Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Un de cada cinc incompleix la norma de seguretat i la majoria ofereixen un etiquetatge incorrecte o millorable

/imgs/20081201/analisis2-1.jpg Els joguets alimenten la imaginació de xiquetes i xiquets, els ensenyen a pensar i són vitals per al seu desenvolupament. Puzles, peluixos, ninos, cotxes teledirigits, disfresses... l'oferta és molt àmplia i la normativa que regula la seguretat d'aquests productes, particularment severa. La raó és evident: els xiquets són molt vulnerables i en qualsevol moment poden fer un ús inadequat o no previst del joguet.

Després d'analitzar al laboratori 40 joguets de característiques diferents i destinats a nadons i xiquets de fins a 14 anys, s'ha comprovat que vuit, és a dir, un de cada cinc, incompleixen la normativa de seguretat que els és d'aplicació. Es tracta dels ninos Pepo Píntame, Boxing King i Nenuco Mocosete, el joguet creatiu amb imants i adhesius Barbie, el maletí de pintura Mickey Moure, l'helicòpter teledirigit Giro Marketing & Sales, el discman amb micròfons Imaginarium i la gorra de pallasso Widmann. Tant els fabricants com l'Administració competent en matèria de consum van ser informats d'aquests incompliments perquè poguessen prendre les mesures oportunes.

Disseny i construcció: ni peces petites, ni puntes perilloses

Pepo Píntame és un gos blau amb bossa groga sobre el qual es pot pintar amb un bolígraf especial ple d'aigua (la tela canvia de color quan està humida). El nino va suportar les proves de tracció en diversos punts, però quan es va fer el mateix en la bossa aquesta es va trencar, i va donar lloc a peces petites que poden ser empassades o aspirades. Com que és un joguet per a menors de 3 anys entra dins d'un ús convencional que els xiquets i xiquetes n'estiren i puguen trencar-lo. D'altra banda, en aplicar sobre l'helicòpter teledirigit Giro Marketing & Sales una força de 48 newtons va quedar al descobert l'eix de l'hèlice, una punta que pot comportar perill. La norma exigeix que suporte una tracció de 60 newtons.

Dels 40 joguets, dos inclouen imants però només el joc de taula Picadotty ho fa de forma segura (la grandària dels imants impedeix que puguen ser empassats). El joguet creatiu amb imants i adhesius Barbie de Clementoni inclou imants petits que poden ser ingerits pels xiquets. Encara que no està prohibit, ho fa sense advertir en l'etiquetatge d'aquesta circumstància, quan la norma sí que l'obliga a informar del perill de lesions internes que comporta el fet d'empassar-se aquests objectes.

Ftalats: un tòxic prohibit però encara utilitzat

L'anàlisi de tòxics en els 20 joguets que es va considerar podrien contenir, va revelar l'existència de ftalats en dues mostres: la funda de plàstic que serveix d'estoig a les 56 pintures Mickey Mouse Club House, de Poessa i la figura articulada Boxing King, de Color Baby.

Els ftalats, composts químics que augmenten la flexibilitat dels plàstics, són tòxics (poden causar comportaments hormonals anormals i infertilitat) i és per això que la normativa en limita l'ús, de forma molta severa, en articles de puericultura i joguets: permet només fins al 0,1% de ftalats. L'estoig de pintures Mickey Mouse (7,9% de ftalats) i la figura Boxing King (3,4%) són els únics joguets comparats que superen el límit de ftalats. Cap dels dos fabricants no preveu, com un ús previst d'aquests joguets, que els menors els xuplen o els mosseguen, però tampoc no es pot descartar que els xiquets més petits ho facen.

Els tècnics del laboratori van provocar curtcircuits en els 12 joguets elèctrics que conformaven aquesta comparativa. En el discman amb micròfons de color blau i botons grocs Duo Mic Imaginarium i Nenuco Mocosete de Famosa, les piles es van escalfar per sobre dels 45ºC permesos per la norma. Sembla poc probable que l'ús del joguet per part del xiquet o la xiqueta puga causar aquest curtcircuit, però la norma és taxativa en aquest sentit.

Les proves d'inflamabilitat, efectuades en els 14 joguets en què eren procedents, van revelar fallades en la gorra de pallasso Widmann. Es va aplicar una flama durant cinc segons a la borla de llana de la gorra i es va comprovar que tardava quatre segons a apagar-se (la norma exigeix que siguen menys de dos segons). A més, la flama recorria més de 70 mm abans d'apagar-se, quan aquest recorregut ha de ser menor. En el teixit de la gorra, la flama es propaga a 24 mm/segon (no s'admeten més de 10 mm/segon).

Problemes amb l'etiquetatge

Tres de cada quatre indicacions d'edat, tot i que eren correctes, es van considerar millorables perquè si bé indiquen des de quina edat es pot usar el joguet, no estableixen una edat màxima recomanada. Són menys, set dels 40 analitzats, els que no ofereixen cap indicació d'edat; i només dos recomanen una edat que s'ha considerat inadequada: l'estel amb forma d'avió Imaginarium diu que està indicat per a xiquets de 3 a 8 anys, però els pedagogs que assessoren aquesta revista van jutjar necessaris sis anys per a fer ús real d'aquest estel i no limitar-se a fer el paper de mer espectador. El peluix de Barri Sèsam diu que és adequat per a xiquets de bolquers, però segons els experts el nadó ha de tenir almenys 9 mesos per a gaudir-ne.

L'incompliment més greu es va veure en el joguet creatiu amb imants Barbie, que no té les advertències de seguretat obligatòries. A més, l'adreça del fabricant o importador era incorrecta en les etiquetes de la catifa d'escuma puzle A Salvo, la gorra amb perruca Widmann, el cotxet de bebè Graco, el maletí de pintures Mickey Mouse i els titelles de Blancaneu. El peluix de Barri Sèsam no indica que s'han de retirar tots els enfilats abans de donar-lo al xiquet. //

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions