Més estrany que un gos (o un gat) verd

SÓN COM DE LA FAMÍLIA. ELS PARLEM. ELS DEMANEM CITA AL METGE. ENS ELS EMPORTEM AMB NOSALTRES DE VACANCES. JA ÉS HORA DE SENSIBILITZAR-LOS AMB ELS BONS COSTUMS. UN ESTUDI RECENT AFIRMA QUE ELS NOSTRES ANIMALS GENEREN EL 25% DE LES EMISSIONS DE CO2 DERIVADES DEL CONSUM DE CARN. NO RESULTA TAN DIFÍCIL TENIR UNA MASCOTA ECOLOGISTA: TOT COMENÇA AMB UN JOC.
1 Juny de 2018
Img mascotas listado

Més estrany que un gos (o un gat) verd

/imgs/20180601/mascotas1.jpg

Igual que els humans, els vora deu milions de gossos i gats que viuen a Espanya també tenen el seu impacte sobre el planeta. Segons un estudi elaborat als Estats Units i publicat en la revista científica Plos One, els amics més peluts -que tenen unes dietes basades principalment en la carn- són responsables d’una quarta part de l’impacte ambiental (entre d’altres, contaminació de l’aigua i emissions de diòxid de carboni) del consum càrnic total d’un país.

Alerta: canviar la dieta de Toby o Misifú (aquest -el gat- carnívor obligat) per una alimentació vegetariana no és la solució, sinó una cosa molt perillosa que pot posar en perill la seva vida. Però si t’avorreix veure com les deixalles fan malbé l’entorn, has de saber que el teu gos o el teu gat també poden ajudar a salvar el planeta. Un exemple quotidià: una ampolla de plàstic es pot recuperar (i ho ha de fer) de les escombraries i transformar-se en una joguina per a ells de manera molt senzilla. I una caixa de cartró buida és el millor regal per al felí.

UNA JOGUINA CANINA “ECO”

Cada any, els habitants del planeta (bípedes i quadrúpedes, se suposa) llencen vuit milions de tones de plàstic al mar, segons un estudi publicat en la prestigiosa revista Science. Doncs bé: resulta complicat trobar una manera més divertida de reduir el plàstic de les escombraries -bona part del qual acabarà al mar, com insisteixen els estudis- que amb aquesta joguina canina tan ecològica: un mossegador per a gossos fet amb una ampolla de plàstic. “Aquestes ampolles són fantàstiques per a fabricar joguines per a gossos, perquè poden rosegar-les, perseguir-les i llançar-les sense perill”, afirma la veterinària Gabriela Galán. Com podem elaborar aquesta joguina verda? En primer lloc hem de folrar l’ampolla amb un mitjó o una samarreta vella rentada. Recorda que s’ha de tancar bé el tap per a evitar que es desenrosqui i resulti perillós. El gos gaudirà rosegant la seva joguina. I encara hi ha una manera de fer-ho més interessant: fica-hi uns llegums secs abans de tancar la tapa. Així es convertirà en un mossegador caní tan ecològic com sonor.

UN REGAL 100% FELÍ

Una caixa de cartró és un superregal per al gat. I, si no, fes la prova: oblida’t d’abandonar-la a les escombraries. Col·loca-la al mig de la sala i observa el teu felis silvestris catus anar cap a ella com un imant. És un secret pelut de domini públic: als gats, els encanten les caixes de cartró.

La ciència ha trobat la resposta a aquest misteri felí: una caixa proporciona un amagatall genial al gat durant el joc, i a més li serveix de refugi per a reduir l’estrès, l’ajuda a mantenir-se calent i millora les relacions amb altres gats de casa, en cas de viure amb més animals. De fet, si unim totes les evidències, als gats no només els encanten les caixes: resulta, a més, que les necessiten. Per donar una segona vida felina a les caixes de cartró només s’han de treure les tapes o solapes i col·locar-les de costat, amb una manteta a dins, per a fabricar un llit d’allò més abellidor. I si fas un forat més en un dels laterals i hi fiques a dins ratolins per a gats i fulles seques, també servirà per a fer els seus jocs més divertits.

Esbarjo

Els envasos reutilitzats i la roba vella serveixen com a base de joguines per a gats i gossos. Però cal assegurar-se que el joc del teu amic de quatre potes és segur:

  1. Tria joguines que no càpiguen per complet a la boca del gos i que, per tant, no puguin acabar al fons de la seva gola.
  2. Assegura’t que la joguina no té peces soltes o que l’animal pugui arrencar (botons, fils, etc.) i ennuegar-se.
  3. No facis servir les boles amb un únic forat: poden fer efecte buit a l’interior de la boca del gos o del gat i suposar un perill.
  4. Les pedres i els pals no són segurs.
  5. Supervisa sempre el seu joc.
  6. Varia les joguines: ves canviant-les per a esprémer el joc i que el seu atractiu es multipliqui.

Opcions ecològiques

TENIR CURA DEL PLANETA AMB ROBA VELLA
/imgs/20180601/mascotas2.jpg

Cada any, els europeus llencem a les escombraries gairebé dos milions de tones de roba usada, segons l’estudi Recursos Renovables, la biotecnologia de les plantes, de l’Institut Europeu de Fibres Naturals. Aquest model de roba de pocs usos també té un impacte sobre el planeta: la roba és la responsable del 2% de les emissions de CO2. Doncs bé, la roba ecològica per a gossos també vol donar un respir al medi ambient, i recuperar part d’aquelles peces que acaben a les escombraries. Per començar, per què no aprofitem aquella samarreta vella i creem una bandana canina per al coll del teu millor amic? Retalla un quadrat i doblega’l per la meitat per a fer un triangle, de manera que puguis lligar-lo al coll del gos sense estrènyer.

Les bandanes canines, mocadors penjants per a cobrir la corretja, no només són divertides i estiloses: a més resulten un aliat per als gossos que tenen calor. I quan el termòmetre pugi, mulla-la amb aigua fresca abans de sortir de casa per a refrescar el passeig caní i ajudar-lo a foragitar la calor.

I per a les ocasions especials? Aprofita el coll d’una camisa vella per a transformar el collar del gos en un complement bonic. Només cal retallar el coll de la camisa i superposar-lo al seu collar.

Però tornem a la vella ampolla de plàstic. Quan pensaves que no donava més de si, aquí arriba una altra proposta per a transformar-la en una joguina ecològica per a gats i gossos. I a més molt saborosa! Fes servir un cúter, un ganivet o unes tisores amb punta per a fer forats a l’ampolla, de la mida de les boletes de menjar o dels premis preferits del teu amic pelut. Una vegada foradada l’ampolla, col·loca-la sota l’aixeta de l’aigua freda per a retirar possibles restes de plàstic que puguin ser perillosos. Eixuga-la i omple-la amb un grapat de croquetes o galetes per a gossos o gats -segons l’amic-, i tanca’n el tap. Acabes de fabricar un puzle de menjar dinàmic per a gats i gossos amb ajuda de les escombraries.

Deixa el puzle al mig de la sala: el menjar sortirà a mesura que el jugador pelut li faci algun cop o l’empenyi. Si al gat o al gos li costa entendre el joc, col·loca algunes croquetes soltes al voltant de la joguina casolana i agita l’ampolla per tal d’ensenyar-li com funciona. Hi ha un gaudi pelut més gran que el de jugar i menjar al mateix temps?

L'ECOLOGIA TAMBÉ MANA AL PARC

No només fabricar els aliments per a mascotes implica un impacte per al medi ambient. Abandonar els excrements dels gossos al parc -a més de suposar un perill per a la salut i implicar multes- també contamina l’entorn; en concret, els aqüífers d’aigües subterrànies. Així ho assegura un estudi publicat a la revista Ciencia Ambiental y Tecnología.

Segons la seva autora, Karen White, de l’Agència de Protecció del Medi ambient (EPA), els excrements canins no són inerts, sinó que reaccionen (i es descomponen) a agents meteorològics com l’aigua. Què ocorre llavors quan plou? “Les gotes arrosseguen les restes d’excrements abandonats cap al subsòl”, afirma. I una vegada que aquests rebutjos entren en la xarxa d’aqüífers sota terra, poden viatjar a través d’aquests durant desenes, fins i tot centenars, de quilòmetres de distància.

Els excrements canins conté diferents bacteris perillosos, com ara un grup de microorganismes resistents als antibiòtics humans que pot fer que les persones es posin malaltes. “La contaminació de l’aigua subterrània per matèries fecals comporta un seriós perill per propagació de patògens i bacteris, que pot implicar un problema ambiental i de salut pública”, adverteix la investigadora.

El perjudici de les deposicions abandonades va més enllà de l’aigua. Les substàncies nocives alliberades també contaminen l’atmosfera, segons un estudi de la Cooperativa d’Instituts per a la Recerca en Ciències Ambientals (Cires, per les seves sigles en anglès): entre el 10% i el 50% dels bacteris en les mostres d’aire analitzades per aquests científics procedien d’excrements canins abandonats a l’espai públic.