Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Assegurances de cotxe i moto: analitzats els preus i les cobertures de deu companyies asseguradores després de sol·licitar-los 540 pressuposts : La mateixa assegurança de cotxe pot costar el doble en funció de la ciutat on es contracti

El preu d'una pòlissa a tot risc sense franquícia per a un jove de 18 anys pot superar els 6.000 euros. Per una mateixa assegurança, es pot pagar fins al triple segons la companyia que es triï. Les asseguradores més cares ofereixen les millors cobertures

/imgs/20090601/tema1.jpg
Un jove de 18 anys adquireix un utilitari i vol assegurar-lo a tot risc sense franquícia. Sol·licita un pressupost a les deu principals companyies del país i comprova que quatre ni tan sols li responen i que, de les altres sis, la pòlissa més econòmica li suposa 3.700 euros a l’any i la més cara, ni més ni menys que 6.160 euros. Aquestes quantitats no es deuen a errates. Són reals. Així ho ha comprovat CONSUMER EROSKI després de sol·licitar en sis ciutats (la Corunya, Barcelona, Bilbao, Madrid, Sevilla i València) 540 pressuposts amb nou perfils d’usuari diferents en deu de les asseguradores amb major quota de mercat: Mapfre, Zurich, Liberty, Reale, Axa, Allianz, Groupama, Balumba, Línea Directa i Direct Seguros (aquestes tres últimes només operen a través d’Internet).

L’experiència, l’edat, el sexe del titular, el model de vehicle i el tipus de pòlissa influeixen en el preu final. També ho fa, i molt, la companyia escollida. Tant que, com s’ha pogut comprovar, la quantitat desemborsada per una assegurança semblant es pot duplicar o triplicar. Però és que també el lloc on es contracti marca, i de forma decisiva, el cost de la pòlissa. En 16 dels 31 supòsits analitzats, la variació dels preus mitjans s’ha situat al voltant del 20% entre la ciutat més barata i la més cara, marge que supera el 50% en una de cada cinc i que arriba al 94% en un dels casos: en l’assegurança a tercers per a una conductora de 30 anys amb cinc anys d’experiència i que condueix un vehicle compacte, el preu mitjà a Madrid va ser de 296 euros, mentre que la mitjana a Bilbao va arribar als 573 euros.

Per recopilar aquesta informació, es van crear nou perfils amb característiques diferents: cinc dones i quatre homes amb edats compreses entre els 19 i els 55 anys i diferent grau d’experiència al volant. Els més joves no tenien cap comunicat de sinistralitat, mentre que dos dels tres que portaven més de 15 anys conduint havien sofert dos accidents (un amb culpa i un altre sense culpa) i tenien dos punts menys en el carnet. Els dos perfils creats d’entre 19 i 30 anys volien assegurar vehicles utilitaris i compactes, a diferència dels majors (amb edats compreses entre els 40 i 55 anys), que eren propietaris d’un monovolum o d’una berlina mitjana. Finalment, un dels adolescents tenia un ciclomotor i un adult de 35 anys tenia una motocicleta de 125 centímetres cúbics.

A cadascuna de les ciutats triades, els tècnics de la revista van actuar com a futurs clients interessats a conèixer els preus que els oferia cada entitat per a assegurar el cotxe, la motocicleta o el ciclomotor en les modalitats d’assegurances a tercers bàsiques, ampliades i a tot risc amb franquícia o sense. Dels 540 pressuposts sol·licitats (378 per telèfon i 162 per Internet), en 92 casos no es va facilitar cap preu a causa de les característiques del vehicle o per l’edat i la inexperiència de les persones que els sol·licitaven.

S’ha constatat que, en línies generals, la diferència en el preu entre asseguradores també es reflecteix en la qualitat de la cobertura i en les garanties. Les companyies més cares (Mapfre, Liberty) són les que ofereixen les pòlisses més completes, en contraposició amb les que resulten més barates (Balumba, Direct Seguros i Línea Directa, que operen a Internet). Per ciutats, les tarifes més competitives es van trobar a València (ofereix una de les mitjanes més assequibles en vuit dels nou perfils d’usuari estudiats), Barcelona (en cinc perfils és una de les més econòmiques) i Madrid (en tres perfils és una de les més barates). A la Corunya, Sevilla (dues de les més cares en cinc dels perfils analitzats) i Bilbao (amb les tarifes mitjanes més altes en dos dels perfils) és més car assegurar un vehicle o una motocicleta. Quan l’edat i l’experiència dels conductors és menor, s’han comprovat dues tendències: d’una banda, augmenta la diferència de preu entre homes i dones, i d’una altra, disminueix l’interès de les asseguradores, ja que dos de cada tres pressuposts sol·licitats per menors de 25 anys no van tenir resposta de les companyies.

Tret de quantitats relativament baixes (de no més de 400 euros) que només es poden pagar de forma anual, el més habitual és que l’import de l’assegurança es pugui fraccionar per trimestres o semestres. No obstant això, la comoditat comporta un encariment del preu, de vegades notable. Així ocorre en companyies com Groupama, que encareix aquestes tarifes un 24% i un 19% si s’opta per un pagament trimestral o semestral, respectivament. Liberty i Balumba són altres dues asseguradores que apliquen increments superiors al 10%, entre el 12% i el 18%. Per contra, companyies com Axa, Direct Seguros i Mapfre no reflecteixen més d’un 4% de pujada si el desemborsament es fa a terminis. La mitjana de la resta de companyies (Reale, Zurich, Allianz i Línea Directa) no supera el 8%.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions