Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Més lleugeres que les aspiradores tradicionals, però menys eficaces

/imgs/20100101/analisis2-1.jpg Imagini's la tasca diària de netejar la pols amb una aspiradora que funciona amb motor de gasolina, tirada per cavalls i aparcada fora de l'edifici. Costa una mica, però així era la Puffing Billy, un dels primers artefactes que va utilitzar la tècnica de fer un buit parcial per a absorbir la brutícia. Dècades d'innovació han permès que els seus descendents siguin aparells cada vegada més petits que, fins i tot amb baixa potència i un consum elèctric moderat, retiren la brutícia de gairebé qualsevol racó. Una de les últimes novetats és la de les aspiradores en forma d'escombra que s'ajuden d'un raspall rotatori i funcionen amb bateries. A priori, són més lleugeres i manejables que els models convencionals, però, netegen igual?

Per respondre a aquesta pregunta CONSUMER EROSKI ha analitzat sis models de Rowenta, Electrolux, Hoover, Fagor, Solac i Ufesa i els ha comparat amb un aspiradora convencional. El preu mitjà de les aspiradores escombra va ser de 112 euros, amb grans diferències entre models, des dels 69,90 euros de Hoover fins als 179 euros de Rowenta. Entre les aspiradores convencionals també es registren diferències de preu notables, però un mostratge realitzat per aquesta revista amb 17 aspiradores de bossa d'un sol ús i 17 aspiradores de dipòsit extraïble va comprovar que costen, de mitjana, 120 euros. Per tant, la diferència no es troba tant en el tipus d'aspiradora sinó en el model.

Quins avantatges tenen?

Les aspiradores escombra són més lleugeres que les convencionals. Un estudi d'aquesta revista va concloure el 2006 que les aspiradores tradicionals pesen, de mitjana, una mica més de 5 quilos. Les aspiradores escombra analitzades no arriben als tres quilos de mitjana, encara que Rowenta aconsegueix els 3,7 quilos.

A més de pesar menys, disposen d'un mànec llarg que evita males postures. El de Rowenta fa 120 centímetres de llargària, fet que facilita la neteja però en dificulta l'emmagatzemament. Per salvar aquest inconvenient, Ufesa, Hoover i Fagor tenen mànecs plegables. Un altre avantatge d'Ufesa i Fagor, juntament amb el model Electrolux, és que el motor d'aspiració pot separar-se de l'estructura i convertir-se en aspiradora de mà, fet que pot resultar molt útil per a netejar el cotxe, per exemple. No obstant això, aquest tipus d'operació requeriria de bateries de certa autonomia i, de mitjana, aquests models només poden aspirar durant 24 minuts abans d'apagar-se. Hi destaca positivament Rowenta, que aspira a plena potència durant 32 minuts i amb menys força durant 14 minuts més, 46 en total. També consumeix més electricitat, 7,9 watts de mitjana durant la càrrega (gairebé tres vegades més que Electrolux) i 104 watts durant l'aspiració (a diferència d'Ufesa, que consumia només 62 watts). Tot i que més consum no significa necessàriament més eficàcia, la veritat és que Rowenta és l'aparell amb més força d'aspiració. L'aire a la boca de l'aspiradora aconsegueix 15,9 metres per segon, un resultat semblant al d'Electrolux (15,5 m/s) i molt per sobre del d'Ufesa (7,4 m/s).

Rowenta és, a més, l'únic model amb capçal triangular per a aspirar entre parets i terres, mentre que Hoover i Fagor disposen de tubs allargadors. Un altre avantatge tant de Rowenta com del model de Fagor és que tenen posició de pàrquing; és a dir, que es poden mantenir de peu quan interrompem la tasca d'aspiració sense necessitat de buscar-los un suport o de col·locar-les en el seu.

I els inconvenients?

Les aspiradores escombra, com que no estan connectades a la xarxa elèctrica, no són tan potents com les convencionals. Intenten suplir aquesta manca de potència amb la utilització d'un raspall giratori que ajuda el capçal a aixecar la brutícia, però, malgrat això, les diferències són considerables. Així, quan es va intentar aspirar pa ratllat d'una escletxa creada entre dues fustes de contraxapat, tres de les sis aspiradores escombra (Solac, Hoover i Fagor) no van poder recollir ni una molla. Rowenta va ser la millor referència, però només va aconseguir recuperar el 18% de la brutícia, mentre que el model tradicional en va aspirar el 97%.

Sobre una tela, en canvi, les prestacions van ser semblants. L'aspiradora convencional va absorbir els 10 grams de talc vessats i la escombra aspiradora que va obtenir el pitjor resultat, la de Fagor, va aconseguir aspirar-ne el 87%. Una cosa semblant va ocórrer amb el pa ratllat que es va abocar en unes estovalles i amb la sorra amb què es va embrutar la tapisseria d'un cotxe.

L'aspiradora tradicional va recollir tota la brutícia, mentre que el model d'escombra amb resultats més discrets, Fagor, en va retirar més del 90% (el 98% a les estovalles i el 91% a la tapisseria). L'aspiradora tradicional també va aconseguir aspirar els 20 fils que es van llançar a una moqueta, mentre que Solac, amb el pitjor resultat de la mostra, en va deixar cinc sense recollir. La diferència més gran entre escombres es va produir en la prova sobre ciment: Hoover va aspirar gairebé el 100%, igual que l'aspiradora convencional, i Fagor únicament el 29%.

Totes les mostres van superar les proves de seguretat elèctrica i cap no va sofrir problemes de funcionament després que se les deixés caure cap enrere i de costat. Les sis aspiradores tenen dos anys de garantia, encara que Hoover no ho indica en el manual d'instruccions, només a la pàgina web.

Ni Hoover ni Electrolux adverteixen en les seves instruccions que no poden ser usades per persones amb capacitats físiques, sensorials o mentals minvades i els dos marquen l'adaptador amb un símbol de corrent continu en comptes d'alterna.

Millor relació qualitat-preu

Rowenta i Electrolux van ser els models que més van agradar als sis usuaris, que els van provar tots. Els dos van obtenir un 7,8, seguits de prop pel 7,5 d'Hoover i el 7,3 de Solac. Una mica més discrets van ser els resultats de Fagor (6,3) i Ufesa (6,6).

La millor relació qualitat-preu és Hoover, l'aspiradora escombra més barata i lleugera, que va mostrar una eficàcia semblant a la resta de la mostra i va ser ben valorada en la prova d'ús. Per als qui prefereixin un model més potent i no es fixin en el preu, Rowenta (179 euros, la més cara) és una bona opció: es manté de peu quan no s'utilitza, les seves bateries tenen la major durada i és l'aspiradora més potent.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions