Seguretat i etiquetatge de 40 joguets de diversos tipus

Un de cada cinc incompleix la norma de seguretat i la majoria ofereixen un etiquetatge incorrecte o millorable

Dels 40 joguets analitzats, només cinc superen totes les proves i informen adequadament del rang d'edat idoni per a usar-los
1 Desembre de 2008
Img analisis

Un de cada cinc incompleix la norma de seguretat i la majoria ofereixen un etiquetatge incorrecte o millorable

/imgs/20081201/analisis2-1.jpg Els joguets alimenten la imaginació de xiquetes i xiquets, els ensenyen a pensar i són vitals per al seu desenvolupament. Puzles, peluixos, ninos, cotxes teledirigits, disfresses… l’oferta és molt àmplia i la normativa que regula la seguretat d’aquests productes, particularment severa. La raó és evident: els xiquets són molt vulnerables i en qualsevol moment poden fer un ús inadequat o no previst del joguet.

Després d’analitzar al laboratori 40 joguets de característiques diferents i destinats a nadons i xiquets de fins a 14 anys, s’ha comprovat que vuit, és a dir, un de cada cinc, incompleixen la normativa de seguretat que els és d’aplicació. Es tracta dels ninos Pepo Píntame, Boxing King i Nenuco Mocosete, el joguet creatiu amb imants i adhesius Barbie, el maletí de pintura Mickey Moure, l’helicòpter teledirigit Giro Marketing & Sales, el discman amb micròfons Imaginarium i la gorra de pallasso Widmann. Tant els fabricants com l’Administració competent en matèria de consum van ser informats d’aquests incompliments perquè poguessen prendre les mesures oportunes.

Disseny i construcció: ni peces petites, ni puntes perilloses

Pepo Píntame és un gos blau amb bossa groga sobre el qual es pot pintar amb un bolígraf especial ple d’aigua (la tela canvia de color quan està humida). El nino va suportar les proves de tracció en diversos punts, però quan es va fer el mateix en la bossa aquesta es va trencar, i va donar lloc a peces petites que poden ser empassades o aspirades. Com que és un joguet per a menors de 3 anys entra dins d’un ús convencional que els xiquets i xiquetes n’estiren i puguen trencar-lo. D’altra banda, en aplicar sobre l’helicòpter teledirigit Giro Marketing & Sales una força de 48 newtons va quedar al descobert l’eix de l’hèlice, una punta que pot comportar perill. La norma exigeix que suporte una tracció de 60 newtons.

Dels 40 joguets, dos inclouen imants però només el joc de taula Picadotty ho fa de forma segura (la grandària dels imants impedeix que puguen ser empassats). El joguet creatiu amb imants i adhesius Barbie de Clementoni inclou imants petits que poden ser ingerits pels xiquets. Encara que no està prohibit, ho fa sense advertir en l’etiquetatge d’aquesta circumstància, quan la norma sí que l’obliga a informar del perill de lesions internes que comporta el fet d’empassar-se aquests objectes.

Ftalats: un tòxic prohibit però encara utilitzat

L’anàlisi de tòxics en els 20 joguets que es va considerar podrien contenir, va revelar l’existència de ftalats en dues mostres: la funda de plàstic que serveix d’estoig a les 56 pintures Mickey Mouse Club House, de Poessa i la figura articulada Boxing King, de Color Baby.

Els ftalats, composts químics que augmenten la flexibilitat dels plàstics, són tòxics (poden causar comportaments hormonals anormals i infertilitat) i és per això que la normativa en limita l’ús, de forma molta severa, en articles de puericultura i joguets: permet només fins al 0,1% de ftalats. L’estoig de pintures Mickey Mouse (7,9% de ftalats) i la figura Boxing King (3,4%) són els únics joguets comparats que superen el límit de ftalats. Cap dels dos fabricants no preveu, com un ús previst d’aquests joguets, que els menors els xuplen o els mosseguen, però tampoc no es pot descartar que els xiquets més petits ho facen.

Els tècnics del laboratori van provocar curtcircuits en els 12 joguets elèctrics que conformaven aquesta comparativa. En el discman amb micròfons de color blau i botons grocs Duo Mic Imaginarium i Nenuco Mocosete de Famosa, les piles es van escalfar per sobre dels 45ºC permesos per la norma. Sembla poc probable que l’ús del joguet per part del xiquet o la xiqueta puga causar aquest curtcircuit, però la norma és taxativa en aquest sentit.

Les proves d’inflamabilitat, efectuades en els 14 joguets en què eren procedents, van revelar fallades en la gorra de pallasso Widmann. Es va aplicar una flama durant cinc segons a la borla de llana de la gorra i es va comprovar que tardava quatre segons a apagar-se (la norma exigeix que siguen menys de dos segons). A més, la flama recorria més de 70 mm abans d’apagar-se, quan aquest recorregut ha de ser menor. En el teixit de la gorra, la flama es propaga a 24 mm/segon (no s’admeten més de 10 mm/segon).

Problemes amb l’etiquetatge

Tres de cada quatre indicacions d’edat, tot i que eren correctes, es van considerar millorables perquè si bé indiquen des de quina edat es pot usar el joguet, no estableixen una edat màxima recomanada. Són menys, set dels 40 analitzats, els que no ofereixen cap indicació d’edat; i només dos recomanen una edat que s’ha considerat inadequada: l’estel amb forma d’avió Imaginarium diu que està indicat per a xiquets de 3 a 8 anys, però els pedagogs que assessoren aquesta revista van jutjar necessaris sis anys per a fer ús real d’aquest estel i no limitar-se a fer el paper de mer espectador. El peluix de Barri Sèsam diu que és adequat per a xiquets de bolquers, però segons els experts el nadó ha de tenir almenys 9 mesos per a gaudir-ne.

L’incompliment més greu es va veure en el joguet creatiu amb imants Barbie, que no té les advertències de seguretat obligatòries. A més, l’adreça del fabricant o importador era incorrecta en les etiquetes de la catifa d’escuma puzle A Salvo, la gorra amb perruca Widmann, el cotxet de bebè Graco, el maletí de pintures Mickey Mouse i els titelles de Blancaneu. El peluix de Barri Sèsam no indica que s’han de retirar tots els enfilats abans de donar-lo al xiquet. //

En síntesi i taula comparativa

En síntesi

 • S’han analitzat 40 joguets per a bebès i xiquets de fins a 14 anys (elèctrics, de taula, mòbils, tradicionals…). Vuit incompleixen la normativa de seguretat i en 21 la informació sobre l’edat recomanada es va considerar millorable. Sis joguets incompleixen la norma d’etiquetatge, i només cinc superaven les exigències que estableixen la llei i els pedagogs experts en joguets.
 • El maletí de 56 pintures Mickey Mouse House Club i el nino articulat Boxing King contenien ftalats, substàncies tòxiques prohibides.
 • Les hèlices de l’helicòpter teledirigit Giro Marketing & Sales se soltaven i deixaven al descobert una punta perillosa. En la prova de tracció, la bossa groga del nino Pepo Píntame de Bizak es va partir en peces petites que podrien ser empassades o aspirades.
 • El joc creatiu amb imants i adhesius Barbie tenia bosses plàstiques més fines i petites de la mida autoritzada, amb el risc consegüent d’asfíxia per a l’usuari. I, a pesar de l’obligatorietat d’informar del risc que comporta el fet d’empassar-se aquestes peces, no advertia de la presència d’imants petits.
 • Les piles del Nenuco Mocosote de Famosa i el discman amb micròfons de color blau i botons grocs Duo Mic d’Imaginarium incompleixen la norma de seguretat elèctrica: les piles s’escalfen més del que permet la norma quan es provoca un curtcircuit.
 • La llana de la borla de la perruca de pallasso amb gorra Widmann tarda dos segons més del que es permet a apagar-se. I la flama recorre més mil·límetres dels permesos, tant en la borla com en el teixit i a més velocitat del que es permet.
 • La majoria de les indicacions d’edat són millorables, ja que els falta un màxim d’edat orientatiu.
 • Només cinc joguets van superar totes les proves i informaven adequadament del rang d’edat idoni: penjoll de bressol Fisher Price, Conecta 4, disfressa de Los Lunnis, el lloro Molón i Scalextric.
JOGUET MARCA FABRICANT / IMPORTADOR EDAT 1 ETIQUETATGE / INFORMACIÓ AL CONSUMIDOR
2
DISSENY I CONSTRUCCIÓ 2
Nino amb bicicleta de muntanya Action Man Hasbro Iberia Correcte sense tancar. + 4 anys Correcte Correcte
Joguet de punteria Buzz-Bee Toys Coinju Correcte sense tancar. + 6 anys Correcte Correcte
Catifa d’escuma puzle A Salvo Estar a Salvo Correcte sense tancar. + 3 anys Incorrecció lleu Correcte
Nino nadó Baby Born Zapf Creations Correcte sense tancar. + 3 anys Correcte Correcte
Joguet creatiu amb imants i adhesius Barbie Clementoni Correcte sense tancar. + 7 anys Incorrecció greu Incorrecció moderada
Nina Barbie Mariposa Barbie Mattel España Millorable. + 3 anys Correcte Correcte
Bicicleta Barbie Stamp Care Products Incorrecció lleu 8 Correcte
Túnel desmuntable Disney Josman Correcte sense tancar. + 3 anys Correcte Correcte
Rèplica de cotxe metàl·lic Hot Wheels Mattel España Correcte sense tancar. + 3 anys Correcte Correcte
Rèplica de cotxet per a nadó Graco Tollytoys Limited (Hong Kong) Correcte sense tancar. + 3 anys Incorrecció lleu Correcte
Penjoll de bressol Fisher Price Mattel España Correcte. 0-5 meses Correcte Correcte
Estel amb forma d’avió Imaginarium Imaginarium No adequada. 3-8 anys Correcte Correcte
Joc de taula Conecta 4 MB Hasbro Correcte. + 6 anys Correcte Correcte
Discman amb micròfons Imaginarium Imaginarium Correcte. 5-10 anys Correcte Correcte
Disfressa Los Lunnis Josman Correcte. 1-3 anys Correcte Correcte
Palau de joguet Fantasy Palace Coinju No ho indica Correcte Correcte
Nino lluita lliure Boxing King Color Baby Correcte sense tancar. + 3 anys Correcte Correcte
Joc de plastilina Fun Factory Play Doh Hasbro Iberia Correcte sense tancar. + 3 anys Correcte Correcte
Tren de joguet Geo-Trax Fisher Price Mattel España Millorable. + 2,5 anys Correcte Correcte
Gorra amb perruca Widmann Widmann No ho indica Incorrecció lleu Correcte
Joguet d’arrossegament amb forma d’helicòpter Bonny el Piloto V-Tech Correcte sense tancar. + 12 meses Correcte Correcte
Helicòpter teledirigit Air Raiders Giro Marketing & Sales Correcte sense tancar+ 8 anys Correcte Incorrecció greu
Joc electrònic Pokemon Bandai Correcte sense tancar. + 6 anys Correcte Correcte
Maletí de pintura Mickey Mouse Poessa No ho indica Incorreccción leve Correcte
Moto de joguet Feber Famosa Correcte sense tancar. + 18 meses Correcte Correcte
Lloro amb sons Loro Molon Hasbro Iberia Correcte Correcte Correcte
Manta de jocs per a nadons Chicco Artsana Millorable. + 0 meses Correcte Correcte
Titelles de Blancaneu Once Upon a Time Crownwick Internationationl (Hong Kong) No ho indica Incorrecció lleu Correcte
Màscara amb llum i guant Spiderman Famosa No ho indica Correcte Correcte
Nino nadó Nenuco mocosete Famosa No ho indica Correcte Correcte
Patinet Pocoyo Coloma y Pastor Correcte sense tancar. + 3 anys Correcte Correcte
Nino per a pintar Pepo Pintame Bizak Correcte Incorrecció greu Correcte
Nino per al bany Pocoyo Bandai Correcte sense tancar+ 18 meses Correcte Correcte
Joc de taula amb imants Picadotty Step Two Mejorable 3-6 anys Correcte Correcte
Pissarra per a pintar Aquadoodle Bizak Correcte Correcte
Camp de futbol Playmobil Geobra Branstätter Correcte sense tancar. + 5 anys Correcte Correcte
Joc de taula ¿Quién es quién? MB Hasbro Iberia Correcte sense tancar. + 6 anys Correcte Correcte
Circuit de carreres amb cotxes Scalextric Tecnitoys Correcte. + 4 anys Correcte Correcte
Sonall amb ventoses Sassy Diset No ho indica Correcte Correcte
Peluix Barrio Sesamo United Labels Iberica No adecuada. + 0 meses Incorrecció lleu Correcte
JOGUET INFLAMABILITAT 3 SEGURETAT ELÈCTRICA 4 TÒXICS 5 FTALATS 6 IMANTS 7
Muñeco con bicicleta de montaña Correcte Correcte
Juguete de puntería Correcte
Alfombra de espuma puzzle Correcte
Muñeco bebé Coreecto Correcte
Juguete creativo con imanes y pegatinas Incorrecció greu
Muñeca Barbie Mariposa Correcte Correcte
Bicicleta Correcte Correcte
Túnel desmontable Correcte
Réplica de coche metálico Correcte
Réplica de cochecito para bebé Correcte
Colgante de de cuna Correcte Correcte
Cometa con forma de avión Correcte
Juego de mesa Conecta 4
Discman con micrófonos Incorrecció moderada
Disfraz Correcte Correcte
Palacio de juguete Correcte Correcte Correcte
Muñeco lucha libre Correcte Incorrecció greu
Juego de Plastilina Fun Factory Correcte
Tren de juguete Geo-Trax Correcte
Gorro con peluca Incorrecció moderada
Juguete de arrastre con forma de helicóptero Correcte Correcte Correcte
Helicoptero Teledirigido Correcte
Juego Electrónico Correcte
Maletín de pintura Correcte Incorrecció greu
Moto de juguete Incorrecció lleu
Loro con sonidos Correcte Correcte
Manta de juegos para bebés Correcte Correcte
Marionetas Marionetas de Blancanieves Correcte Correcte
Máscara con luz y guante Correcte Correcte Correcte
Muñeco bebé Incorreccción moderada Correcte
Patinete Correcte
Muñeco para pintar Correcte Correcte Correcte
Muñeco para el baño Correcte Correcte
Juego de mesa con imanes Correcte Correcte
Pizarra para pintar Correcte
Campo de Fútbol
Juego de mesa ¿Quién es quién?
Circuito de carreras con coches Correcte
Sonajero con ventosas Correcte
Peluche Correcte

* En tots els joguets s’han avaluat la informació al consumidor, que hagen sigut dissenyats d’una manera segura i l’adequació a les edats publicitades en l’etiquetatge. S’han estudiat, a més, riscs específics relacionats amb la inflamabilitat, l’electricitat, els tòxics o els imants en aquells joguets en què s’ha estimat que podia haver-hi risc.

1. Edat: Un equip d’experts en joc i educació ha avaluat els joguets des del punt de vista pedagògic i d’usabilitat. Aquest equip ha emès una valoració sobre l’edat recomanada en l’etiquetatge. La indicació és millorable si hi ha un lleuger desfasament entre la indicació i la recomanació dels experts. Correcta sense tancar indica que falta una orientació sobre el límit final aconsellable d’ús del joguet. Alguns joguets inclouen l’advertència legal de seguretat “Joguet no recomanat per a xiquets menors de 36 mesos”; entenem que es tracta d’una advertència de seguretat i no d’una recomanació d’ús.

2. Etiquetatge, disseny i construcció: Fa referència al nivell de compliment de les normes EN 71-1, EN 71-5 i EN 14765.

3. Inflamabilitat: Fa referència al nivell de compliment de la norma EN 71-2.

4. Seguretat elèctrica:Fa referència al nivell de compliment de la norma EN 62115.

5. Tòxics: Fa referència al nivell de compliment de la norma EN 71-3. Els tòxics analitzats han sigut: arsènic, bari, cadmi, crom, mercuri, plom, antimoni i seleni.

6. Ftalats: Fa referència al nivell de compliment de la directriu 2005/84/CE.

7. Imants: Fa referència al nivell de compliment de la decisió 2008/329/CE.

8. La bicicleta Barbie venia sense manual d’instruccions i per tant no es van poder valorar les indicacions d’edat. CONSUMER EROSKI desconeix si la responsabilitat és del fabricant o del comerç en què es va adquirir.

Un a un

Els 8 joguets que incompleixen la norma de seguretat

Joguet creatiu amb motlles, imants i adhesius Barbie

/imgs/20081201/jug.barbie.jpg

 • Edat indicada: més grans de 7 anys.
 • No informa de l’edat màxima orientativa.
 • Incompleix la norma de seguretat: No inclou l’advertència obligatòria del risc greu i de vegades fins i tot mortal que pot suposar la ingestió d’imants.
 • Inclou bosses de làmines de plàstic flexible amb un gruix inferior al que indica la norma (0,02 mil·límetres, quan haurien de ser almenys de 0,038 mil·límetres per a evitar el risc d’asfíxia).
 • Etiquetatge incorrecte: no inclou les advertències especials sobre primers auxilis que són obligatòries en joguets químics.
 • Hi ha lletres de mida inferior a l’obligatòria.

Discman amb micròfons Imaginarium

/imgs/20081201/jug.discman.jpg

 • Edat indicada: de 5 a 10 anys. Correcta.
 • Incompleix la norma de seguretat: quan es provoca un curtcircuit la pila s’escalfa per sobre dels 45ºC que indica la norma.
 • Etiquetatge incorrecte: no incloïa un esment obligatori sobre la necessitat de desconnectar el transformador abans de netejar-lo.

Figura de lluita lliure Boxing King

/imgs/20081201/jug.boxing.jpg

 • Edat indicada: més grans de 3 anys.
 • No informa de l’edat màxima orientativa.
 • Incompleix la norma de seguretat: conté ftalats, un tòxic prohibit en productes per a xiquets perquè pot provocar desajusts hormonals.

Gorra de pallasso amb perruca Widmann

/imgs/20081201/jug.gorro.jpg

 • Edat indicada: cap.
 • Incompleix la norma de seguretat: quan es va aplicar una flama sobre la borla durant 5 segons en va tardar 4 a apagar-se (no haurien de ser més de 2 segons).
 • La flama va recórrer més dels 70 mm admesos per la norma abans d’apagar-se i en el teixit de la gorra es va propagar a 24 mm/segon quan la llei obliga que no siguen més de 10 mm/segon.
 • Etiquetatge incorrecte: inclou el símbol CE en l’etiquetatge, però d’una grandària inferior a la norma.

Helicòpter teledirigit

/imgs/20081201/jug.helicoptero.jpg

 • Edat indicada: més grans de 8 anys.
 • No informa de l’edat màxima orientativa.
 • Incompleix la norma de seguretat: les hèlices se solten de l’eix i deixen al descobert una punta perillosa si s’hi aplica una força de 48 newtons (n’haurien de suportar 60).

Maletí de pintura Mickey Mouse

/imgs/20081201/jug.mickey.jpg

 • Edat indicada: cap.
 • Incompleix la norma de seguretat: conté ftalats, un tòxic prohibit en productes per a xiquets perquè pot provocar desajusts hormonals.
 • Etiquetatge incorrecte: l’adreça de l’importador està en el plàstic rebutjable i no es recomana guardar-la.

Pepo Píntame

/imgs/20081201/jug.pepo.jpg

 • Edat indicada: més grans de 18 mesos.
 • Lleuger desfasament amb el que recomanen els experts.
 • Incompleix la norma de seguretat: la bossa groga va generar peces petites quan se n’estira.

Nenuco Mocosete

/imgs/20081201/jug.nenuco.jpg

 • Edat indicada: cap.
 • Incompleix la norma de seguretat: no va superar la prova de seguretat elèctrica, ja que les piles s’escalfaven per sobre dels 45ºC permesos quan s’hi provoca un curtcircuit.

Els 21 joguets que han de millorar les indicacions d'edat.

 1. Joc de taula ¿Quién es Quién?

  • Edat indicada: més grans de 6 anys.
  • No informa de l’edat màxima orientativa.
 2. Nino amb bicicleta de muntanya, Action Man

  • Edat indicada: per a més grans de 4 anys.
  • No informa de l’edat màxima orientativa.
 3. Nino bebè, Baby Born

  • Edat indicada: més grans de 3 anys.
  • No informa de l’edat màxima orientativa.
 4. Túnel desmuntable Disney

  • Edat indicada: més grans de 3 anys.
  • No informa de l’edat màxima orientativa.
 5. Rèplica de cotxe metàl·lic Hot Wheels

  • Edat indicada: més grans de 3 anys.
  • No informa de l’edat màxima orientativa.
 6. Nino per al bany Pocoyo

  • Edat indicada: més grans de 18 mesos.
  • No informa de l’edat màxima orientativa.
 7. Manta de jocs, per a bebès Chicco

  • Edat indicada: des dels 0 mesos.
  • Lleuger desfasament amb el que recomanen els experts.
 8. Tren de joguet, Geo-Trax

  • Edat indicada: més grans de 2,5 anys.
  • Lleuger desfasament amb el que recomanen els experts.
 9. Joguet d’arrossegament amb forma d’helicòpter Bonny el Piloto

  • Edat indicada: més grans de 12 mesos.
  • No informa de l’edat màxima orientativa.
 10. Joc electrònic Pokémon

  • Edat indicada: per a més grans de 6 anys.
  • No informa de l’edat màxima orientativa.
 11. Titelles de Blancaneu Once Upon a Time

  • Edat indicada: cap.
 12. Palau de joguet Fantasy Palace

  • Edat indicada: Cap.
 13. Camp de futbol Playmobil

  • Edat indicada: més grans de 5 anys.
  • No informa de l’edat màxima orientativa.
 14. Màscara amb llum i guant Spiderman

  • Edat indicada: cap.
 15. Pissarra per a dibuixar Aquadoodle

  • Edat indicada: per a més grans de 18 mesos.
  • Lleuger desfasament amb el que recomanen els experts.
 16. Nina Barbie Mariposa

  • Edat indicada: per a més grans de 3 anys.
  • Lleuger desfasament amb el que recomanen els experts.
 17. Sonall amb ventoses Sassy

  • Edat indicada: cap.
 18. Patinet Pocoyo

  • Edat indicada: més grans de 3 anys.
  • No informa de l’edat màxima orientativa.
 19. Joc de plastilina Play-Doh

  • Edat indicada: més grans de 3 anys.
  • No informa de l’edat màxima orientativa.
 20. Joguet de punteria Buzz-Bee Toys

  • Edat indicada: més grans de 6 anys.
  • No informa de l’edat màxima orientativa.
 21. Joc de taula amb imants Picadotty

  • Edat indicada: per a xiquets de 3 a 6 anys.
  • Lleuger desfasament amb el que recomanen els experts.

Els 6 joguets amb etiquetatge incorrecte.

Catifa d’escuma puzle A Salvo

/imgs/20081201/jug.alfombra.jpg

 • Edat indicada: per a més grans de 3 anys.
 • No informa de l’edat màxima orientativa.

Etiquetatge incorrecte: inclou el nom de l’importador però no la seua adreça.

Bicicleta Barbie

/imgs/20081201/jug.bici.jpg

 • Edat indicada: cap.

Etiquetatge incorrecte: el joguet no incloïa manual d’instruccions.

 • La responsabilitat pot ser del fabricant o del comerç.

Rèplica de cotxet per a nadó Graco

/imgs/20081201/jug.coche.jpg

 • Edat indicada: més grans de 3 anys.
 • No informa de l’edat màxima orientativa.
 • Etiquetatge incorrecte: indica l’adreça del fabricant però no la de l’importador a Espanya o a la Unió Europea.

Estel amb forma d'avió Imaginarium

/imgs/20081201/jug.cometa.jpg

 • Edat indicada: de 3 a 8 anys. Incorrecta.
 • Els xiquets de 3 anys són massa petits per a usar-la activament, només en poden ser mers espectadors.
 • Etiquetatge incorrecte: el símbol CE és de grandària inferior a l’especificada.

Moto de joguet Feber

/imgs/20081201/jug.moto.jpg

 • Edat indicada: més grans de 18 mesos. No informa de l’edat màxima orientativa.
 • Etiquetatge incorrecte: el joguet indicava que les piles de la botzina eren reemplaçables, però no explicava com fer-ho.

Peluix Barri Sèsam

 • Edat indicada: des dels 0 mesos. Incorrecta.
 • El xiquet necessita almenys 9 mesos per a gaudir del joguet.
 • Etiquetatge incorrecte: falta una advertència perquè els enfilats siguen retirats abans de donar el joguet al xiquet.

Els 5 joguets que compleixen totes les normes

 1. Joc de taula Conecta 4: Edat indicada, més grans de 6 anys.
 2. Disfressa de Los Lunnis: Edat indicada, d’1 any a 3 anys.
 3. Lloro amb sons Loro Molón :Edat indicada, més grans de 5 anys.
 4. Circuit de carreres amb cotxes Scalextric: Edat indicada: més grans de 4 anys.
 5. Penjoll de bressol de Fisher Price: Edat indicada, de 0 a 5 mesos.