Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Consells per a fer el Camí de Sant Jaume : Vacances pelegrines

Documentar-se abans de sortir de casa, fer un entrenament físic adequat, carregar-se l'indispensable i alimentar-se bé durant el pelegrinatge són les claus per a gaudir i arribar a Santiago de Compostel·la en bones condicions

/imgs/20090601/informe1.jpg
Amb l’arribada de l’estiu, el Camí de Sant Jaume, els senders del qual ja van desemperesir de la letargia després de Setmana Santa, es prepara per a acollir milers de pelegrins. Els més aventurers aprofitaran els dies de festa per a preparar l’equipatge i encaminar-se cap a Santiago de Compostel·la, on, segons diu la tradició, jeuen les restes de l’apòstol Sant Jaume el Major. En aquestes vacances no tenen cabuda ni el luxe ni el descans físic. I tanmateix, els interminables quilòmetres transitats per pelegrins de tot el món constitueixen el millor remei contra l’estrès. Des de la troballa del sepulcre, fa prop de 1.200 anys, milions de pelegrins arribats de tots els racons de la Terra han acudit a la crida de l’apòstol a través d’un viatge que, per a la majoria, acaba convertint-se en una recerca interior i en una experiència per a tota la vida. Lluny de remetre, l’afluència de pelegrins, ja sigui a peu, amb bicicleta o a cavall, no deixa de créixer. Segons les dades estadístiques que ofereix l’oficina d’acollida al pelegrí, el 2008 van ser 125.141 les persones -davant les 114.026 del 2007- que van rebre la Compostel·la, el certificat que acredita que s’han fet, almenys, els últims 100 quilòmetres a peu o a cavall o els últims 200 amb bicicleta. El Camí de Sant Jaume, a més, es prepara per a l’afluència massiva de l’any 2010, últim Any Sant abans del 2021. Els dos últims Anys Sants, 1999 i 2004, van atreure 154.613 i 179.944 pelegrins.

El Camí Francès, que s’inicia des de Sant Joan de Peu de Port o Roncesvalls, és el més transitat i cobreix una distància propera als 800 quilòmetres. No és l’única opció. El fervor compostel·là ha generat al llarg de la Història diverses rutes que perviuen al pas del temps per les quals cada any transiten més pelegrins: la variant aragonesa del Camí Francès, que parteix des de l’alt de Somport; el Camí del Nord; el Camí Primitiu; la Via de la Plata; el Camí Sanabrés; el Camí Portuguès; el Camí de Llevant; el Camí Català; el Camí Basc de l’Interior o Via de Baiona, etc.

El recorregut complet d’una de les nombroses vies compostel·lanes no és tasca fàcil i cal una feina de documentació prèvia i un entrenament físic adequat. Ja en marxa, una alimentació correcta, el sentit comú i la improvisació davant els contratemps fan la resta perquè el viatge sigui un èxit.

Com cal preparar-se físicament per a afrontar la ruta

/imgs/20090601/informe3.jpg

  • La preparació ha de començar, almenys, dos o tres mesos abans d’emprendre el Camí. Sotmetre’s a una prova d’esforç abans d’iniciar l’aventura mai serà sobrer i prevé més d’un ensurt.
  • És recomanable practicar senderisme almenys una vegada a la setmana, alternant rutes d’entre 15 i 20 quilòmetres, a més de caminar o practicar fúting un parell de dies entre setmana.
  • En aquestes sortides és indispensable utilitzar les mateixes botes o sabatilles de tresc que s’utilitzaran durant el pelegrinatge i carregar una motxilla per a habituar-se a caminar amb pes.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions