Comerç a la Xarxa

Comprar per Internet a l'estranger

Anar de compres en línia ofereix garanties d'eficiència i seguretat, però si l'operació és amb empreses d'altres països, convé tenir en compte alguns aspectes per a no emportar-se disgustos
1 Març de 2008
Img internet listado 415

Comprar per Internet a l'estranger

/imgs/20080301/internet01.jpgEl comerç electrònic ha vingut per a quedar-se i el seu creixement és cada any més accelerat: si al 2005 es va augmentar al nostre país un 16 % respecte de l’any anterior, al 2006 l’increment va ser del 30% i el volum de facturació va vorejar els 2.800 milions d’euros. En aquest moment, els analistes estimen que ja suposa un 1% del comerç total nacional, molt per sota del 5% que representa als Estats Units.

Aquestes dades es confirmen només fent una ullada a les pàgines de serveis a Internet, siguen espanyoles o no. Cada vegada és més freqüent llogar un cotxe en línia, reservar un hotel en una agència virtual o comprar un vol en una de les diverses operadores que triomfen a la Xarxa.

Un entorn de compra segur

No obstant això, cal tenir sempre present que Internet és un mercat globalitzat amb multitud de països amb diferents normatives. A fi d’evitar sorpreses desagradables, convé fixar-se bé en el que s’adquireix i on s’adquireix. No és el mateix comprar una cançó en descàrrega en una botiga de música en línia radicada a Rússia que adquirir un producte material. Quan comprem objectes d’enviament per correu en aquest país, com en tants altres, l’usuari s’arrisca a no veure’ls arribar mai al seu destí final.

Generalment, la seguretat de l’entorn es pot establir en quatre nivells: el primer és Espanya, on l’empara legal del consumidor és màxima. El segon correspondria a la Unió Europea, amb un nivell de protecció dels compradors també molt alt, encara que les normes poden variar d’un país a un altre i és més difícil fer-hi valdre la garantia. El tercer nivell de seguretat és el dels Estats Units, on el comerç electrònic, i per correu, té alts nivells d’eficiència però hi regeixen polítiques aranzelàries diferents (dins de la Unió Europea hi ha llibertat de duanes) i a l’hora de reclamar o fer valdre la garantia d’un producte pot haver-hi problemes. Fora en queda la resta del món, on, llevat d’excepcions, cal pensar-s’ho dues vegades abans de fer una compra.

Alerta amb les duanes

Però fins i tot fixant un entorn segur de compra, no hem d’oblidar que cada país té la seua pròpia política aranzelària. A l’abric de llocs com Amazon i Ebay, el comerç electrònic s’ha disparat a tot el món i la impressió que és molt fàcil trobar qualsevol objecte en algun d’aquests portals és vertadera, però alerta amb el preu. Ni Ebay ni Amazon tenen en compte, quan fixen un preu en la seua pàgina, des d’on es fa la compra.

Així, al preu que s’ofereix s’ha de sumar els aranzels que caldrà pagar per a permetre’n el pas per la frontera i les despeses d’enviament. En el cas d’Amazon, aquestes despeses es tenen en compte, a causa del seu desplegament logístic. Però en Ebay, per exemple, la compra es realitza entre usuaris, i per tant l’import dels costs aranzelaris i d’enviament dependrà d’on estiguen radicats el comprador i el venedor. Si es compra un objecte petit i de poc de valor, no sol haver-hi problemes. Però si l’objecte té una grandària considerable o està subjecte a una regulació aranzelària especial, no ocorrerà el mateix.

Només per als Estats Units

Un altre factor que cal tenir en compte és que en alguns llocs web només es ven a una determinada àrea geogràfica, en especial els Estats Units. Per exemple, és molt comú que botigues en línia de grans fabricants d’equips informàtics, com per exemple Apple, no venguen a través de la xarxa determinats productes a països on aquests encara no es troben en les botigues.

Però com que a la Xarxa hi ha solucions per a tot, han aparegut serveis web que proporcionen al comprador una adreça postal als Estats Units. D’aquesta manera, es pot comprar en línia un objecte que s’envia a l’adreça postal comprada, i des d’allà el servei l’envia a casa del comprador. hSkyBOX és una d’aquestes empreses. De totes maneres, quan s’utilitzen aquests serveis, l’usuari ha d’assegurar-se que podrà reclamar o fer valdre la garantia en el cas que siga necessari.

En la limitació als Estats Units de la venda de determinats productes influeix, entre altres factors, les polítiques de preus de les empreses. Si es té en compte que una cançó comprada en la botiga iTunes d’Apple costa 0,99 dòlars des dels Estats Units i 0,99 euros des d’Europa (1,485 dòlars), es comprendrà el poc interès d’Apple que un europeu puga comprar una cançó en la seua botiga americana.

A aquestes dificultats s’afegeix l’especial atenció que cal prestar a les compatibilitats dels productes segons la zona on es compren, sobretot els de programes informàtics, però també en electrodomèstics, televisors, aparells d’àudio… En el cas dels videojocs, les pel’lícules en DVD i fins i tot alguns discos d’Àsia i Oceania, per exemple, tenen determinats codis que els impedeixen funcionar en consoles de joc i reproductors europeus i americans.

Garanties per llei

/imgs/20080301/internet02.jpg

En el cas que l’usuari sofrisca una incidència en la compra per Internet, ja siga perquè no li arribe el producte comprat o perquè el preu no siga l’acordat, i sempre que es tracte de compres fetes en comerços de països de la Unió Europea, la llei garanteix els seus drets.

Segons la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic (LSSI), en vigor des del juliol del 2002, que alhora segueix la Directriu Europea 2000/31/CE de Comerç Electrònic, el comprador sempre té dret a un rebut expedit contra l’import i la conformitat explícita de la seua compra. Encara que aquesta llei només afecta comerços espanyols, en molts països de la Unió Europea s’apliquen normatives semblants.

Aquest rebut se li enviarà per correu electrònic i se n’ha de permetre la impressió en paper. A més, el càrrec en el compte de l’usuari només es podrà fer en el moment en què aquest obtinga el rebut i no abans. Hi han de constar totes les dades de l’empresa, a més dels costos de l’operació i els serveis pels quals s’ha pagat. Així s’aconsegueix la prova legal, amb caràcter contractual, amb la qual defensar-se en un plet.