Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Allargar la bateria dels aparells : Trucs per a no dependre massa dels endolls

L'adopció de pautes en l'ús de programes, perifèrics i en la connectivitat sense fil pot allargar l'autonomia de qualsevol dispositiu portàtil

/imgs/20100101/internet1.jpg
Tecnologia i mobilitat són dues paraules enllaçades. A mesura que el telèfon mòbil tendeix a ser menys telèfon i més ordinador, els ordinadors, sense arribar a ser telèfons, es fan cada vegada més de butxaca i es poden portar a sobre amb més comoditat. L’un i l’altre tendeixen cap a la conversió en un únic dispositiu, que té com a virtut principal la portabilitat. No obstant això, es mantenen algunes limitacions, amb l’autonomia dels aparells com a principal escull. L’energia dels dispositius s’emmagatzema a les bateries, o piles, ja siguin per a telèfons, ordinadors, videoconsoles, càmeres de fotos o de vídeo. Es carreguen per mitjà d’un cable, per la qual cosa caldrà tenir una font d’energia prop quan la bateria s’esgoti. És a dir, de manera més o menys important, la portabilitat està condicionada al nombre d’endolls que envolten l’usuari. Però aquesta dependència es pot mitigar. Els qui desitgin allargar la vida de les bateries i evitar l’ansietat que ocasiona veure l’avís de “bateria baixa” i no tinguin cap connexió a la xarxa elèctrica, poden recórrer a senzills trucs per a optimar-ne el consum.

Alerta amb les pantalles

En els telèfons mòbils, on la bateria pot tenir una durada inferior a les 48 hores si l’ús és intensiu, una bona actitud prèvia a la compra és reflexionar sobre si es vol un aparell amb pantalla tàctil. Els motius són diversos: per la interacció contínua amb l’usuari, la pantalla haurà d’estar molt de temps activada. Es tracta d’una de les parts amb més consum energètic en qualsevol dispositiu, de manera que, mentre es manté encesa, el consum es dispara, ja que a més de necessitar il·luminació i mostrar imatges i dibuixos requereix un notable esforç energètic.

A més, és molt fàcil que al mínim fregament amb un objecte a la butxaca, la pantalla s’activi i a cada copet s’executin les més variades funcions de manera involuntària. El resultat és una alta despesa, i això passa fins i tot amb els sistemes de bloqueig activats. És convenient no utilitzar fons de pantalla amb fotografies; si es fa, que siguin en blanc i negre.

En els ordinadors portàtils ocorre el mateix: quan s’activen, les pantalles consumeixen molta energia. Convé, per tant, regular-ne la brillantor: si es treballa desconnectat cal abaixar la brillantor al mínim visible amb les tecles preceptives de cada model. També és útil reduir la resolució. Igual que en els mòbils, convé evitar les imatges de fons d’escriptori, i més si es tracta de fotografies en color. Només amb aquestes mesures es pot afegir fins a un 30 % més d’autonomia.

Vigilar el Wi-Fi

/imgs/20100101/internet2.jpg
Un altre factor d’alt consum és la connectivitat sense fil dels aparells. Per aquesta raó, convé que el mode Bluetooth estigui apagat sempre que no s’utilitzi. En el cas dels mòbils, si és possible, no serà sobrer recórrer al “mode vol” quan es desitja no ser molestat. Aquesta opció anul·la l’emissió de senyal i evita haver d’apagar i encendre l’aparell. L’acció d’encesa, sobretot en els telèfons 3G, sempre suposa una alta despesa perquè s’activen alhora nombroses aplicacions de forma automàtica.

En aquest tipus de telèfons, que tenen connexió a Internet i poden executar molts programes, també és bo tenir desactivades aquelles aplicacions que no s’utilitzen, ja que fins i tot en estat de repòs consumeixen energia. Si el nivell de càrrega de la bateria és molt baix, és millor fer servir, si es té, el client de missatgeria instantània per a comunicar-se en comptes dels SMS o les trucades de veu.

En el cas dels ordinadors, quan es treballa desconnectat el més adequat és limitar el Wi-Fi a la necessitat estricta. Si no s’utilitza, és millor tenir-lo apagat, ja que juntament amb la pantalla és un gran factor de consum. També és millor per a un consum més ajustat que els ports USB estiguin lliures de perifèrics, ja que en connexió presenten un alt consum. En altres paraules: res de ratolins i teclats externs, i molt menys lectors de targetes, DVD o CD.

Si es navega i no es pot accedir a Internet per mitjà de cable, cal evitar en la mesura que es pugui les pàgines amb imatges, vídeos i publicitats: interpretar formes gràfiques és una gran despesa energètica. El millor és navegar per les versions accessibles dels llocs web, ja que només mostren text. Hi ha una sèrie de programes i extensions per als navegadors que bloquegen les finestres emergents, eliminen les publicitats i eviten els vídeos de les pàgines: utilitzar-los suposa un gran estalvi.

Cuidar la bateria de l’ordinador

Molts usuaris d’ordinador no li presten atenció, però una bon cura de la bateria és fonamental perquè mantingui unes taxes d’autonomia elevades. Una cura deficient pot reduir-ne la capacitat a la meitat en menys de sis mesos. Al començament del seu ús convé carregar i descarregar completament la bateria; és a dir, treballar fins que s’esgoti i després carregar-la al 100%, tant en ordinadors com en portàtils. D’aquesta manera s’acostuma a carregar el màxim d’energia.

Una mesura molt important és guardar les piles en llocs frescs, si pot ser a la nevera, ja que la calor propicia al seu interior reaccions químiques que n’alteren la capacitat. Com més calor tingui una bateria, més aviat degenerarà, per la qual cosa tampoc no convé deixar-la posada a l’ordinador una vegada s’ha recarregat si es pensa treballar amb endoll: el processador genera una gran quantitat de calor. D’altra banda, és important mantenir nets els connectors metàl·lics que posseeixen, ja que així s’eviten resistències innecessàries en el flux d’energia que escalfen les piles i empitjoren la seva capacitat.

Paginació dins d’aquest contingut

  •  No hi ha cap pàgina anterior
  • Ets a la pàgina: [Pàg.. 1 de 1]

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions