Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Massa funcions?

A Espanya hi ha més mòbils que persones. Amb un parc de cel·lulars que cobreix pràcticament tota la població, cada pocs anys la majoria de ciutadans s'enfronten a la tasca de renovar el seu mòbil. I no és senzilla: moltes de les opcions tecnològiques amb què el consumidor es veu aclaparat potser ni tan sols existien quan va adquirir el terminal anterior. Els mòbils d'avui són vertaders ordinadors de mà, cada vegada amb més funcions que massa vegades a penes es coneixen i es fan servir. Els vuit terminals d'aquesta anàlisi són de gamma mitjana i, per tant, igual que els de gamma alta, no estan indicats per a qui només busque telefonar i enviar missatges. Per als que sí que busquen els avanços, per un preu cada vegada menor hi ha terminals amb càmera de fotos i vídeo, reproductors de música en MP3, ràdio, agendes i calendaris, jocs de qualitat i una infinitat d'aplicacions que releguen el fet de parlar per telèfon a un paper secundari.

/imgs/20061001/img.analisis2.01.jpg S'han analitzat set telèfons mòbils GSM de gamma mitjana (de segona generació) i un que a més de GSM és UMTS (de tercera generació) que costen des dels 91 euros de Sharp GX17 fins als 294 euros de Motorola U6. Quan un consumidor s'acosta a un comerç pot comprar el telèfon lliure (igual que adquiriria qualsevol altre electrodomèstic), amb targeta de prepagament (subvencionat per l'operadora, per la qual cosa només es pot usar amb aquesta companyia) o amb contracte (amb una subvenció de l'operadora encara més gran, que sol obligar a un nombre de mesos de permanència amb un consum telefònic mínim). Sharp GX17, Alcatel GlamPhone ELLE i Samsung ZV10 estaven subvencionats per l'operadora (targeta de prepagament). El més barat dels lliures analitzats és Motorola L6 (146 euros).

La millor relació qualitat-preu és Nokia 6103, de 200 euros, per ser dels que més i millors funcions ofereixen, encara que potser per això és també dels que tenen una autonomia més reduïda. El més barat, Sharp GX17 (91 euros, subvencionat) és suficient (fins i tot excessiu) per a qui només utilitze les funcions bàsiques.

Aquests vuit mòbils es venen juntament amb el carregador i la bateria. A més, excepte Motorola L6, inclouen accessoris tan útils com un equip de mans lliures (els dos Nokia i Samsung), una segona carcassa (Sony Ericsson), una targeta de memòria externa (Nokia 6230i), corretja (Motorola U6, Alcatel i Samsung) i un cable per a la connexió amb l'ordinador (Motorola U6 i Samsung). Així, el mòbil amb més accessoris és Samsung SGH-ZV10.

A un objecte que es porta tot el dia a sobre se li demana que siga petit i lleuger. Motorola L6 és el més petit (112,8x50,1x11,5 mm) i dels menys pesants (88,8 g), a més és molt pla, per la qual cosa resulta més còmode de portar a la butxaca. Sharp GX17 és només un 30% més gran i una mica menys pesant (84 g). Per contra, Samsung SGH-ZV10 és el més pesant (117 g) i el més gran (el doble que el més petit). Molts usuaris no desitgen que l'antena sobresurta de l'equip: dels vuit analitzats, només les antenes de Nokia 6103 i el Samsung SGH-ZV10 eren externes.

A gairebé tot el món

Els vuit mòbils són tribanda, és a dir, poden funcionar en les bandes de freqüència de 900 MHz i 1.800 MHz (les que s'usen a Espanya) així com en 1.900 MHz (habitual en altres països, com els EUA). Això permet que tots es puguen fer servir en qualsevol país que tinga infraestructura GSM (l'estàndard mundial de telefonia mòbil més estès).

Les bateries de set dels mòbils estan compostes d'Ió-Liti, excepte el Sony Ericsson Z520i, que era Li-Polímer (en principi millor). Per comprovar quant tardaven a carregar-se, es va descarregar completament cada bateria (prèviament s'havien carregat i descarregat dues vegades) i es va mesurar quant tardava a aparèixer la llegenda "càrrega completa" en la pantalla. Els temps van variar des de l'hora i mitja de Nokia 6230i fins a les gairebé tres d'Alcatel ELLE. Quant a l'autonomia en espera, es va deixar cada mòbil encès amb la bateria carregada i sense fer cap funció fins que s'apagués. El millor va ser Nokia 6103 (320 hores) i el que menys va durar, Alcatel (195 hores). L'autonomia també es va mesurar amb un cicle que simulava un ús normal, compost d'una telefonada de deu minuts, l'enviament d'un SMS i 50 minuts en espera. El que més aguanta en espera, Nokia 6103, només arriba a les 12 hores en ús, seguit de Sony Ericsson amb 14 hores i mitja. Samsung (amb 24 hores i mitja) i Motorola L6 (amb 23 hores i mitja) van ser els que més van durar. La resta va vorejar les 20 hores d'autonomia.

Les pantalles d'aquests mòbils són en color (aquest és un dels motius del seu important consum energètic). Les de Nokia 6103, Sony Ericsson Z520i, Motorola U6, Alcatel ELLE i Samsung SGH-ZV10 estan cobertes per una tapa, per la qual cosa aquests mòbils tenen una segona pantalla exterior en què mostren dades bàsiques com l'estat de la bateria o la data i l'hora. Tornant a les pantalles interiors, les d'Alcatel i Motorola L6 eren CSTN (pitjors), i les de la resta TFT. Les múltiples funcions que van més enllà de parlar per telèfon (navegar per Internet, jugar, gestionar l'agenda...) fan que la grandària de la pantalla siga un factor essencial. Les més grans són les de Sharp i Motorola U6, encara que la de Sharp, tot i ser la més gran, és la que té menor resolució (imatge menys nítida). La pantalla amb una resolució més bona és la del Nokia 6230i, seguida de les de Motorola U6 i Samsung ZV10 (a més, aquestes dues últimes són les úniques que mostren 256.000 colors, la resta es queden en 65.000).

Memòria interna

Els vuit mòbils compten amb una memòria interna per a emmagatzemar-hi els contactes de l'agenda, els sons, les fotos i els vídeos. Samsung ofereix la major capacitat (50 MB). El següent, Nokia 6230i, disposa de 32 MB, però és l'únic amb una ranura per a una targeta externa de memòria (del tipus MMC) de fins a 512 MB. Les memòries del altres van variar des dels 16 MB de Sony Ericsson fins als escassos 1,4 MB del Sharp (la capacitat d'un antic disquet).

Hi ha diferents tecnologies per a intercanviar arxius entre mòbils (contactes de l'agenda, imatges, cançons, vídeos...), o per a connectar el terminal a un ordinador. Alcatel ELLE només compta amb infrarojos (una tecnologia incòmoda i en desús). Els dos Nokia, Sony Ericsson, Sharp i Samsung, a més d'infrarojos, ofereixen USB per connectar-se a l'ordinador (així és possible fer la molt útil còpia de seguretat de la nostra informació, per si perdem el terminal), i Bluetooth, un sistema per ones de ràdio que arriba a uns pocs metres i que serveix per a connectar tota classe de dispositius. Motorola U6 es connecta per USB i Bluetooth (no per infrarojos).

Els dos Nokia i Motorola L6 permeten el "Push To Talk" (PTT, "Polsar per a parlar"), amb què es pot telefonar a través de les xarxes de mòbil pagant uns diners fixos al mes (tarifa-plana) com amb un walkie-talkie. El problema és que, tot i ser molt comú en altres països, cap de les operadores espanyoles ofereixen aquest servei per als usuaris domèstics.

Càmera de fotos

Nokia 6230i té la millor càmera de fotos: 1,3 megapíxels, mentre que la resolució de la resta no passa dels 0,3 megapíxels. Els vuit poden gravar i reproduir vídeos, però només Sony Ericsson, Nokia 6230i i Samsung poden fer "streaming" (reproduir vídeos mentre es descarreguen, la qual cosa significa, en la pràctica, que s'hi podria veure programes de televisió si l'operadora de telefonia ho permetés). Samsung ofereix videoconferència, no en va és l'únic dels analitzats que és de tercera generació (també conegut com UMTS), que té com a major virtut l'alta velocitat de transmissió de dades (imprescindible per a la videoconferència).

Quant a l'àudio, en set dels mòbils es pot gravar la veu (en Motorola L6 no) i el Nokia 6230i disposa de ràdio FM i reproductor musical de MP3. La reproducció de cançons en MP3 també és present al Samsung i al Sony Ericson. Sharp és l'únic sense equip de mans lliures incorporat. En els vuit es poden usar auriculars, però els connectors no són estàndard com seria desitjable.

La resta de funcions extra són molt nombroses: jocs, alarmes, rellotge, calendari, repetició de telefonada automàtica, restriccions de telefonada... Gairebé totes són comunes a tots els equips.

La funció principal que tenen: la comunicació

El nivell de cobertura d'una zona depèn en gran manera de la distància amb l'antena emissora, però, ¿aprofiten tots els mòbils de la mateixa manera la cobertura disponible en un emplaçament? Per mesurar-ho, es va provar cada mòbil en una zona amb cobertura mitjana i en una altra amb cobertura baixa, sempre amb el mateix operador. En un mateix lloc els dos Motorola, el Nokia 6103 i el Sony Ericsson Z520i van indicar disposar lleugerament de més cobertura que els altres, i Samsung i Sharp en van marcar una mica menys.

Però aquestes diferències en el nivell de cobertura indicat no signifiquen que després la comunicació siga de millor o pitjor qualitat. Per començar, es va comprovar que si es fa una telefonada la comunicació no es talla (tots els cel·lulars van aconseguir un "excel·lent"); després d'això, es va mesurar la nitidesa del so i el soroll generat en zones amb cobertura alta, mitjana i baixa. Motorola U6 és l'únic que destaca, i ho va fer positivament: la seua qualitat de comunicació és lleugerament superior a la dels altres. En tots aquests, els resultats van ser molt bons i pràcticament idèntics.

Molts usuaris es queixen que quasi no senten quan els telefonen. Així, busquen models que "sonen" més alt (en tots ells es pot regular el to). Nokia 6103 és el que té el timbre més potent (78 dB), seguit de Sony Ericsson Z520i (77 dB) i Motorola L6 (75 dB). Sharp només arriba als 60 dB: una diferència notable amb el més potent (l'escala dels decibels és logarítmica, per la qual cosa 20 dB no són el doble de 10 dB, sinó deu vegades més). Els vuit reprodueixen tons polifònics i reals.

En un cine o en qualsevol altra situació on no ha de sonar el mòbil, és habitual elegir el mode "vibració", però és realment silenciosa aquesta funció? No sembla que massa: tots els mòbils en vibració generen un soroll superior a un murmuri (30 dB). El vibrador més silenciós va ser de nou el de Nokia 6103 (31 dB), seguit del Motorola U6 (32 dB), mentre que els més sorollosos van ser Motorola L6 (45 dB) i Sharp GX17 (42 dB). Es dóna la paradoxa que Nokia 6103 és el terminal amb més volum de to i el que menys soroll genera en vibració, mentre que el Sharp ofereix el to més dèbil però gairebé la vibració més sorollosa.

Prova d'ús

/imgs/20061001/img.analisis2.02.jpg Més enllà de les valoracions objectives del laboratori, es va voler comprovar què opinaven els usuaris de cadascun d'aquests equips. Per fer-ho, sis usuaris experts van valorar de l'1 al 10 una vintena d'aspectes de cada mòbil. Tots els cel·lulars van agradar, encara que amb diferències. El millor va ser Samsung ZV10 (l'únic de tercera generació), que va arribar als 8,5 punts sobre 10, seguit de Nokia 6103 i Sony Ericsson Z520i (els dos 8,2 punts). Els que no van aconseguir els vuit punts van ser Sharp GX17 (7,4 punts de 10), Alcatel ELLE (7,5 punts) i Motorola L6 (7,6 punts).

En les característiques més convencionals (opcions de telefonada i enviament de missatges normals i multimèdia) els vuit van obtenir valoracions semblants. Samsung va destacar en el nombre i la qualitat de les funcions extra, com ara els jocs o la qualitat d'imatge. La relativament baixa puntuació d'Alcatel (7,5 punts) és deguda, sobretot, al tret novedós de la seua pantalla: quan està apagada es torna espill. Aquesta característica va concentrar les crítiques dels usuaris, que van considerar que encesa reflectia excessivament la llum del sol. A més, quan està apagada (mode espill), produeix ocasionalment una lleugera i molesta llum blavosa de fons. Sharp GX17 no va agradar pel seu aspecte exterior i acabat (6,8 punts), les dimensions del teclat (6,7 punts) i la facilitat per a canviar la bateria i la targeta SIM (6,8 punts). En la resta d'equips les valoracions van ser positives i uniformes: entre 7 i 8,5 punts.

Els vuit inclouen els coneguts manuals i les advertències de seguretat necessàries. En canvi, en la meitat dels telefons les garanties eren incorrectes per no arribar als dos anys durant els quals han d'estar coberts: els dos Nokia i el Sony Ericsson afirmen que la garantia dels seus accessoris és de només un any, mentre que Samsung ofereix un any per a l'equip i sis mesos per a la bateria. Independentment del que afirmen els seus documents de garantia, tots aquests equips, els accessoris i les bateries estan garantits durant dos anys, si bé a partir dels sis primers mesos haurà de ser el comprador qui demostre que la fallada era d'origen.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions