Desdejunar-se bé en 15 minuts / 800 mil·ligrams de calci / 0% de matèria grassa / Purines / Menú per a persones amb problemes de circulació

1 Octubre de 2006
Img alimentacion listado 403

Desdejunar-se bé en 15 minuts / 800 mil·ligrams de calci / 0% de matèria grassa / Purines / Menú per a persones amb problemes de circulació

Claus per a desdejunar-se bé en 15 minuts

/imgs/20061001/img.despiece-alimenta.01.jpgPer vèncer la peresa de preparar el desdejuni, millor començar la tasca amb la llista de la compra: de la mateixa manera en què planifiquem dinars i sopars, podem pensar en el desdejuni a l’hora de fer la compra, especialment com més persones visquen a casa.

Es pot simplificar el treball del matí deixant-ho tot preparat la nit anterior: el tassó, el sucre, el cacau, els cereals, el pa, la cafetera amb el cafè…

És molt útil disposar d’un racó a la cuina només per al desdejuni. Serà més fàcil i còmode trobar el que busquem i associarem aquest racó al recomanable costum de desdejunar-nos.

Mai no ha sigut tan ràpid i fàcil de preparar el desdejuni com amb els electrodomèstics actuals (la cafetera, la torradora o el microones): són ràpids, molt fàcils d’utilitzar i poden funcionar mentre ens preparem per a sortir.

Un bon desdejuni hauria d’incloure lactis -llet, iogurt, formatges…-, farinacis -pa normal, integral, torrat, de motlle, amb fruits secs, cereals, galetes, magdalenes…- i fruita, macedònia o suc. I, per què no, fruits secs, melmelada o mel. I, ocasionalment, pernil, mantega o margarina.

La dada

800…

/imgs/20061001/img.despiece-alimenta.02.jpg són els mil·ligrams de calci que necessita l’organisme cada dia. Aquesta quantitat és més alta en el cas de xiquets, embarassades i mares lactants. S’aconsegueix si prenem 3 gots de llet -3/4 litre- al dia, i si alternem la llet amb aliments rics en calci com ara iogurts, formatges o quallada. També les sardines en llauna són una font de calci interessant.

Es parla de…

0% de matèria grassa (MG), igual a 0 calories?

/imgs/20061001/img.despiece-alimenta.03.jpg La frase de “0% de matèria grassa (MG” s’ha convertit en un dels reclams principals de iogurts, sucs o llets, que llueixen en l’etiquetatge aquest eslògan a manera d’esquer amb lletres i colors més destacats que la resta de la informació nutricional. El missatge que s’intenta transmetre és que un producte amb “0% de matèria grassa (MG)” conté menys calories i resulta més saludable, però és sempre així?

No en tots els aliments

/imgs/20061001/img.despiece-alimenta.04.jpg És cert que alguns aliments amb 0% MG -o altres de semblants com 0,4% MG, o 0,9% MG-, contenen menys greixos i també menys calories. Però altres, malgrat contenir poc greix, poden incloure una quantitat important de sucres. Un exemple típic és la llet condensada desnatada: a penes conté greix però sí molt de sucre, per la qual cosa cal moderar-ne el consum, encara que el missatge de “només el 0,4% gras” done a entendre el contrari. Una cosa semblant ocorre amb els iogurts i gelats 0% MG: encara que no tenen greix són molt calòrics, perquè la seua font de calories no és el greix, sinó el sucre.

Per saber quan un aliment que llueix el “0% MG” realment té menys calories cal fixar-se en la llista d’ingredients, comparar la composició nutritiva -quantitat de calories, de sucres i de greixos- amb la d’altres aliments semblants i comprovar si hi ha diferències. No cal ser un expert per a interpretar les dades de l’etiquetatge, n’hi ha prou de saber que els ingredients apareixen en ordre decreixent.

L’abc de la nutrició

/imgs/20061001/img.despiece-alimenta.05.jpg

Purines:

són compostos orgànics abundants en carns roges i caça, vísceres, peixos blaus, mariscos, embotits i alguns vegetals com els espàrrecs, els espinacs, la bleda, la coliflor, els xampinyons i els bolets. L’organisme transforma les purines en àcid úric, per la qual cosa l’excés d’aliments rics en purines causa hiperuricèmia i gota.

Menú per a persones amb problemes de circulació

Desdejuni
Liquat de taronja, poma i pastanaga. Té verd. Iogurt amb musli.

Esmorzar
Infusió*. Pa integral amb tomata, oli i pernil.

Dinar

  • Ensalada d’enciam, créixens, pastanaga, tomates del cirerol, ceba i alvocat.
  • Cigrons amb arròs integral i pinyons.
  • Pa integral i taronja.

Berenar
Infusió *. Formatge fresc, mel i anous.

Sopar

  • Crema d’espinacs.
  • Salmó al forn amb anet.
  • Pa integral i raïm.

*Vinya roja, castanyer d’Índia, galzeran, hamamelis:són plantes que contenen substàncies -tanins i polifenols- que afavoreixen la circulació venosa.

El truc: Triem aliments que enforteixen les artèries i les venes -fruites, hortalisses i verdures, peix, fruits secs i oli d’oliva-, i fan la sang més diluïda, menys viscosa. Millora la circulació sanguínia si mengem 3 fruites, una ensalada i una mica de verdura cada dia; si ens acostumem a prendre un grapat d’anous a diari; si prenem peix blau almenys 2 vegades a la setmana i bevem aigua abundant.