Arquitectura sostenible i felicitat

1 Juny de 2018

Arquitectura sostenible i felicitat

GIRA-SOLS AMB FINESTRES

Si les plantes es mouen per a buscar la llum i aprofitar fins l’últim raig, per què no ho han de fer les cases? Sense oblidar-se dels panells solars, diversos arquitectes dissenyen habitatges que giren sobre el seu propi eix per seguir l’orientació del sol i aconseguir més eficiència energètica.

Se sol dir que la realitat imita l’art, però en aquest cas, és l’arquitectura la que imita la naturalesa. El moviment dels gira-sols a la cerca de llum ha inspirat diversos arquitectes des dels anys 30 del segle XX, que al llarg del temps han ideat diferents propostes per a construir edificis que girin sobre el seu eix. Molts d’ells, amb vocació ecològica.

A Espanya, la companyia Sun House 360º promet un estalvi energètic de fins al 70% si s’opta per una de les seves cases circulars personalitzades. Afirmen que gràcies al seu sistema de gir, s’economitza el 20% de l’energia total, i això permet a més canviar de vistes quan el paisatge ens avorreix i es pot controlar amb un simple mòbil. A Saragossa, l’empresa Ades proposa Ecodomus, habitatges que es poden orientar de manera manual o programada i, segons els seus responsables, autoabastir-se d’energia. No són, però, les úniques que han apostat per copiar la saviesa dels gira-sols. A Itàlia, Roberto Rossi ha signat recentment un habitatge sobre un pilar d’un metre d’ample que és capaç de completar els 360º en dues direccions. I a Dubai espera el faraònic projecte del gratacel Dynamic Tower: es preveu que tindrà 80 pisos d’alçària i que cadascuna de les plantes podrà girar de manera independent de les altres.

LA FELICITAT, SEGONS HARVARD: NI ELS GENS, NI LA FAMA, NI ELS DINERS; UN ESTUDI CONCLOU QUE EL QUE REALMENT ALLARGA LA VIDA SÓN ELS BONS AMICS

“Tenir relacions sanes amb els altres protegeix el nostre cos i el nostre cervell”. Ho diu Robert Waldinger, professor a Harvard i director d’un dels estudis més longeus que s’han fet sobre la vida humana adulta. Va engegar el 1939 i ha seguit la trajectòria de 268 estudiants durant vuit dècades; ha arribat a la conclusió que els qui estaven més satisfets amb els amics o la família als 50 anys eren els qui tenien més bones condicions físiques i mentals als 80. Les relacions plenes influeixen de manera decisiva en la nostra salut.