Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Atenció dels més petits : Guarderia o cangur

La demanda social de mainaderes i guarderies és cada vegada més gran. L'elecció d'un servei o un altre depèn de factors personals o econòmics, però sempre s'han de tenir en compte les necessitats de cada família i les característiques concretes del menor

/imgs/20080301/informe01.jpgUna besada de comiat i una besada de benvinguda, això sí, mentre els xiquets dormen. Aquest és el ritual de molts pares que, de dilluns a divendres, es veuen obligats a conciliar vida laboral i familiar. A Espanya, el 33% de les dones arriben al lloc de treball abans que les portes del col·legi s’òbriguen i el 59% acaben la jornada laboral quan els menuts ja han acabat les activitats al centre educatiu. Una situació que requereix la contractació de “tercers” en l’atenció dels més petits, sobretot a partir del quart mes del naixement, quan la mare finalitza la baixa laboral per maternitat. Les famílies més afortunades disposen d’ una ajuda “de primera”, la d’avis o familiars que cobreixen les hores en què els pares no poden fer-se càrrec en persona dels fills. Però la majoria han de decantar-se per utilitzar els serveis d’una guarderia o contractar una mainadera o cangur. El primer criteri d’elecció és econòmic. Per regla general, la guarderia (amb uns preus que van des de la gratuïtat fins als 490 euros) és menys onerosa que una cangur (des de 360 euros al mes per mitja jornada fins als 900 euros). Amb tot i això, encara que rellevant, el preu no és l’únic element, ni el més important, que cal tenir en compte.

Indicis que “alguna cosa” no marxa bé

Delegar la seguretat i el benestar d’un fill en mans d’una persona desconeguda és una gran responsabilitat que requereix la dedicació de molt de temps i esforç per seleccionar la persona adequada i comprovar-ne la trajectòria i les referències, bé si l’elecció és la del que en llenguatge col·loquial es coneix com a cangur, o bé si és una guarderia.

Entre les principals preocupacions dels pares, una vegada escollits la persona o el centre en què els fills passaran bona part del dia, es troba la de comprovar les garanties que aquests serveis ofereixen sobre la seua atenció. Com es pot detectar que el tracte que reben els fills és correcte? Els experts diuen que el primer pas per a esbrinar si el xiquet es troba a gust o no amb una persona és observar-lo i estudiar les seues reaccions. Encara que el xiquet no sàpiga dissimular bé els seus sentiments, en el moment en què té un problema no sempre sabrà comunicar-lo. Per això, cal saber identificar que alguna cosa va malament si el xiquet mostra un comportament diferent de l’habitual. Aquests indicis poden manifestar-se a través d’una pèrdua de gana, de plor injustificat, d’agressivitat cap als altres, d’actitud espantadissa, d’ulls tristos o de dibuixos inquietants, entre altres actituds en aparença injustificades. A més, la falta d’higiene o les anàlisis que indiquen una mala alimentació són clares mostres que el xiquet està desatès.

Davant de qualsevol sospita que el menor no rep el tracte adequat, és necessari entrevistar-se amb els encarregats de cuidar el petit. I fins i tot, aparèixer per sorpresa a casa si està a l’atenció d’una mainadera- per comprovar com és el dia a dia, sobretot si hi ha algun signe de violència -un simple bony, per exemple- o de descuit, com un èczema a la zona dels bolquers.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions