Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Robatoris de vehicles : La prudència, el millor sistema d'alarma

L'oferta de mitjans per a evitar el robatori de vehicles creix cada any, però la precaució del propietari del cotxe, la moto o l'autocaravana és clau

/imgs/20080701/informe1.jpgEls sistemes antirobatoris dissenyats per a cotxes, autocaravanes i motos són cada vegada més complexos, sofisticats i cars. Però només efectius, tal com revelen les dades. En concret, les estadístiques assenyalen que al nostre país es roba un cotxe cada tres minuts, 480 al dia i gairebé 175.000 vehicles a l’any. Un de cada cinc no apareix mai, la qual cosa comporta, a les asseguradores, un desemborsament anual d’uns 80 milions d’euros. Els aparcaments d’aeroports, grans superfícies, hospitals i estacions de tren són els escenaris escollits pels lladres per a actuar, sobretot durant els períodes de vacances i llargs ponts. Encastaments, desballestaments, comercialització per peces o exportació a altres països són alguns dels usos que es fa dels cotxes sostrets. Davant d’aquest boom delictiu no és estrany que proliferen les empreses privades dedicades a la cerca i la recuperació de cotxes robats. Els mètodes per a aconseguir-ho passen, de vegades, per oferir una recompensa. Les preferències d’aquests lladres de bestiar del segle XXI es decanten en gran mesura per cotxes de luxe, però cap vehicle està exempt de ser robat.

Encara que les estadístiques no recullen el nombre de llandes robades, de lectors de CD, bosses de mà i carteres furtats de les guanteres dels cotxes, aquests petits robatoris també són molt comuns. L’única cosa que ha variat amb els anys és el grau de sofisticació dels objectes robats: igual com va ocórrer fa tres dècades amb els radiocassets, ara els GPS s’han convertit en l’objectiu prioritari dels lladres, per als quals, juntament amb les peces de roba, els dispositius de mans lliures o els sofisticats equips de música constitueixen les seues principals troballes. La forma d’aconseguir aquests objectes es concreta en dos tipus d’actuació: forçar els panys i trencar els vidres i, sobretot, aprofitar les distraccions dels propietaris que es deixen les portes o les finestres obertes. Per això, l’atenció i la prudència són tan importants o més que les eines tecnològiques per a evitar els robatoris.

Buscadors privats de cotxes

Al marge de la tasca de vigilància i de control policial, hi ha algunes empreses privades que es dediquen a la localització de vehicles robats. Operen tant a nivell internacional, com és el cas de Robatori, com nacional (Aid-Car Coche Robado) o regional (Brújula), i es nodreixen d’una àmplia xarxa de col·laboradors entre els quals es troben taxistes, jubilats, missatgers i qualsevol ciutadà interessat a formar part d’aquest equip. Per a aconseguir l’objectiu es valen de llistes a Internet, anuncis en premsa nacional, petites targetes repartides a gran escala… Moltes vegades, l’èxit depèn de la recompensa que s’oferisca pel vehicle desaparegut. En tot cas, el servei d’alta del vehicle i la publicació de les dades bàsiques (matrícula, marca, color) a Internet sol ser gratuït. Després d’un desemborsament d’entre 10 i 50 euros anuals, es pot afegir en el detall del vehicle una forma de contacte directe o qualsevol altra dada o informació complementària.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions