Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Una de les barates, la que més va agradar

/imgs/20080301/analisisb01.jpgLes planxes de ceràmica per als cabells aconsegueixen els mateixos pentinats o millors que les tradicionals d'altres materials, però ho fan sense maltractar els cabells. Amb les antigues planxes elèctriques era habitual cremar-los o que les puntes s'obrissen. En canvi, les planxes ceràmiques (o recobertes d'aquest material) aconsegueixen allisar o pentinar els cabells de forma més suau i delicada.

Després de ser analitzades al laboratori, s'han sotmès a una prova d'ús vuit planxes allisadores de cabells de ceràmica o recobertes d'aquest material que costen des dels 26 euros de Taurus JDL-50E fins als 65 euros de Babyliss C-51B. La millor relació qualitat-preu correspon a la planxa de cabells Solac, una de les més barates (35 euros), la més ben valorada en la prova d'ús (8,1 punts sobre 10) i la que més consumidors comprarien després de provar-la (el 86% l'adquiriria), si bé no disposa de selector de temperatura i tarda molt a aconseguir la temperatura d'ús. Una altra opció interessant és Philips HP4667, la de més qualitat (s'escalfa ràpid i aconsegueix la temperatura més alta) i que va agradar igual als consumidors que Solac, encara que, això sí, és més cara: costa 50 euros.

Característiques tècniques

Les vuit planxes ofereixen manuals clars i amb tota la informació necessària per a cuidar-les, mantenir-les i usar-les. També els documents de garantia s'atenen al mínim legal: dos anys en què el consumidor està cobert davant de fallades d'origen. Braun és l'única que no indica el telèfon ni altres dades de contacte del seu servei d'assistència tècnica, però aquest punt no és obligatori per llei.

És habitual que aquests petits electrodomèstics s'utilitzen al lavabo, un entorn per si mateix insegur per als aparells elèctrics, per la qual cosa una robustesa i un aïllament elèctric adequats són essencials. Les proves de seguretat que han de superar les planxes comproven la construcció general d'aquests equips i mesuren la rigidesa dielèctrica, és a dir, la tensió màxima que poden suportar els seus aïllaments sense perdre qualitat. També es calcula el corrent de fuga (el corrent que en condicions normals "surt" de l'aparell: com més baix siga aquest corrent, més qualitat tindrà l'equip). Tots van obtenir uns valors molt per sota dels límits, per la qual cosa van superar àmpliament aquestes proves. Remington, Babyliss i Philips inclouen un temporitzador d'apagada, que al cap d'aproximadament una hora desconnecta l'aparell. Aquest mecanisme de seguretat ha sigut molt ben valorat pels consumidors que van provar aquestes planxes. Babyliss, Taurus i Braun són les úniques sense un tancament de seguretat per a impedir que les planxes s'òbriguen quan no estiguen en ús.

Les plaques de Solac, Babyliss, Taurus i Palson estan confeccionades íntegrament en ceràmica i les de Philips, Remington, Braun i Rowenta només estan revestides d'aquest material, la qual cosa no indica que siguen pitjors, com han demostrat les proves de laboratori. Philips afirma estar fabricada íntegrament en ceràmica, quan només n'està revestida, per la qual cosa suspèn en informació al consumidor. Braun també suspèn pel mateix motiu, però, almenys, indica en el manual (no en l'embalatge) la composició real de la planxa.

El pes: com menys pesen, més còmodes seran d'utilitzar. Les més lleugeres van ser Braun (335 grams) i Taurus (372 grams), mentre que les més pesants van doblar aquests valors: Palson (685 g) i Rowenta (663 g). Rowenta té la major superfície d'allisada (59,6 cm2) i Taurus, la que menys (25,3 cm2), però aquesta superfície es pot aconseguir amb unes planxes més llargues i més estretes o amb altres de més curtes i amples. Unes planxes llargues redueixen el nombre de passades (poden planxar més cabells en cada passada) i les més estretes permeten pentinats més precisos. Les plaques més llargues són les de Solac (106 mm) i Rowenta (100 mm), mentre que les més curtes són les de Braun (81 mm) i Babyliss (85 mm). Quant a l'amplària, les més estretes són les de Taurus (28 mm) i les més amples, les de Rowenta (60 mm).

Qüestió de qualitat

Un cable llarg facilitarà l'ús de l'equip. Els de més longitud són els de Solac i Remington, els dos de tres metres, seguits de Palson amb 2,60 metres, mentre que la resta es van quedar per sota dels dos metres. Quant a la qualitat dels cables, els de Taurus i Palson són de polímer reticulat, més resistent a la temperatura (i més car) que el PVC, material que usa la resta. La connexió del cable no és pivotant en Palson i Rowenta, cosa que en fa una miqueta més incòmode l'ús.

Solac, Taurus i Palson no permeten controlar la temperatura de les planxes. Braun ofereix un selector de temperatura analògic (una rodeta, que permet apujar o abaixar la temperatura) i Rowenta disposa d'un selector de només dues posicions. Els controls de temperatura de Remington, Babyliss i Philips (els tres equips més cars) són digitals.

Quant als accessoris inclosos, Remington és el més complet, perquè ofereix una funda i un estoig per a guardar les planxes i un DVD en el qual s'explica com treure tot el partit a l'aparell. Babyliss i Solac només inclouen una funda i Palson un raspall. En les altres quatre, només venien les planxes.

La planxa que menys electricitat consumeix fins que arriba a la temperatura d'ús és Braun, amb 2,9 Wh, seguida de Philips (3,6 Wh), Taurus (4,4 Wh) i Remington (4,6 Wh). Palson necessita molta més electricitat per al mateix fi: 20,3Wh. Ara bé, com que la temperatura d'ús és diferent en cada equip, es va voler ponderar quin és més eficient i menys energia malgasta. Les més eficients van demostrar ser Braun (61 ºC/Wh) i Philips (54 ºC/Wh). I les que més electricitat necessiten per a generar calor van ser Palson (11 ºC/Wh), Rowenta (14 ºC/Wh) i Solac (21 ºC/Wh).

Si bé no hi ha una norma que indique quan una planxa elèctrica s'ha refredat prou com perquè no resulte perillosa, s'entén que per sota dels 60ºC es poden tocar les parts metàl·liques d'un electrodomèstic durant un curt període de temps sense patir cremades. Es van escalfar les planxes fins a la temperatura màxima i es van apagar per comprovar quant tardaven a arribar a 60ºC: les més ràpides són Braun, que hi va necessitar 16 minuts, i Taurus amb 18 minuts. Palson i Rowenta van necessitar més de mitja hora fins que va ser segur tocar-les.

Examen pràctic

Trenta dones usuàries habituals de planxes elèctriques per a allisar els cabells van provar aquests vuit equips i van valorar una trentena d'elements de l'1 al 10. Per a evitar apriorismes i prejudicis va ser una prova "cega", és a dir, se n'havien esborrat les marques.

Quan es va demanar a cada consumidora que posés una nota global a cada equip, la més ben valorada va ser Solac, amb 8,1 punts sobre 10, seguida de Philips (7,9 punts) i Remington (7,8 punts). Palson va ser la que menys va agradar, amb 5,6 punts. Solac i Philips van destacar especialment en les proves sobre els cabells. També es va preguntar a les trenta dones si comprarien cada planxa: un 86% va dir que adquirien la de Solac, i un 85% la de Philips. Palson (només la comprarien un 14%), Taurus (23%) i Rowenta (29%) van ser les que menys potencials compradores van convèncer.

En molts apartats, les vuit planxes van aconseguir resultats positius i semblants, però Remington va destacar per la presentació de les planxes (8,9 punts) i per com de ràpid s'escalfava (8,5 punts). En Philips va agradar el sistema digital per a controlar la temperatura (8,9 punts) i la calor que era capaç de generar. Palson va suspendre en ergonomia per com d'incòmoda era la ubicació del seu quadre de comandaments. En Taurus, Palson i Solac no va agradar que no tinguessen control de temperatura. Rowenta, Philips, Taurus i Palson diuen en els embalatges que, a més d'allisar els cabells, permeten fer rissos i ondulacions, però les consumidores no van considerar que complissen de forma satisfactòria aquestes altres comeses.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions