Telèfons mòbils de gamma mitjana

Massa funcions?

Per a telefonar o enviar missatges tots van demostrar un comportament semblant; les diferències es van centrar en el nombre i la qualitat de les funcions afegides
1 Octubre de 2006
Img analisis 2 listado 151

Massa funcions?

A Espanya hi ha més mòbils que persones. Amb un parc de cel·lulars que cobreix pràcticament tota la població, cada pocs anys la majoria de ciutadans s’enfronten a la tasca de renovar el seu mòbil. I no és senzilla: moltes de les opcions tecnològiques amb què el consumidor es veu aclaparat potser ni tan sols existien quan va adquirir el terminal anterior. Els mòbils d’avui són vertaders ordinadors de mà, cada vegada amb més funcions que massa vegades a penes es coneixen i es fan servir. Els vuit terminals d’aquesta anàlisi són de gamma mitjana i, per tant, igual que els de gamma alta, no estan indicats per a qui només busque telefonar i enviar missatges. Per als que sí que busquen els avanços, per un preu cada vegada menor hi ha terminals amb càmera de fotos i vídeo, reproductors de música en MP3, ràdio, agendes i calendaris, jocs de qualitat i una infinitat d’aplicacions que releguen el fet de parlar per telèfon a un paper secundari.

/imgs/20061001/img.analisis2.01.jpg S’han analitzat set telèfons mòbils GSM de gamma mitjana (de segona generació) i un que a més de GSM és UMTS (de tercera generació) que costen des dels 91 euros de Sharp GX17 fins als 294 euros de Motorola U6. Quan un consumidor s’acosta a un comerç pot comprar el telèfon lliure (igual que adquiriria qualsevol altre electrodomèstic), amb targeta de prepagament (subvencionat per l’operadora, per la qual cosa només es pot usar amb aquesta companyia) o amb contracte (amb una subvenció de l’operadora encara més gran, que sol obligar a un nombre de mesos de permanència amb un consum telefònic mínim). Sharp GX17, Alcatel GlamPhone ELLE i Samsung ZV10 estaven subvencionats per l’operadora (targeta de prepagament). El més barat dels lliures analitzats és Motorola L6 (146 euros).

La millor relació qualitat-preu és Nokia 6103, de 200 euros, per ser dels que més i millors funcions ofereixen, encara que potser per això és també dels que tenen una autonomia més reduïda. El més barat, Sharp GX17 (91 euros, subvencionat) és suficient (fins i tot excessiu) per a qui només utilitze les funcions bàsiques.

Aquests vuit mòbils es venen juntament amb el carregador i la bateria. A més, excepte Motorola L6, inclouen accessoris tan útils com un equip de mans lliures (els dos Nokia i Samsung), una segona carcassa (Sony Ericsson), una targeta de memòria externa (Nokia 6230i), corretja (Motorola U6, Alcatel i Samsung) i un cable per a la connexió amb l’ordinador (Motorola U6 i Samsung). Així, el mòbil amb més accessoris és Samsung SGH-ZV10.

A un objecte que es porta tot el dia a sobre se li demana que siga petit i lleuger. Motorola L6 és el més petit (112,8×50,1×11,5 mm) i dels menys pesants (88,8 g), a més és molt pla, per la qual cosa resulta més còmode de portar a la butxaca. Sharp GX17 és només un 30% més gran i una mica menys pesant (84 g). Per contra, Samsung SGH-ZV10 és el més pesant (117 g) i el més gran (el doble que el més petit). Molts usuaris no desitgen que l’antena sobresurta de l’equip: dels vuit analitzats, només les antenes de Nokia 6103 i el Samsung SGH-ZV10 eren externes.

A gairebé tot el món

Els vuit mòbils són tribanda, és a dir, poden funcionar en les bandes de freqüència de 900 MHz i 1.800 MHz (les que s’usen a Espanya) així com en 1.900 MHz (habitual en altres països, com els EUA). Això permet que tots es puguen fer servir en qualsevol país que tinga infraestructura GSM (l’estàndard mundial de telefonia mòbil més estès).

Les bateries de set dels mòbils estan compostes d’Ió-Liti, excepte el Sony Ericsson Z520i, que era Li-Polímer (en principi millor). Per comprovar quant tardaven a carregar-se, es va descarregar completament cada bateria (prèviament s’havien carregat i descarregat dues vegades) i es va mesurar quant tardava a aparèixer la llegenda “càrrega completa” en la pantalla. Els temps van variar des de l’hora i mitja de Nokia 6230i fins a les gairebé tres d’Alcatel ELLE. Quant a l’autonomia en espera, es va deixar cada mòbil encès amb la bateria carregada i sense fer cap funció fins que s’apagués. El millor va ser Nokia 6103 (320 hores) i el que menys va durar, Alcatel (195 hores). L’autonomia també es va mesurar amb un cicle que simulava un ús normal, compost d’una telefonada de deu minuts, l’enviament d’un SMS i 50 minuts en espera. El que més aguanta en espera, Nokia 6103, només arriba a les 12 hores en ús, seguit de Sony Ericsson amb 14 hores i mitja. Samsung (amb 24 hores i mitja) i Motorola L6 (amb 23 hores i mitja) van ser els que més van durar. La resta va vorejar les 20 hores d’autonomia.

Les pantalles d’aquests mòbils són en color (aquest és un dels motius del seu important consum energètic). Les de Nokia 6103, Sony Ericsson Z520i, Motorola U6, Alcatel ELLE i Samsung SGH-ZV10 estan cobertes per una tapa, per la qual cosa aquests mòbils tenen una segona pantalla exterior en què mostren dades bàsiques com l’estat de la bateria o la data i l’hora. Tornant a les pantalles interiors, les d’Alcatel i Motorola L6 eren CSTN (pitjors), i les de la resta TFT. Les múltiples funcions que van més enllà de parlar per telèfon (navegar per Internet, jugar, gestionar l’agenda…) fan que la grandària de la pantalla siga un factor essencial. Les més grans són les de Sharp i Motorola U6, encara que la de Sharp, tot i ser la més gran, és la que té menor resolució (imatge menys nítida). La pantalla amb una resolució més bona és la del Nokia 6230i, seguida de les de Motorola U6 i Samsung ZV10 (a més, aquestes dues últimes són les úniques que mostren 256.000 colors, la resta es queden en 65.000).

Memòria interna

Els vuit mòbils compten amb una memòria interna per a emmagatzemar-hi els contactes de l’agenda, els sons, les fotos i els vídeos. Samsung ofereix la major capacitat (50 MB). El següent, Nokia 6230i, disposa de 32 MB, però és l’únic amb una ranura per a una targeta externa de memòria (del tipus MMC) de fins a 512 MB. Les memòries del altres van variar des dels 16 MB de Sony Ericsson fins als escassos 1,4 MB del Sharp (la capacitat d’un antic disquet).

Hi ha diferents tecnologies per a intercanviar arxius entre mòbils (contactes de l’agenda, imatges, cançons, vídeos…), o per a connectar el terminal a un ordinador. Alcatel ELLE només compta amb infrarojos (una tecnologia incòmoda i en desús). Els dos Nokia, Sony Ericsson, Sharp i Samsung, a més d’infrarojos, ofereixen USB per connectar-se a l’ordinador (així és possible fer la molt útil còpia de seguretat de la nostra informació, per si perdem el terminal), i Bluetooth, un sistema per ones de ràdio que arriba a uns pocs metres i que serveix per a connectar tota classe de dispositius. Motorola U6 es connecta per USB i Bluetooth (no per infrarojos).

Els dos Nokia i Motorola L6 permeten el “Push To Talk” (PTT, “Polsar per a parlar”), amb què es pot telefonar a través de les xarxes de mòbil pagant uns diners fixos al mes (tarifa-plana) com amb un walkie-talkie. El problema és que, tot i ser molt comú en altres països, cap de les operadores espanyoles ofereixen aquest servei per als usuaris domèstics.

Càmera de fotos

Nokia 6230i té la millor càmera de fotos: 1,3 megapíxels, mentre que la resolució de la resta no passa dels 0,3 megapíxels. Els vuit poden gravar i reproduir vídeos, però només Sony Ericsson, Nokia 6230i i Samsung poden fer “streaming” (reproduir vídeos mentre es descarreguen, la qual cosa significa, en la pràctica, que s’hi podria veure programes de televisió si l’operadora de telefonia ho permetés). Samsung ofereix videoconferència, no en va és l’únic dels analitzats que és de tercera generació (també conegut com UMTS), que té com a major virtut l’alta velocitat de transmissió de dades (imprescindible per a la videoconferència).

Quant a l’àudio, en set dels mòbils es pot gravar la veu (en Motorola L6 no) i el Nokia 6230i disposa de ràdio FM i reproductor musical de MP3. La reproducció de cançons en MP3 també és present al Samsung i al Sony Ericson. Sharp és l’únic sense equip de mans lliures incorporat. En els vuit es poden usar auriculars, però els connectors no són estàndard com seria desitjable.

La resta de funcions extra són molt nombroses: jocs, alarmes, rellotge, calendari, repetició de telefonada automàtica, restriccions de telefonada… Gairebé totes són comunes a tots els equips.

La funció principal que tenen: la comunicació

El nivell de cobertura d’una zona depèn en gran manera de la distància amb l’antena emissora, però, ¿aprofiten tots els mòbils de la mateixa manera la cobertura disponible en un emplaçament? Per mesurar-ho, es va provar cada mòbil en una zona amb cobertura mitjana i en una altra amb cobertura baixa, sempre amb el mateix operador. En un mateix lloc els dos Motorola, el Nokia 6103 i el Sony Ericsson Z520i van indicar disposar lleugerament de més cobertura que els altres, i Samsung i Sharp en van marcar una mica menys.

Però aquestes diferències en el nivell de cobertura indicat no signifiquen que després la comunicació siga de millor o pitjor qualitat. Per començar, es va comprovar que si es fa una telefonada la comunicació no es talla (tots els cel·lulars van aconseguir un “excel·lent”); després d’això, es va mesurar la nitidesa del so i el soroll generat en zones amb cobertura alta, mitjana i baixa. Motorola U6 és l’únic que destaca, i ho va fer positivament: la seua qualitat de comunicació és lleugerament superior a la dels altres. En tots aquests, els resultats van ser molt bons i pràcticament idèntics.

Molts usuaris es queixen que quasi no senten quan els telefonen. Així, busquen models que “sonen” més alt (en tots ells es pot regular el to). Nokia 6103 és el que té el timbre més potent (78 dB), seguit de Sony Ericsson Z520i (77 dB) i Motorola L6 (75 dB). Sharp només arriba als 60 dB: una diferència notable amb el més potent (l’escala dels decibels és logarítmica, per la qual cosa 20 dB no són el doble de 10 dB, sinó deu vegades més). Els vuit reprodueixen tons polifònics i reals.

En un cine o en qualsevol altra situació on no ha de sonar el mòbil, és habitual elegir el mode “vibració”, però és realment silenciosa aquesta funció? No sembla que massa: tots els mòbils en vibració generen un soroll superior a un murmuri (30 dB). El vibrador més silenciós va ser de nou el de Nokia 6103 (31 dB), seguit del Motorola U6 (32 dB), mentre que els més sorollosos van ser Motorola L6 (45 dB) i Sharp GX17 (42 dB). Es dóna la paradoxa que Nokia 6103 és el terminal amb més volum de to i el que menys soroll genera en vibració, mentre que el Sharp ofereix el to més dèbil però gairebé la vibració més sorollosa.

Prova d’ús

/imgs/20061001/img.analisis2.02.jpg Més enllà de les valoracions objectives del laboratori, es va voler comprovar què opinaven els usuaris de cadascun d’aquests equips. Per fer-ho, sis usuaris experts van valorar de l’1 al 10 una vintena d’aspectes de cada mòbil. Tots els cel·lulars van agradar, encara que amb diferències. El millor va ser Samsung ZV10 (l’únic de tercera generació), que va arribar als 8,5 punts sobre 10, seguit de Nokia 6103 i Sony Ericsson Z520i (els dos 8,2 punts). Els que no van aconseguir els vuit punts van ser Sharp GX17 (7,4 punts de 10), Alcatel ELLE (7,5 punts) i Motorola L6 (7,6 punts).

En les característiques més convencionals (opcions de telefonada i enviament de missatges normals i multimèdia) els vuit van obtenir valoracions semblants. Samsung va destacar en el nombre i la qualitat de les funcions extra, com ara els jocs o la qualitat d’imatge. La relativament baixa puntuació d’Alcatel (7,5 punts) és deguda, sobretot, al tret novedós de la seua pantalla: quan està apagada es torna espill. Aquesta característica va concentrar les crítiques dels usuaris, que van considerar que encesa reflectia excessivament la llum del sol. A més, quan està apagada (mode espill), produeix ocasionalment una lleugera i molesta llum blavosa de fons. Sharp GX17 no va agradar pel seu aspecte exterior i acabat (6,8 punts), les dimensions del teclat (6,7 punts) i la facilitat per a canviar la bateria i la targeta SIM (6,8 punts). En la resta d’equips les valoracions van ser positives i uniformes: entre 7 i 8,5 punts.

Els vuit inclouen els coneguts manuals i les advertències de seguretat necessàries. En canvi, en la meitat dels telefons les garanties eren incorrectes per no arribar als dos anys durant els quals han d’estar coberts: els dos Nokia i el Sony Ericsson afirmen que la garantia dels seus accessoris és de només un any, mentre que Samsung ofereix un any per a l’equip i sis mesos per a la bateria. Independentment del que afirmen els seus documents de garantia, tots aquests equips, els accessoris i les bateries estan garantits durant dos anys, si bé a partir dels sis primers mesos haurà de ser el comprador qui demostre que la fallada era d’origen.

Són resistents i segurs?

Els mòbils són uns dels aparells electrònics més susceptibles de sofrir caigudes. Per això, el laboratori va introduir cada equip en un barril de volteig que va simular cinquanta caigudes com les que poden sofrir durant el dia a dia. El resultat? Cap es va deteriorar. Davant nivells d’energia perillosos van demostrar que les parts amb càrrega elèctrica estan aïllades convenientment. També van aprovar el test de funcionament sota escalfament anormal, en el qual no es van incendiar ni van significar un perill per a l’usuari. La qualitat dels plàstics dels carregadors és suficient, per tant resisteixen la calor (qüestió necessària a causa de la seua funció).

Fins i tot es va llançar cada carregador tres vegades sobre una superfície sòlida de fusta de roure sense que es produïssen danys. Tampoc la comunicació s’interromp ni cap dels mòbils estudiats sofreixen danys permanents ni temporals si l’usuari provoca una descàrrega d’electricitat estàtica per contacte ni a través de l’aire (com la que pot haver-hi un dia de tempesta).

I la radiació que emeten? La norma permet fins a un màxim de 2,0 W/kg d’índex d’absorció específica d’energia (SAR en les sigles angleses), que mesura la quantitat d’energia que s’absorbeix per unitat de massa de teixit corporal. Tots van aprovar amb valors allunyats del màxim permès, però els dos Nokia, Alcatel ELLE i Samsung, amb 0,7 W/kg, van demostrar ser millors que els altres.

En síntesi y Tabla comparativa

En síntesi

  • S’han analitzat set mòbils de gamma mitjana GSM i un que a més de GSM es pot connectar a xarxes UMTS (3G), que costen des dels 91 euros de Sharp GX17 fins als gairebé 300 euros de Motorola U6. Sharp GX17, Alcatel ELLE i Samsung ZV10 (l’únic UMTS d’estudi) estan subvencionats per l’operadora.
  • La qualitat de comunicació en els vuit és semblant i satisfactòria, encara que lleugerament superior en Motorola U6. El timbre més alt i el vibrador més silenciós és el del Nokia 6103 i el timbre menys sonor i el que té una de les vibracions més sorolloses és el del Sharp GX17.
  • Els vuit equips i els seus carregadors van superar les exigents proves de seguretat (es va comprovar fins i tot que no sofreixen desperfectes després de 50 caigudes). Les garanties dels dos Nokia, Sony Ericsson i Samsung Z520i no són correctes.
  • El mòbil més voluminós i pesant és el Samsung ZV10 i els més petits i lleugers són el Sharp GX17 i el Motolora L6. Les pantalles més grans són les de Sharp GX17 i Motorola U6 i les més petites les de Sony Ericsson i Nokia 6103. La bateria que menys tarda a carregar-se és la de Nokia 6230i (1,5 h) i la que més, la d’Alcatel ELLE (3 h). En espera, la bateria més duradora és la de Nokia 6103. En ús van durar més el Motorola L6 i el Samsung ZV10 i menys el Nokia 6103.
  • Amb els vuit es poden fer telefonades des de l’estranger (són tribanda), i compten amb càmera de fotos i vídeo. Els dos Nokia són els que inclouen més funcions i els més pobres són Alcatel ELLE i Sharp GX17. Alcaltel només ofereix connexió per infrarojos; la resta, els més moderns Bluetooth, USB o tots dos.
  • En la prova d’ús tots van ser ben valorats. El que més va agradar va ser Samsung ZV10 (8,5 punts de 10) i els més discrets, Sharp GX17 (7,4), Alcatel ELLE (7,5) i Motorola L6 (7,6).
  • La millor relació qualitat-preu és Nokia 6103 (200 euros, lliure), un dels que compten amb més funcions. Una altra opció interessant és Sharp GX17, el més barat (91 euros, subvencionat): un mòbil que cobreix amb escreix les necessitats de la majoria d’usuaris.
Marca/Model Nokia 6103 Sharp GX17 Nokia 6230i Motorola L6
Preu (euros) 202,33 91,25 256,67 145,67
Pes (gramos) 99,2 84,3 97,5 88,8
Dimensions (mm) (Alt x Ample x Profund) 94 x 45,1 x 24,1 106,4 x 45,8 x 17,3 103,3 x 44,1 x 20,2 112,8 x 50,1 x 11,5
Bandes de freqüència EGSM 900, GSM 900, 1800, 1900 EGSM, GSM 900, 1800, 1900 EGSM 900,GSM 1800, 1900 GSM, 900, 1800, 1900
Tecnologia GSM, GPRS GSM, GPRS GSM, GPRS GSM, GPRS
SAR (W/Kg) 0,7 al oído 0,813 al oído 0,7 al oído 1,33 al oído
Antena interna o externa Externa Interna Interna Interna
Característiques de la bateria
Composició de la bateria Li-ion Li-ion Li-ion Li-ion
Temps de càrrega 2h 2 h 1h 30″ 2h 26″
Automia en espera (hores) 320 245 275 215
Automia en telefonada 2h 10″ 3h 30″ 3h 40″ 4h 20″
Autonomia en ús 10 h 15 h 15h 50″ 19h 10″
Funcions de telefonada
Marcació ràpida SI SI SI SI
Marcació fixa SI NO SI SI
Qualsevol tecla respon SI SI SI SI
Registre de telefonades Nre. de telefonades fetes 20 10 20 10
Nre. de telefonades rebudes 20 10 20 10
Nre. de telefonades perdudes 20 10 20 10
Pantalla principal Dimensions (mm) 27×20,2 30,1×39,7 30,4×30,4 29×35,8
Resolució (pixeles) 20.480 19.200 43.264 20.480
Nre. de colors 65K 65K 65K 65K
Tipus de pantalla TFT TFT TFT CSTN
Visualització hora/dia Hora Els dos Hora Hora
Pantalla secundària Resolució 6.240 NA NA NA
Nre. de colors 4096 NA NA NA
Tipus de pantalla NI NA NA NA
Visualització hora/dia Hora NA NA NA
Memòria
Capacitat memòria interna (MB) 4,2 1,4 32 10
Targeta memòria externa NA NA SI hasta 512 NA
Dades
Connec- tivitat Sèrie / USB SI SI SI SI
Bluetooth SI SI SI SI
Infrarrojos SI SI SI NO
UMTS NO NO NO NO
PTT SI NO SI SI
Missatgeria
SMS Informe d’entrega SI SI SI SI
Diccionari predictiu o mètodes d’escriptura SI SI SI SI
Plantilles de missatges SI SI SI SI
EMS (o SMS amb imatges) SI NO SI SI
MMS Informe d’entrega SI SI SI SI
Enviament de vídeos, fotos, imatges i sons SI (tots) SI (tots) SI (tots) SI (tots)
Presentació en diapositives SI SI SI SI
Capacitat multimèdia
Càmera
Càmera SI SI SI SI
Resolució VGA VGA 1,3 megap VGA
Mida màxima de la imatge 640×48 640×480 1280×960 640×480
Zoom / Nombre d’augments NO SI/4x SI/3x SI/4x
Vídeo
Gravació de vídeo SI SI SI SI
Reproducció de vídeo SI SI SI SI
Streaming video (en tiempo real) NO NO SI NO
Videoconferència NO NO NO NO
Àudio
Tipus de timbres (tons) Polifònics i reals Polifònics i reals Polifònics i reals Polifònics i reals
Ràdio FM SI NO SI NO
Reproductor de MP3-2 NO NO SI NO
Gravació veu/Temps (indicat) SI/5 min. SI/30 s SI/1 h. NO
Comandaments de veu SI NO SI SI
Marcació per veu SI NO SI SI
Altaveu de mans lliures SI NO SI SI
Altres funcionalitats
Contactes en agenda 500 NI 1000 500
Bloc de notes SI NO SI NO
Lista de tasques SI NO SI NO
Bloqueig de teclat SI SI SI SI
Alarma de batería baixa SI SI SI SI
Conversor de monedes SI SI SI SI
Cronòmetre SI NO SI NO
Temporitzador SI NO SI NO
Jocs / Nombre de Jocs SI/3 SI/3 SI/3 SI/3
Carcasses intercanviables NO NO SI NO
Qualitat de comunicació
Cobertura Alta Nitidesa 8 8 8 8
Soroll 8 8 7 8
Cobertura mitjana Nitidesa 8 8 8 8
Soroll 8 8 8 8
Cobertura baixa Nitidesa 8 7 8 6
Soroll 8 8 7 7
Nivell Cobertura
Mitjana (%) 75 50 57,14 80
Baixa (%) 25 25 28,57 20
So
To (db) 78,1 60,4 71 75,4
vibracio (db) 31,2 42 37,2 44,6
Prova d’ús (1 a 10) 8,2 7,4 8 7,6
Marca/Model Sony Ericsson Z520i Samsung ZV10 Alcatel GlamPhone ELLE Motorola U6
Preu (euros) 204 201,33 159 294
Pes (gramos) 96,2 116,9 92,8 111,1
Dimensions (mm) (Alt x Ample x Profund) 100,6 x 46,1 x 25,1 103,5 x 47,2 x 26,5 92,4 x 46,6 x 23,2 87,3 x 49 x 22,4
Bandes de freqüència GSM 850,900, 1800, 1900 GSM 1900,900, 1800 GSM 900, 1800, 1900 GSM 850,900, 1800,1900
Tecnologia GSM, GPRS UMTS, GSM, GPRS GSM, GPRS GSM, GPRS
SAR (W/Kg) 0,962 al oído 0,77 al oído, 0,659 al cuerpo 0,72 al oído, 1,06 al cuerpo 0,8 al oído, 0,51 al cuerpo
Antena interna o externa Interna Externa Interna Interna
Característiques de la bateria
Composició de la bateria Li-Polymer Li-ion Li-ion Li-ion
Temps de càrrega 2h 23″ 2 h 2h 52″ 2h 10″
Autonomia en espera (hores) 218 280 195 270
Autonomia en telefonada 2h 50″ 4h 30″ 4h 3h 50″
Autonomia en ús 11h 40″ 20 h 17h 30″ 16h 40″
Funcions de telefonada
Marcació ràpida SI SI NO SI
Marcació fixa SI SI SI SI
Qualsevol tecla respon NO SI SI SI
Registre de telefonades Nre. de telefonades fetes 30 a repartir entre les 3 opcions 30 5 10
Nre. de telefonades rebudes 30 5 10
Nre. de telefonades perdudes 30 5 10
Pantalla principal Dimensions (mm) 17,5×21,2 28,7×35,5 27,9×35,1 31×38,1
Resolució (pixeles) 20.480 38.720 20.480 38.720
Nre. de colors 65K 256K 65K 256K
Tipus de pantalla TFT TFT CSTN TFT
Visualització hora/dia Els dos Els dos Els dos Els dos
Pantalla secundària Resolució 8.080 5.120 20.480 5
Nre. de colors 4096 65K NI NA
Tipus de pantalla CSTN OLED NI SI
Visualització hora/dia Els dos Hora Hora NA
Memòria
Capacitat memòria interna (MB) 16 50 3 10
Targeta memòria externa NA NA NA NA
Dades
Connec- tivitat Sèrie / USB SI SI NO SI
Bluetooth SI SI NO SI
Infrarrojos SI SI SI NO
UMTS NO SI NO NO
PTT NO NO NO NO
Missatgeria
SMS Informe d’entrega SI SI SI SI
Diccionari predictiu o mètodes d’escriptura SI SI SI SI
Plantilles de missatges SI SI SI SI
EMS (o SMS amb imatges) SI NO NO SI
MMS Informe d’entrega SI SI SI SI
Enviament de vídeos, fotos, imatges i sons SI (tots) SI (tots) SI (tots) SI (tots)
Presentació en diapositives SI SI SI SI
Capacitat multimèdia
Càmera
Càmera SI SI SI SI
Resolució VGA VGA VGA VGA
Mida màxima de la imatge 1280×960 640×480 640×480 640×480
Zoom / Nombre d’augments SI/4x SI SI SI/4x
Vídeo
Gravació de video SI SI SI SI
Reproducción de video SI SI SI SI
Vídeo en temps real SI SI NO NO
Videoconferencia NO SI NO NO
Àudio
tipus de timbres (tipus-tons) Polifònics i reals Polifònics i reals Polifònics i reals Polifònics i reals
Ràdio FM NO NO NO NO
Reproductor de MP3 SI SI NO NO
Gravació veu/Temps (indicat) SI/20 min. SI/1 h. SI/NI SI/NI
Comandaments de veu SI NO SI SI
Marcació per veu SI NO NO SI
Altaveu de mans lliures SI SI SI SI
Altres funcionalitats
Contactes en agenda 500 1000 500 1000
Bloc de notes SI NO NO SI
Lista de tasques SI SI NO NO
Bloqueig de teclat NO NO NO SI
Alarma de batería baixa SI SI SI SI
Conversor de monedes NO SI SI NO
Cronòmetre SI NO NO NO
Temporitzador SI NO NO NO
Jocs / Nombre de Jocs SI/3 SI/6 SI/0 SI/1
Carcasses intercanviables NO NO NO NO
Qualitat de comunicació
Cobertura Alta Nitidesa 8 8 7 9
Soroll 8 8 7 9
Cobertura mitjana Nitidesa 8 8 8 9
Soroll 8 7 8 9
Cobertura baixa Nitidesa 8 8 8 9
Soroll 8 8 8 9
Nivell Cobertura
Mitjana (%) 80 50 60 80
Baixa (%) 20 516,7 20 20
So
To (db) 77,2 72,3 68,1 68,3
vibracio (db) 34,8 35,8 37 32
Prova d’ús (1 a 10) 8,2 8,5 7,5 8

Un per un

Un per un

NOKIA 6103

/imgs/20061001/img.analisis2-movil1.jpg
202,33 euros.
Lliure.
La millor relació qualitat-preu.
Garantia incorrecta per donar només un any als accessoris i no dos. Amb antena externa. Una de les pantalles principals més petites. La major autonomia en espera (320 h), però la menor en ús (12 h). Molt complet en funcions. El timbre més sonor (78 dB) i la vibració més silenciosa (31 dB).
Prova d’ús: 8,2 punts de 10, la segona millor valoració.

SHARP GX17

/imgs/20061001/img.analisis2-movil2.jpg
91,25 euros, el més barat. Subvencionat.
Una altra opció interessant.
Una altra opció interessant per a qui no busque funcions excessives. El més lleuger i dels més petits. La pantalla principal més gran però de baixa resolució. La memòria interna de menor capacitat (1,4 MB). Dels timbres més baixos (60,4 db) i el vibrador més sorollós (42 dB).
Prova d’ús: 7,4 punts de 10, la valoració més baixa. El pitjor en disseny, dimensions del teclat i poca facilitat per a canviar la bateria i la targeta SIM.

NOKIA 6230i

/imgs/20061001/img.analisis2-movil3.jpg
256,7 euros, el segon més car. Lliure.
Garantia incorrecta per donar només un any als accessoris i no dos. El que menys temps de càrrega necessita (1h 30min). La pantalla i la càmera de fotos (1,3 megapíxels) de major resolució. L’únic amb targeta de memòria externa (de fins a 512 MB). Amb ràdio i lector de MP3.
Prova d’ús: 8 punts de 10.

MOTOROLA L6

/imgs/20061001/img.analisis2-movil4.jpg
145,67 euros. Lliure.
El més petit, un dels més lleugers i a més molt prim.
El segon amb més autonomia d’ús.
Dels timbre més alts i el vibrador més sorollós (45 dB).
Prova d’ús: 7,6 punts de 10, dels pitjors.

SONY ERICSSON Z520i

/imgs/20061001/img.analisis2-movil5.jpg
204 euros. Lliure.
Garantia incorrecta per donar només un any als accessoris i no dos. La pantalla més petita.
L’única bateria de Li-Polímer (millor).
Un dels timbres més sonors (77 dB). Amb reproductor de MP3.
Prova d’ús: 8,2 punts de 10, la segona millor.

SAMSUNG SGH-ZV10

/imgs/20061001/img.analisis2-movil6.jpg
201,33 euros. Subvencionat.
Garantia incorrecta per donar només un any a l’equip i sis mesos a la bateria, en comptes de dos anys. L’únic amb tecnologia UMTS (3G), per la qual cosa és també l’únic amb videoconferència i el que té una transferència de dades més ràpida. El més pesant i gran.
Antena externa. El de més autonomia en ús. La segona millor resolució de pantalla i dels que mostren més colors. La memòria interna de més capacitat (50 MB). Reproductor MP3.
Prova d’ús: 8,5 punts de 10, el millor per les funcions i la facilitat d’ús.

ALCATEL GLAMPHONE ELLE

/imgs/20061001/img.analisis2-movil7.jpg
159 euros. Subvencionat.
La bateria que més tarda a carregar-se i la que ofereix la menor autonomia en espera. Sense connector USB ni Bluetooth (només infrarojos). El de menys funcions.
Prova d’ús: 7,5 punts de 10, dels pitjors per la pantalla-espill, que resulta incòmoda.

MOTOROLA U6

/imgs/20061001/img.analisis2-movil8.jpg
294 euros, el més car. Lliure.
Dels més pesants (111,1 g). De les pantalles més grans, amb millor resolució i amb el nombre més gran de colors. L’únic que destaca positivament per la qualitat de comunicació.
El soroll del seu vibrador és dels més baixos (32 dB).
Prova d’ús: 8 punts de 10.