Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Parcs d'oci: analitzats 12 dels més importants : La seguretat continua sent millorable: un de cada tres suspèn

Serveis a l'usuari i manteniment, punts forts d'aquests parcs, mentre que l'oferta d'oci pot qualificar-se de bona

/imgs/20060701/img.tema-portada.01.jpg

Gairebé 32 milions de persones van visitar el passat 2005 algun dels 114 parcs d’oci (temàtics, aquàtics, d’atraccions, zoològics i aquaris) del nostre país, un 6% més que l’any anterior. Els parcs temàtics, protagonistes de la consolidació i el creixement d’aquest sector, van fer furor als Estats Units als anys 50 però no van arribar al nostre país fins a mitjan dels anys 90, amb la inauguració de Port Aventura. Més veterans són els aquàtics i els d’atraccions, operatius des de fa més de trenta anys, als quals ha esguitat l’èxit dels parcs temàtics. En conjunt, els parcs d’oci espanyols van créixer al 2005 un 6% en facturació, la qual cosa va suposar una lleu recuperació després del retrocés d’anys anteriors.

Però des de la perspectiva del consumidor, les preguntes més pertinents sobre aquests parcs són ben diferents als detalls de la seua activitat econòmica, i fan referència al seu estat de conservació, a si la seua oferta d’atraccions i espectacles justifica els més de 35 euros que arriba a costar l’entrada d’un dia en algun d’ells, i, el més important, si ofereixen prou seguretat com per a garantir que un dia de diversió i oci no es convertirà, de sobte, en l’escenari d’un accident evitable.

Tècnics de CONSUMER EROSKI han visitat durant diversos caps de setmana del passat mes de maig, i com a usuaris qualssevol, quatre parcs temàtics (Port Aventura a Salou, Terra Mítica a Benidorm, Isla Mágica a Sevilla i Warner Bros Park a Madrid), quatre d’atraccions (els de Madrid i Saragossa, Tibidabo a Barcelona i Tívoli a Benalmádena) i quatre aquàtics: Mijas, Benidorm, la Pineda i Torremolinos. En cadascun, es van analitzar més de cent variables, adequades a cada tipus de recinte i fixades en col·laboració amb experts en seguretat d’instal·lacions d’aquestes característiques. Així mateix, es va enviar als gestors dels dotze parcs un qüestionari en què se sol·licitaven nombroses dades sobre cada parc.

Moltes diferències entre els uns i els altres

Els dotze destaquen en serveis i manteniment (netedat i conservació del parc i les atraccions, higiene de lavabos i vestidors, adaptació a usuaris discapacitats, assistència sanitària, hostaleria, serveis bancaris…), ofereixen una oferta d’oci satisfactòria i variada, i estan ben organitzats (atraccions i espectacles, taquilles, plànols guia, fullets amb informació). Però hi ha grans diferències en seguretat, fins al punt que quatre parcs suspenen (Isla Mágica i els d’atraccions de Saragossa, Tívoli-Benalmádena i Tibidabo), mentre que cinc obtenen com a valoració global un “molt bé”: Warner Bros Park, Port Aventura, Terra Mítica i els aquàtics de Torremolinos i Mijas.

/imgs/20060701/img.tema-portada.03.jpg

Els principals motius dels suspensos han sigut l’existència de llocs que comporten perill per als usuaris del parc (zones en obres sense tancar, accessos perillosos a piscines) i riscos en atraccions (monitors que no controlen l’accés del públic a l’atracció, tancaments de seguretat que no fixen bé els usuaris, estelles que sobresurten, baranes amb arestes de ferro i punxants, objectes inestables amb possibilitat de caure i provocar un accident…).

Tres dels quatre que suspenen en seguretat són molt més antics (el del Tibidado va ser inaugurat al 1899, el d’atraccions de Saragossa al 1974 i el de Tívoli-Benalmádena al 1972) que els que aconsegueixen bones qualificacions, que tenen menys de 20 anys i alguns fins i tot menys de deu. I, a més, tres dels quatre que suspenen en seguretat són parcs d’atraccions clàssics, que podrien presumir de ser més segurs que els parcs temàtics o els aquàtics, que allotgen atraccions tècnicament més complexes i aparentment més perilloses.

Paginació dins d’aquest contingut

  •  No hi ha cap pàgina anterior
  • Ets a la pàgina: [Pàg.. 1 de 4]
  • Ves a la pàgina següent Com són de segurs? »

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions