Menjar sense riscos a les vacances / 60 mil·ligrams de vitamina C / Fibra i restrenyiment / Productes aprimadors / Triglicèrids / Menú tipus per a una pell sana i bronzejada

1 Juliol de 2006
Img alimentacion 2 listado

Menjar sense riscos a les vacances / 60 mil·ligrams de vitamina C / Fibra i restrenyiment / Productes aprimadors / Triglicèrids / Menú tipus per a una pell sana i bronzejada

5 claus per a menjar sense riscos a les vacances

 • La higiene evita disgustos. I encara que semble un tòpic, una de les millors mesures d’higiene consisteix a rentar-se les mans abans de menjar o cuinar.
 • /imgs/20060701/img.alimentacion-manos.jpg
 • A l’estiu, és millor guardar els ous a la nevera, igual que els plats que en continguen.
 • Si mengem carn, peix o marisc cru o poc cuit hi ha més possibilitats de sofrir una gastroenteritis. Amb l’ou passa el mateix.
 • Els vegetals s’han de netejar a fons abans de menjar-los, especialment si són per a una ensalada. La fruita també s’ha de rentar amb cura, encara que siga per a menjar-la pelada.
 • És més que recomanable cuinar i reescalfar bastant els aliments, no n’hi ha prou que estiguen tebis. La calor és l’única forma de matar els microbis que puguen tenir.

La dada

/imgs/20060701/img.alimentacion-kiwi.jpg

60…

Són els mil·ligrams diaris de vitamina C que necessitem. S’obtenen amb 2 kiwis, 200 grams de meló o 50 grams de pebrot cru.

A debat:

Fibra i restrenyiment

El component dels aliments que més ajuda a alleujar i corregir el restrenyiment és la fibra, però n’hi ha de diversos tipus.

/imgs/20060701/img.alimentacion-fibra.jpg

La fibra soluble, que abunda en el segó d’avena, les fruites, els llegums i els fruits secs, absorbeix aigua i forma un gel. Això fa que augmente el volum dels excrements i el seu pes, i, en cons eqüència, el moviment intestinal. L’efecte d’aquesta fibra, encara que no és immediat, el noten més els qui pateixen de restrenyiment crònic. Perquè siga més eficaç, es pot acompanyar la dieta amb aigua abundant.

També hi ha preparats de fibra insoluble, com ara el segó de blat. Aquesta fibra té un efecte laxant major i els seus resultats es noten molt més ràpidament. Funciona augmentant la velocitat de trànsit intestinal, per la qual cosa és molt indicada per al restrenyiment ocasional, que sovint coincideix amb un canvi en els hàbits de vida, d’alimentació, de l’aigua que es beu&

Es parla de

productes aprimadors

Al mercat hi ha centenars de productes -càpsules, pastilles, bombolles, infusions, barretes, pegats-, que s’anuncien com a “aprimadors”.

/imgs/20060701/img.alimentacion-adelgazar.jpg

Diürètics: augmenten la diüresi o la quantitat de líquid que orinem, per la qual cosa es perd pes i volum, però no greix. I és que el greix és insoluble en l’aigua i no s’elimina per l’orina. Els diürètics més coneguts són l’ortosifon, la pelosella, la dent de lleó i la cua de cavall.

Laxants: estimulen el moviment de l’intestí, augmenten el volum i la fluïdesa dels excrements. En altres paraules, ens faciliten l’evacuació i podem notar que pesem menys, però la quantitat de greix del nostre organisme és la mateixa. El senet, la càscara sagrada i la fràngula són els més habituals.

Reductors de l’absorció de greix, o “cremagreixos”: la majoria manquen de fonaments científics seriosos que avalen els seus resultats. Són populars la carnitina, el quitosan, l’extracte de te verd, el fucus o el vinagre de poma. A Espanya només hi ha un fàrmac aprovat i eficaç que redueix fins a un 30% l’absorció del greix dels aliments consumits, i fa que aquest s’elimine amb els excrements. El principi actiu és l’orlistat. Es ven en farmàcies amb recepta mèdica, perquè no està exempt de contraindicacions i efectes secundaris: incontinència fecal, flatulències, gastritis, etc.

Saciants: són productes que contenen fibra i ajuden a reduir la gana. Per a notar l’efecte saciant s’han de prendre abans dels àpats i acompanyats d’aigua abundant. Abusar-ne no produeix més efecte que el saciant i, en canvi, sí que pot causar problemes digestius, mala absorció de nutrients o interacció amb fàrmacs.

L’abc de la nutrició

/imgs/20060701/img.alimentacion-nutri.jpg

Triglicèrids: Són un tipus de lípids o greixos formats a l’intestí i el fetge a partir del greix, de l’excedent de sucre i de l’alcohol dels aliments. El seu excés en l’organisme produeix trastorns cardiovasculars i afecta el pàncrees.

Menú tipus per a una pell sana i bronzejada

 • Desdejuni
  Liquat de pastanaga, poma i suc de taronja. Pa integral amb unes gotes d’oli, tomata i pernil serrà. Iogurt.
 • Esmorzar
  Préssec i galetes integrals. Te fred amb llimona.
 • Dinar
  Ensalada de patata, tomata, cogombre i anxoves. Pollastre al forn amb espinacs i puré de patata. Pa integral. Iogurt.
 • Berenar
  Pa integral amb formatge. Síndria.
 • Sopar
  Gaspatxo.
  Truita amb samfaina (ceba, tomata, pebrot verd i carabassó).
  Pa integral. Quallada amb mel i nous.

El truc: Hidratar-se adequadament és un dels millors favors que podem fer a la nostra pell. Beure aigua abundant és una de les millors formes d’aconseguir-ho.