Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Vacances escolars de Nadal : Nadal i xiquets: una mica més que regals i televisió

Les vacances de Nadal són una alegria per als xiquets i una preocupació per a moltes famílies amb dificultats per a conciliar la vida laboral i la familiar

/imgs/20081201/informe1.jpg
Els més petits de la casa i els seus pares compten els dies que falten per a les vacances de Nadal, encara que per motius ben diferents. Els primers només pensen a jugar, en els regals i en l’absència de classes, apunts i professors. Els segons, en com mantindran el ja difícil equilibri entre la vida laboral i la familiar. La fórmula més comuna, igual que en la resta de l’any, és el recurs als avis. El 75% de les persones més grans de 65 anys a Espanya tenen néts, i prop d’un milió d’àvies espanyoles els cuiden durant la jornada laboral dels pares, segons l’Institut de la Dona. No és estrany, per tant, que es convertisquen en els amfitrions i els cangurs dels més petits durant aquestes setmanes.

Però no tot el pes té per què recaure en els grans. De manera creixent, institucions públiques i entitats privades organitzen activitats lúdiques i culturals que tenen com a destinataris els més petits. Enfront de l’opció menys recomanada -veure la televisió o jugar als videojocs durant hores-, s’instal·len en ciutats i pobles atraccions, parcs d’oci, mercadets, concursos de pessebres, arbres i nadales… A això se sumen fins i tot els col·legis, que, cada vegada en un nombre més gran, obren per vacances. Tot això amb un únic objectiu: garantir la tranquil·litat dels pares i la seguretat, l’educació i la diversió dels fills.

Obert per vacances

Tot i que, en aparença, és l’època de més tranquil·litat i feliç convivència de l’any, l’arribada de les vacances escolars de Nadal revifa les reivindicacions dels sectors que reclamen una distribució més racional i pedagògica dels períodes no lectius. Aquesta demanda adquireix una rellevància especial quan els nostres alumnes són els xiquets europeus amb l’horari lectiu més reduït, 175 dies, davant d’una mitjana de 186 a la resta d’Europa, i els qui gaudeixen de més dies de vacances -més de 16 setmanes- a l’any.

Aquesta distribució dificulta la compatibilitat d’aquest horari per als dos milions de llars amb xiquets del nostre país en què treballen els adults -segons dades d’Eurostat- i per als 320.000 pares o mares que no compten amb ajuda per a encarregar-se dels seus fills, segons l’últim estudi de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), elaborat el 2002. Per això, la comunitat educativa advoca per retallar, entre d’altres, el període de les vacances de Nadal amb l’objectiu de facilitar la convivència entre pares i fills.

Davant d’aquesta situació, un nombre més gran d’ajuntaments, organismes autònoms i associacions de pares habiliten centres escolars d’infantil i primària (de 3 a 12 anys) en els quals s’organitzen tallers i activitats extraescolars: des de tallers de la més diversa índole fins a excursions, la gran majoria gratuïts, amb l’objecte d’atendre els xiquets mentre els pares treballen.

Durant el Nadal passat, les comunitats autònomes de Madrid, Aragó i Castella i Lleó van mantenir oberts durant aquest període 255 col·legis per oferir activitats extraescolars a més de 13.000 alumnes, iniciativa que van secundar, entre molts altres, diversos centres de Catalunya o de Castella-la Manxa.

Temps per a gaudir dels joguets

“Me’l demane”. Aquesta és la frase que més repeteixen els petits a casa seua i en dels altres durant el Nadal. I és que en aquests dies, la il·lusió dels xiquets està per sobre de crisis, hipoteques i deutes. Els últims informes de l’Associació Espanyola de Fabricants de Joguets (AEFJ) reflecteixen que la venda de regals es concentra, en un 70-75%, entre l’1 de desembre i el 6 de gener, la qual cosa significa que la despesa en joguets es dispara fins als 200 euros per xiquet. No obstant això, la importància del joc no recau en el joguet en si, sinó en l’ús que se’n faça. Segons un estudi del Col·legi de Pedagogs de Catalunya, el joc duplica la capacitat de concentració i de memòria del xiquet. A més, desenvolupa els sentits, desperta la imaginació i la fantasia, estimula la capacitat perceptiva i l’atenció i exercita la memòria. Gràcies al joc, el menor aprèn a comunicar-se amb el món que l’envolta, i el joguet es converteix en una font privilegiada d’exploració i de transmissió de la realitat social. Pedagogs i psicòlegs reiteren, però, que el millor regal per a un fill és que els pares juguen amb ell.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions