Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Seguretat a casa durant l'estiu : Els lladres no tanquen per vacances

El 40% dels robatoris a les llars es produeixen a l'estiu, per això convé prendre les precaucions adequades per a gaudir d'un descans sense sobresalts

Arriba l’estiu i mentre uns descansen altres ho aprofiten per a fer el seu particular agost. /imgs/20060701/img.informe.01.jpgEls delinqüents no estiuegen. O no ho fan entre el juliol i el setembre. A Espanya, els robatoris representen més del 84% dels crims i delictes registrats per la policia. Només en l’àmbit de l’habitatge, s’estima que cada minut es roba una casa. Segons l’últim informe elaborat per Unespa, la patronal de les empreses d’assegurances, al 2004 van ser desvalisades 425.000 llars del nostre país, el 40% de les quals durant l’estiu, tal com subratlla l’últim informe de l’Observatori de la Seguretat, Assa Abloy.
Les comunitats autònomes on més robatoris hi ha estan situades a l’arc mediterrani i són principalment Andalusia, Catalunya i, a certa distància, la Comunitat Valenciana, on es registren pràcticament la meitat dels assalts anuals a llars, uns 200.000. Pel que fa a ciutats, Madrid i Barcelona concentren el 25% dels atacs a l’habitatge.

Menys robatoris que la mitjana europea

L’estudi anual sobre la Seguretat a les Llars Espanyoles 2005, de TNS Demoscopia, conclou que el 16,4% de les llars espanyoles, aproximadament una de cada sis, ha sofert en algun moment un robatori o un intent de robatori. A pesar d’aquestes dades, en matèria de robatoris a les llars Espanya es troba per sota de la mitjana europea, que arriba a un 18% de la població, mentre que al nostre país no arriba al 15%. Una enquesta paneuropea efectuada al 2004 per Security Point, plataforma europea de la seguretat, a la qual pertany l’Observatori de la Seguretat espanyol, desvela que els països amb un índex més alt de robatoris són el Regne Unit, amb un 28%, i Holanda i Suècia, amb un 22% de llars que han sofert un robatori o intent de robatori.

Violència gratuïta

Els últims temps hem viscut en un clima d’inseguretat creixent del qual s’han fet ressò les enquestes. En la que va fer l’any passat l’Observatori de la Seguretat, un 60% de les llars espanyoles afirmava sentir-se insegura. Al 2003 eren el 51%, gairebé un 10% menys. En opinió dels experts, en això ha influït sobretot la irrupció al nostre país de màfies estrangeres, especialitzades a atracar habitatges, sense escrúpols i habituals de la violència gratuïta.
Segons han detectat les forces de seguretat, a Espanya operen més de mig miler de bandes organitzades, moltes de les quals dedicades al robatori a gran escala de xalets i habitatges de luxe. La Guàrdia Civil calcula que hi ha mig miler d’aquests grups amb presència a Espanya. Bandes, d’entre cinc o sis membres, de l’Europa de l’Est i colombians fonamentalment, altament qualificats, amb formació militar, experts en l’ús d’armes, amb una alta dosi d’agressivitat i, molts d’ells, amb experiència com a excombatents.
Atesa aquesta situació, davant un robatori a casa, els enquestats per l’Observatori de la Seguretat asseguren que els preocupa més que els lladres els agredisquen i trobar-se amb ells, que les possibles destrosses o la pèrdua d’objectes amb valor sentimental. /imgs/20060701/img.informe.02.jpgAixí les coses, la instal·lació d’alarmes i sistemes electrònics de seguretat s’ha convertit en un negoci lucratiu que des del 2000 creix a un ritme anual del 30%. Al 2004 el sector va facturar 615 milions d’euros només en aquests conceptes. Més de la meitat dels espanyols, el 55,3%, té una porta blindada o cuirassada; i el 15,7%, alarmes.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions