Pèrdua d'equipatge

Maldecaps volant

El retard en l'entrega o la desaparició de maletes als aeroports genera problemes que les companyies aèries han de resoldre
1 Juliol de 2006
Img consejo 2p

Maldecaps volant


No es pot perdre aquesta informació si:

 • Pensa viatjar amb avió
 • Han perdut el seu equipatge alguna vegada
 • No està d’acord amb la compensació que li ofereixen

L’anecdotari de demores i desaparicions misterioses de l’equipatge als aeroports ompliria dotzenes i dotzenes de grossos volums. No són poques les persones que han patit en les seues carns les molèsties, l’aclaparament i la indignació d’arribar a la destinació i constatar que el seu equipatge no hi és, que s’ha quedat a l’aeròdrom d’origen o que es troba en un altre extrem del globus. A aquestes sensacions se sol sumar la impotència de desconèixer les compensacions i els drets que ens emparen.

/imgs/20060701/img.consejo.03.jpg

El primer element que convé tenir en compte és que les companyies aèries són responsables dels danys causats a l’equipatge facturat, per deterioració o pèrdua, llevat que siguen deguts a un defecte del mateix equipatge. També han de respondre per un retard, llevat que proven que han adoptat totes les mesures raonables per a evitar-lo, o que els va ser impossible adoptar-les. Amb tot, les quantitats i condicions poden variar en funció de la bandera de les companyies.

Volar amb companyies de la UE

Si les empreses de transport aeri pertanyen a països de la Unió Europea, la normativa que regeix és la següent:

 • Danys en l’equipatge facturat
  Si l’equipatge sofreix danys, hem de fer-ho constar quan el rebem. Si no ho fem, s’interpreta que tot està correcte. Per aquesta raó, és fonamental comprovar el seu estat just després de recollir-lo. Si hi ha algun desperfecte, hem d’emplenar davant el taulell de la companyia a l’aeroport el Comunicat d’Irregularitat en l’Equipatge (PIR). Una vegada presentat el PIR, es disposa de set dies, comptadors des de la recepció, per a reclamar una compensació a la companyia. Es recomana fer aquest segon pas seguit del PIR, en el mateix aeroport.
 • Retard de l’equipatge facturat
  Si l’equipatge no apareix, haurem d’emplenar el PIR. A més, quan el passatger rep amb demora les maletes, disposa d’un termini de 21 dies per a continuar amb la reclamació. Aquest segon pas consisteix en un escrit fefaent dirigit a la companyia aèria en què es demana una indemnització pel retard i els perjudicis causats.
 • Pèrdua de l’equipatge
  L’afectat podrà denunciar la pèrdua de l’equipatge si, 21 dies després d’emplenar el PIR per un retard, no el rep. Aquesta reclamació sempre s’haurà de fer per mitjà d’un escrit fefaent.
 • Quin és el muntant de les indemnitzacions per danys, retards i pèrdues?
  Es té dret a una indemnització màxima de 1.000 “Drets Especials de Gir” (DEG) per passatger, llevat que el passatger haja subscrit, en la facturació de l’equipatge, una declaració especial del valor del que transporta i haja pagat una suma suplementària.
  El passatger tindrà els mateixos drets si vola amb una companyia nacional o amb una de comunitària, siga quina siga la destinació perquè en totes aquestes s’aplica la mateixa norma, el Conveni de Montreal.
 • A què equival un “Dret Especial de Gir”?
  L’equivalència dels “Drets Especials de Gir” és fixada pel Fons Monetari Internacional i s’actualitza diàriament. El tipus de canvi està en la pàgina del Banc d’Espanya (www.bde.es). En l’actualitat un euro equival a 0,85 DEG. És a dir, la indemnització màxima serà aproximadament de 1.200 euros.
 • Sempre es té dret a una indemnització per danys en l’equipatge?
  No. El transportista no serà responsable en la mesura en què el dany siga degut a la naturalesa o a un defecte de l’equipatge. Tampoc indemnitzaran per retard si proven que han adoptat totes les mesures raonables per a evitar-ho o que els va ser impossible adoptar-les.
 • Què cal fer si no s’arriba a un acord
  Si el desacord ve per la quantitat oferta, es pot sol·licitar una indemnització superior, argumentant els motius (despeses en la destinació) i justificant-ho amb tiquets i factures. Si tot i així la companyia no augmenta la quantia de la indemnització, es disposa d’un termini de dos anys per a anar a judici. El mateix termini regeix quan la companyia no assumeix cap responsabilitat i el passatger no ho considere justificat.
 • Es necessita advocat per a anar a judici?
  Per a demandes de judici verbal inferiors a 900 euros, no cal advocat ni procurador. Per a qüestions de transport caldrà adreçar-se al jutjat mercantil.
 • Quina informació han de proporcionar les companyies?
  Les companyies estan obligades a proporcionar informació a tots els punts de venda, Internet i telèfon inclosos, sobre les quanties de les indemnitzacions aplicables a cada cas, la seua equivalència en euros, els terminis per a reclamar i la possibilitat de fer declaracions de valor per a l’equipatge. Aquest document, que obliga a un abonament complementari, pot ser d’interès si es porten objectes o béns valuosos.

Volar amb companyies extracomunitàries

El Conveni de Montreal, pacte que regeix la tasca de les companyies de la UE, s’aplica també a les companyies no comunitàries que facen transport internacional entre dos punts situats al territori de dos dels estats següents (o entre dos punts situats dins un estat amb escala en un altre estat): estats membres de la Unió Europea, Aràbia Saudita, Bahrain, Barbados, Belize, Benín, Botswana, Bulgària, Camerun, Canadà, Colòmbia, Emirats Àrabs Units, Estats Units d’Amèrica, Gàmbia, Japó, Jordània, Kenya, Kuwait, Macedònia, Mèxic, Namíbia, Nigèria, Nova Zelanda, Panamà, Paraguai, Perú, Síria, Tanzània, Romania, Saint Vincent i Granadines i Tonga.

En aquests casos, els drets del passatger són els mateixos. Per a la resta, cal sol·licitar informació a la companyia aèria.

Consells per a evitar danys majors
 • No portem diners, joies, medicines, documents ni claus en l’equipatge facturat
 • Informem-nos sobre els objectes prohibits en equipatge a www.aena.es
 • Davant qualsevol incidència, protestem en l’acte davant el taulell de la companyia i sempre per escrit emplenant el PIR.
 • El PIR no és una reclamació sinó un registre d’incidències. No deixem passar els terminis per a la reclamació per escrit.
 • Conservem els justificants de totes les despeses que ens ocasionen el retard o pèrdua, com ara factures de roba i altres objectes d’ús personal.