GAUDEIX DE L'ESTIU COM UN NEN (AMB ELS NENS)

Vacances. Alerta, nens solts. Estan tot l'any esperant a deslliurar-se. I ja se sap, a vegades s'avorreixen, s'enfaden i trastoquen l'estiu als pares i avis. Però si et planifiques bé, pots gaudir fins i tot més que els teus fills (o nets).
1 Juny de 2018
Img bebe listado 183

GAUDEIX DE L'ESTIU COM UN NEN (AMB ELS NENS)

/imgs/20180601/bebe1.jpg

Família tipus: els Garcia Roca, residents a Balaguer, una ciutat de vora 20.000 habitants de la Noguera (Lleida). En Xavier és el pare; l’Helena, la mare; dos nens de 9 i d’11 anys: la Valèria i en Sergi. I dos avis que, encara que no viuen amb ells, són gairebé veïns de carrer. Els dos pares treballen, així que els avis, la Josefina i l’Agustí, ajuden tot l’any amb els nets i comparteixen part de les vacances.

Durant un parell de setmanes estivals es queden al càrrec de Valeria i de Sergio perquè els pares puguin descansar de ser pares. Es converteixen en avis cangur a jornada completa, encara que ells encantats sempre que els nets no tinguin un dia corcó o hiperactiu. Estan més o menys bé de salut, però els dos últims estius algunes tardes els ha faltat energia per a aguantar “el frenesí”, com diu l’àvia.

La gent gran també té un paper protagonista en el lleure familiar, en les setmanes de descans, perquè el concepte de vellesa progressa cap a una actitud cada vegada més activa i dinàmica. Com diu la psicòloga i psicoterapeuta Marie d’Hennezel , “envellir no és un desastre ni una edat daurada. És una etapa tan rica i digna de ser viscuda com les altres, apassionant, amb les seves alegries i les seves dificultats”.

Davant d’aquesta fase de la vida, l’experta aposta per un realisme positiu, que consisteix a mirar aquests problemes de cara i saber anticipar-s’hi.

Una tarda tranquil.la

Sembla que aquest titular és incompatible amb el devessall d’energia infantil. Però les vacances són llargues i hi ha moments per a tot. Un dia de tempestes d’estiu, si els avis no tenen ganes de fer de monitors a l’aire lliure, un pla que s’ha cancel.lat… A continuació, unes idees domèstiques:

 • Sala de jocs. Es pot improvisar una sessió amb barreja de gustos: jocs i joguines tradicionals com un clàssic parxís, cartes o jocs de taula; d’altres de més imaginatius, com ara buscar un tresor amagat, dibuixar a cegues o muntar un campament a la sala amb tendes de llençols o estovalles. O videojocs: cada vegada més avis controlen més bé les noves tecnologies i, si no, hi ha jocs senzills per a la tauleta tàctil.
 • Fira de les manualitats. Fabricar collages amb imatges baixades d’Internet o una lliçó de jardineria trasplantant de test una planta és una altra manera de jugar i aprendre. Podeu rescatar roba vella i teles de les golfes o del traster per a improvisar una obra de teatre o una passarel.la de disfresses.
 • A cuinar amb gràcia. Quina àvia no és una xef de les bones? La cuina es pot convertir en un parc on es poden empastifar i enfarinar. Si la recepta és una de les preferides dels nens, la motivació serà màxima: un gelat casolà, galetes amb formes d’animals o broquetes de fruites.

Planificar

EL PLA ESTRATÈGIC
/imgs/20180601/bebe2.jpg

A la família Garcia Roca els agrada planificar. Ho han après amb el temps i un parell de males experiències estiuenques, quan van improvisar un viatge a una ciutat desconeguda i sense massa oferta de lleure infantil o per a la tercera edat més enllà de les llargues hores de platja. Just abans que acabin les classes, tots els seus membres s’asseuen a negociar i organitzen calendari, plans, activitats i regles. Avis, pares i nens tenen veu i vot:

 • Reservar hores per a les classes de reforç. Convé, per exemple, no deixar l’anglès, dedicar unes estones de lectura cada dia i limitar el consum de televisió i videojocs.
 • No passar-se amb les llepolies i la brioixeria industrial. Respectar l’horari habitual dels àpats i dosificar els premis culinaris, com ara pizzes o gelats.
 • Dialogar i posar-se d’acord en família. Són vacances, és natural que les regles siguin flexibles o que sorgeixin plans inesperats. Entre el caos i la disciplina militar cal buscar aquest punt intermedi sa.
 • El primer: la salut i la seguretat de tota la família. Els avis tenen dolors, hipertensió, medicacions diverses. I els nens, sempre actius, són especialment vulnerables a contusions o cops de calor. Convé portar aigua i una farmaciola completa al cotxe o amb les coses bàsiques en qualsevol desplaçament. Hidratació constant; barrets, gorres i roba lleugera per a cobrir la pell; ulleres de sol i cremes amb un factor de protecció superior a 15. I és clar, evitar les hores més caloroses del migdia i principi de la tarda. Tingues sempre en compte les prediccions meteorològiques.
Informació i comunicació
 • Informació. És la paraula clau per a una planificació perfecta. Amb una connexió global a cada mòbil, no hi ha excusa per a no saber tot el que cal per a una escapada: continguts, distàncies, mapes, tarifes, serveis, reserva d’entrades, requisits, descomptes i ofertes, experiències d’altres usuaris… A vegades les expectatives superen massa la realitat. Evitem els desenganys.
 • Comunicació. Val la pena aprofitar l’estiu per a estrènyer llaços en família, repassar el dia, parlar amb els nens, preguntar-los què han après, què els ha agradat. I ampliar la xarxa social compartint moments amb familiars, amics i veïns.

Activitats possibles

LA DIVERSIÓ

Que no sigui per manca d’oferta. Amb una mica d’imaginació i tolerància amb els gustos dels altres (que cada membre de la família tingui assegurada la seva activitat favorita), augmentem les opcions d’èxit. I sense esgotar el pressupost als quatre dies. Oferta a un pas. El calendari no dona l’abast amb tantes festes populars i cada vegada més pobles celebren l’estiu cultural amb activitats per als nens. De segur que en un radi còmode, d’uns 40 km al voltant de casa, hi ha molta oferta que converteix l’excursió en un al.licient familiar: mercats medievals amb ocells rapinyaires i tir amb arc, recreacions històriques que són com grans festes de disfresses, instal.lacions inflables i guerres d’escuma… I un clàssic al qual és difícil que es resisteixin: els cinemes d’estiu a l’aire lliure o en ajuntaments i associacions culturals. També pots improvisar una sessió a casa amb els amics dels nens.

 • La platja a casa. La tradicional ruixada de mànega al pati ha evolucionat, encara que continua vigent si no hi ha piscina a la vora i els nens demanen una remullada els dies més tòrrids. A més de la mànega i l’aixeta, pots afegir-hi pistoles d’aigua, petites piscines inflables, estris per a fabricar bombolles o una superfície plàstica llisa i ensabonada perquè llisquin en planxa.
 • Pack naturalesa. Ja passen bastantes hores tancats tot l’any. Les ganes de camp obert són una bona oportunitat per a educar-los: el tàndem diversió-aprenentatge és òptim i hi ha opcions múltiples: tallers per a conèixer espècies animals i vegetals al seu hàbitat, gimcanes i parcs d’aventura en boscos, centres d’interpretació sobre les característiques de cada entorn (o del seu, sovint poc conegut)… També es pot tenir en compte l’observació d’ocells (a Espanya hi ha moltes zones ZEPA, algunes fins i tot urbanes, com a Càceres); granges escola per a aprendre d’on venen la llet, els porros o els ous; senderisme o ciclisme amb traçats i distàncies assequibles (vies verdes, per exemple); excursions i platges fluvials entre arbustos… Si tens un espai natural protegit prop de casa, com no l’hem d’aprofitar?
 • Excursions “aquí a la vora”. No cal fer centenars de quilòmetres amb cotxe per a evitar el fatídic “m’avorreixo” o “buf, no se m’ocorre res per fer”. Simplement es tracta d’aixecar-se i d’explorar el nostre món que sovint donem per conegut: un passeig per un parc que fa temps que no visites, un museu amb temàtica divertida tant per a nens com per a avis (oficis antics, tradicions, naturalesa…) o una escapada per la muntanya per a collir fruits i després fer-los servir per a portar a la pràctica alguna recepta -com amanides o gelats de maduixa, gerd i iogurt-. Si al teu municipi o al del costat hi ha oficina de turisme, acosta-t’hi amb els nens perquè descobreixin altres facetes de la seva zona, i que ells triïn el pla que els sembli més interessant. No ens hem de cenyir només als monuments: un molí, una fàbrica antiga, la casa d’un personatge popular o una barraca vella també atresoren moltes històries.
 • Pobles i paisatges. Aquesta oposició entre mar i muntanya de vegades és bastant forçada. Aquest país té més de 7.000 quilòmetres de costa i només una província, Valladolid, no té cap serralada. Totes les altres tenen muntanya a una distància còmoda. Fins i tot a l’estepa abunden les pinedes i taques d’alzina o devesa. I per descomptat, els pobles. Als nens, els encanten: els permeten llibertat, explorar… Hi ha dotzenes de llistes com la de l’Associació dels Pobles més Bonics d’Espanya i centenars, per no dir milers, de localitats amb arquitectura tradicional i patrimoni artístic. De vegades, trobar un enclavament màgic és tan fàcil com agafar un desviament improvisat en una autopista.
Vacances també per als bebès

“Els bebès d’entre un i dos anys troben estimulant descobrir la intel·ligència, l’experiència, l’ambient, el propi cos i la personalitat”, afirma la psicòloga Teresa Arango, autora dEstimulación temprana para niños. Entre els beneficis que dona el joc, Arango destaca el “desenvolupament de la confiança en ells mateixos, l’autocontrol i la capacitat de cooperació amb els altres”. Quins jocs els estimulen?

 • Ajupir-se i aixecar-se. Un exercici senzill per a desenvolupar la motricitat i l’equilibri. Es pot practicar per mitjà de jocs populars com la xarranca.
 • El seu primer puzle. Es pot fabricar amb cartolines i figures senzilles, com ara flors, núvols, el sol… Estimula la psicomotricitat fina.
 • Ordenar per colors.’ El nen aprèn a diferenciar tonalitats, col·locant objectes i joguines de colors a les cartolines corresponents. El mateix amb formes geomètriques senzilles.

Concurs Imagine Food

DE GRAN VULL SER XEF

LA CUINA POT SER DIVERTIDA, NOMÉS CAL POSAR UNA MICA D?IMAGINACIÓ. ANIMA?T A PREPARAR EN FAMÍLIA PLATS SENZILLS, SALUDABLES I ORIGINALS

Imagina?t una recepta: CONCURS ?IMAGINE FOOD?. Aconseguir que els nens mengin verdures, peix i fruita pot ser complicat a vegades. Per això, la Fundació Eroski va crear el concurs interescolar Imagine Food, dirigit a alumnes de primària per a conscienciar-los de la importància d?alimentar-se de manera equilibrada i saludable al mateix temps que els nens es diverteixen. En aquest concurs els escolars dibuixen receptes originals i saludables i les 30 finalistes són interpretades pel xef Peio Gartzia i recollides en el llibre Imagine Food. En breu començarà una nova edició, així que si voleu que la vostra escola hi participi, estigueu atents a la pàgina web www.imaginefood.escueladealimentacion.es

Ensenyeu-nos la vostra obra, família

 • Seguiu les instruccions de la recepta del cigne.
 • Feu una foto del plat acabat.
 • Pugeu-la a Facebook/Eroskiconsumer per a compartir la vostra creació.
 • Els plats que s?assemblin més a l?original… els publicarem en aquesta revista!

?Les fotos, aquelles que revelin la imatge de persones, així com les dades identificatives dels participants, es tractaran d?acord amb la legislació en matèria de protecció de dades de caràcter personal vigent en cada moment. Aquestes dades s?integraran en el fitxer el responsable i titular del qual és EROSKI S. COOP., que les tractarà, si és el cas, per al compliment de las finalitats dites i les mantindrà al fons d?arxiu mentre desenvolupi accions promocionals d?aquest tipus. Si les dades proporcionades identifiquessin un menor d?edat, la seva publicació requerirà l?autorització del pare, mare o tutor legal i el seu consentiment serà comprovat per Eroski Consumer de manera efectiva. Tot els participants podran exercitar els drets d?accés, rectificació, supressió, revocar el consentiment, oposar-se al tractament, limitar-lo i/o sollicitar la portabilitat de les dades, per mitjà de dpo@eroski.es o adreçant-se a l?Equip DPO d?EROSKI S. COOP., B.º San Agustín s/n- 48230 Elorrio (Bizkaia).?

Recepta: cigne de poma amb melmelada de maduixa

INGREDIENTS (4 persones)

 • 6 pomes vermelles
 • 80 g de melmelada de maduixa
 • 80 g de melmelada de mores
 • Unes fulles de farigola fresca

PREPARACIÓ

 • Rentem les pomes i les partim per la meitat.
 • Hi fem uns talls transversals i en traiem porcions amb la proporció de les ales del cigne.
 • Presentem el cigne poma i després uns botonets de melmelada de maduixa i melmelada de mores. Acabem decorant-ho amb unes fulles de farigola fresca.
 • Ho servim en plats allargats i ho acompanyem d?elements de festa, visual i fàcil de menjar.