Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Les planxes professionals només compensen amb les grans bugades

/imgs/20090601/analisis2-1.jpg Encara que hi ha qui gaudeix planxant mentre escolta la ràdio o mira la televisió, per a la majoria és una de les tasques més ingrates de la llar. Fa més de mil anys, els xinesos ja pressionaven els teixits amb paelles plenes de carbó roent per allisar-los, i en tombes víkings s'han trobat peces de vidre fosc a les quals s'atribueix la mateixa funció. Encara que les eines de planxa han evolucionat molt, el procés per a allisar les arrugues continua sent el mateix: aplicar calor per eliminar les unions entre els polímers de cadena llarga de les fibres i pressionar amb una superfície llisa. En teixits com el cotó, s'afegeix aigua per alliberar les unions moleculars. La planxada té, a més, una funció higiènica, ja que, gràcies a la calor, es redueix la quantitat de microorganismes dels teixits.

CONSUMER EROSKI ha analitzat quatre planxes convencionals i quatre planxes professionals que costen des dels 19,92 euros de la planxa Ufesa fins als 177,20 euros de la planxa professional Delonghi. Les planxes professionals són, de mitjana, gairebé tres vegades més cares que les planxes convencionals. A més del preu, es distingeixen d'aquestes en què tenen un generador de vapor independent. Aquest dipòsit d'aigua autònom té més capacitat que el de les planxes convencionals i genera més quantitat de vapor, la qual cosa pot facilitar la planxada. Per contra, les planxes professionals tarden més a escalfar-se, per la qual cosa aconsegueixen les majors cotes d'eficàcia quan hi ha grans quantitats de roba per a planxar.

La millor relació qualitat-preu va ser per a la planxa convencional Bosch Sensixx II Inox. Costa 31,60 euros (la segona més barata), és la més lleugera de totes les planxes i només cal esperar minut i mig des que es connecta fins que comença a llançar vapor. Entre les planxes professionals destaca Taurus: és la més barata i l'única de tota la comparativa que ofereix 12 mesos de garantia addicional, a més dels dos anys obligatoris per llei. Per als qui desitgin un resultat professional per a grans quantitats de roba i que estiguin disposats a gastar-se més diners, l'opció més interessant és la planxa professional Di4 Jet Expresing Kappa. Costa 99 euros però té la planxa més lleugera i va mostrar una bona temperatura de sola.

Pes i temperatura

El pes de la planxa no és una qüestió menor, ja que allisar la roba porta temps i carregar molt de pes pot generar molèsties. Per determinar quina referència era la més lleugera durant l'operació de planxada, es van omplir d'aigua les planxes convencionals i es van comparar amb les planxes professionals. Es va comprovar que les planxes convencionals, tot i ser més lleugeres buides, una vegada plenes pesen gairebé mig quilo més que les planxes professionals. La més pesant va ser Rowenta (1.735 grams) i la més lleugera, Di4, amb menys d'un quilo de pes (940 grams).

Com més alta sigui la temperatura de la sola de la planxa, més senzilla serà l'operació de planxada, sempre dins d'uns límits que evitin que es cremi la roba. La norma estableix que tant les planxes convencionals com les planxes professionals han de tenir tres temperatures de sola diferents, assenyalades amb els símbols * (entre 70ºC i 120ºC per a poliamides i teixits semblants), ** (entre 100ºC i 160ºC per a polièster i llana, per exemple) i *** (entre 140ºC i 210ºC per a teixits com ara cotó o lli). Les vuit referències analitzades van complir en aquest apartat.

Però no només és important la temperatura màxima que aconsegueix la sola, també convé que la calor es distribueixi per tota la superfície. Per mesurar-ho es va ajustar el termòstat a 150ºC i es va calcular la temperatura en el punt més calent, en el punt mitjà, a 20 mil·límetres de la punta de la sola i a 20 mil·límetres del final de la sola. Delonghi va mostrar una homogeneïtat de temperatura més gran i Bosch va ser la més irregular.

Durada del vapor

Les planxes professionals tarden, de mitjana, cinc minuts més que les planxes convencionals a obtenir el cabal de vaporització òptim que indica la norma. Es va valorar positivament la planxa Bosch, que només va necessitar 1 minut i 29 segons davant els més de 10 minuts que va tardar la planxa professional Polti a expulsar vapor. En canvi, una vegada calentes, les planxes professionals van ser capaces de mantenir el raig de vapor durant molt més temps. Així, mentre que el vapor de Bosch va durar només deu minuts, la planxa professional Delonghi va mantenir-ne el raig durant 85 minuts. D'altra banda, la planxa convencional que més aigua va llançar amb cada polvorització va ser Rowenta (0,9 grams per pulsació). Les planxes professionals no tenen aquesta opció, per la qual cosa convé usar-les tenint prop un polvoritzador ple d'aigua.

Com a contrapartida, les planxes professionals són, de mitjana, un 14% més ràpides que les planxes convencionals. Deu consumidors van planxar una camisa i uns pantalons idèntics i van cronometrar quant tardaven fins que van considerar que estaven llisos. Entre la millor referència i la pitjor les diferències van ser de més d'un minut: amb la planxa convencional Rowenta van tardar 6 minuts i 36 segons i amb la planxa professional Delongui, 5 minuts i 21 segons.

Seguretat elèctrica i etiquetatge

Per comprovar que totes les planxes professionals i les planxes convencionals complien la norma de seguretat elèctrica es va provocar un curtcircuit en el dispositiu de control de temperatura i en cap aparell no es van observar flames, metall fos, gas verinós o inflamable en quantitats perilloses (encara que la planxa Bosch va quedar completament inservible). Es va mesurar també la rigidesa dielèctrica aplicant una tensió de corrent alterna entre les terminals de la bateria. En tots els casos, l'aïllament va evitar corrents perillosos. Els aparells també van superar les proves de potència i corrent, ja que la diferència entre la potència nominal i la consumida en cap cas no va sobrepassar el 10%. Tots estaven ben construïts, amb les parts amovibles ben fixades, sense vores tallants o esmolades ni terminacions en punta i amb les preses de terra correctes. Cap planxa no es va escalfar excessivament durant el funcionament i totes incloïen una placa amb les dades obligades per la norma (nom del fabricant i potència nominal, entre d'altres), el marcatge de les quals en va demostrar la durabilitat (no es va esborrar després de fregar-lo amb aigua i gasolina durant 15 segons). D'altra banda, es va trobar millorable el manual d'instruccions de Polti. A diferència de la resta, no incloïa un advertiment que en desaconsellés l'ús a persones amb discapacitats mentals, físiques o sensorials.

Prova d'ús

Es van efectuar dues proves d'ús, una per a planxes convencionals i una altra per a planxes professionals, amb deu usuaris que van avaluar els productes. La planxa que més va agradar va ser Rowenta (7,3 punts) pel disseny i per l'acabat de la roba planxada, i la que menys, Solac (6,3 punts), catalogada com a ergonòmica però amb problemes de lliscament. Els consumidors no van apreciar diferències entre planxar amb una planxa convencional o fer-ho amb una planxa professional, ja que les notes en aquests aspectes van ser gairebé idèntiques. Entre les planxes professionals, la pitjor nota va ser per al model de Polti, amb 5,9 punts i la millor per al model de Di4, que va obtenir 7,5 punts i és l'única referència de la comparativa amb un "molt bé" en qualitat final. Polti es va quedar en un mediocre "millorable" i la qualitat d'Ufesa i Solac es va considerar "suficient", mentre que van aconseguir un "bé" els models analitzats de Bosch, Rowenta, Taurus i Delonghi.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions