Units és obligatori l’ús de fotoprotector per a anar a classe i també s’han cobert les zones de joc.

LLUITAR CONTRA EL SOL MENJANT

La dieta ens ajuda a aconseguir un daurat saludable? “Sí”, afirma la dermatòloga María Segurado. Els àcids grassos essencials presents sobretot en el peix blau (salmó, tonyina, sardines…) restauren la barrera cutània i tenen efecte antiinflamatori. Vitamines? La C dels cítrics, la E de l’oli d’oliva i de l’alvocat i les del grup B ajuden a neutralitzar els radicals lliures i estan presents en albercocs, préssecs, pastanagues i tomàquets. Begudes? Te verd, sucs naturals i gaspatxo, un còctel de betacarotens. Més ajuda? La nutricosmètica solar, una píndola que augmenta les defenses de la pell i ajuda a aconseguir un bronzejat més uniforme i sa. Això sí, convé començar amb elles un mes abans de les primeres exposicions.

L'experta

Paloma Cornejo, dermatòloga, membre de l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia: “La fotoprotecció sistèmica és el futur”
/imgs/20180601/solar4.jpg

Com han evolucionat els fotoprotectors?

En les últimes dècades s’han incorporat ingredients fotoprotectors nous que actuen prevenint o reparant el dany generat per la radiació solar. Recentment s’han descobert substàncies que tenen capacitat fotoprotectora quan s’administren per via oral.

Quins medicaments habituals generen problemes quan ens exposem al sol?

Hi ha múltiples fàrmacs d’ús comú que poden ocasionar problemes dermatològics (en general, una predisposició més gran a la cremada solar) amb l’exposició solar. Alguns es fan servir amb un efecte diürètic, com les tiazides o la furosemida. D’altres, com la isotretinoïna (derivat de la vitamina A, àmpliament utilitzat en l’acne vulgar) i les tetraciclines (antibiòtic amb la mateixa indicació), s’han d’acompanyar amb una fotoprotecció estricta per a evitar cremades solars.

Es pot prendre el sol després d’un tractament amb làser?

En general, tret d’excepcions puntuals amb algun tipus de làser, s’ha d’evitar l’exposició solar després del tractament per a evitar el desenvolupament d’efectes adversos indesitjables. Un d’ells és l’aparició d’hiperpigmentació residual (taques), que pot tenir una correcció terapèutica difícil.

Què ens ofereix el futur en fotoprotecció?

Es troba en el desenvolupament de noves molècules de protecció solar sistèmica, que es troben en fase de recerca bàsica, però que una vegada instaurades permetran tenir una protecció homogènia davant del sol, independent de com s’apliqui el producte el pacient i resistent a les múltiples activitats que pugui fer.

SAPS COM T'HAS DE POSAR LA CREMA? AQUEST JOC TÉ PREMI

Aquest estiu, protegir-se del sol serà més divertit que mai. Si els grans t’han dit moltes vegades que t’has de posar crema quan ets a la platja o a la piscina, és perquè fer-ho té recompensa. Que quin és el premi per untar-se tot el cos amb un líquid empastifós? Molt fàcil: la teva salut. Com més bé et cobreixis, més punts guanyes. I com més alt sigui el número que figura a l’envàs, més protegit estaràs. Busca els que marquin 50 i… que comenci la guerra d’esprais!

  1. La crema amb protecció solar més alta suma més punts! Quan t’apliquis la crema abans d’anar a la piscina o a la platja demana a casa que et preparin els teus menjars favorits a manera de recompensa. I recorda: com més alt sigui el número que apareix a l’envàs (SPF), més protegit estaràs i més temps podràs gaudir del sol sense cremar-te! Informació per a pares: Una crema SPF15 protegirà petits i grans del sol durant 150 minuts. Aquest resultat s’obté després de multiplicar per deu el SPF, i és vàlid per a totes les cremes (10×15, 10×30, 10×50), encara que hi ha excepcions depenent de la pell i de l’edat. En els fototips més baixos, amb pell, ulls i cabells rossos o pèl-rojos i en nens fins als tres anys, no ha de baixar de 50.
  2. Pistoles carregades de protecció. Preparats per a una guerra de pistoles de… crema? Demana que et comprin la crema en esprai, ja que els que més saben del tema (els experts) asseguren que aquesta és la millor textura per a vosaltres, els nens. Com més espessa sigui, més protegit estaràs. A més, les que tenen gallet us les podeu aplicar vosaltres mateixos. Fins i tot jugant a disparar-vos els uns als altres: guanya el que no deixi pell sense cap lluentor.
  3. Vull unes ulleres de sol. Saps una cosa? Els ulls són delicats i una diana perfecta per als raigs de sol. Per això, les ulleres per a nens han de tenir totes les garanties. Les més segures, les podeu aconseguir en òptiques i farmàcies. El kit solar complet ha d’incloure gorra, samarreta de cotó (algunes tenen protecció solar incorporada), sandàlies que cobreixin bé tot el peu i aigua.
  4. Jo també en vull un! Aplicar la crema pot convertir-se en un acte divertit per a grans i petits, si s’aprofita per a fer supermassatges. Pel que fa a la quantitat, més val passar-se’n i no ens oblidem de protegir les orelles i els peus al complet.
  5. Mai sense la crema. No et creguis els amics si et diuen que podeu prendre el sol els primers 15 minuts sense protecció per a rebre la vitamina D. Alerta: els dermatòlegs diuen que és un error enorme. Així que, recorda, amb la crema a tot arreu!

LA ROBA ET PROTEGEIX Sabies que els texans són les peces de roba que més et protegeixen de cremades solars? Els segueix la roba de llana, com el jersei, i la de polièster, com la samarreta del teu equip. El cotó i el lli són menys efectius. Així que… compte amb l’armari!