Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: 10 pilotes de futbol

/imgs/20080701/analisisb1.jpg Si hi ha hagut un regal que han anhelat milers de xiquets ha sigut una pilota "de reglament". Però, quines qualitats té una pilota per a ser "de reglament"? El que la legislació exigeix en aquestes pilotes és el mateix que el que es reclama en qualsevol altre article esportiu. Per això, per fer aquesta comparativa s'han utilitzat les normes de la FIFA, organització privada que regeix el destí del futbol i que defineix com ha de ser una pilota perquè es puga utilitzar en una competició internacional oficial a l'aire lliure.

La FIFA marca tres nivells de certificat per a concedir el seu segell a un producte: FIFA Approved ("Aprovat per la FIFA", el més exigent), FIFA Inspected ("Inspeccionat per la FIFA", una mica més tolerant) i IMS (que són les sigles angleses de "Pilota Internacional Estàndard"). Les dues primeres requereixen que el fabricant de la pilota pague una quota a la FIFA, mentre que la tercera pot lluir-la qualsevol pilota que supere els mateixos criteris tècnics de FIFA Inspected, sense que hi haja cap relació amb l'entitat reguladora, és a dir, sense que el fabricant pague pel segell. Queda en mans de l'empresa comprovar que el seu producte realment compleix l'estàndard.

S'han analitzat deu pilotes de futbol de la talla 5 (l'oficial), que costen des dels 12,50 euros d'Umbro fins als 30 euros d'Astore. Entre aquestes hi ha l'Adidas Europass Replique (24 euros, que es ven com l'idèntica a l'utilitzada en la recent Eurocopa) i Nike LFP 2007-2008, l'usada en l'última Lliga espanyola de futbol (com que no és competició internacional no està obligada a atenir-se al que estableix la FIFA). L'única de les utilitzades que tenia un distintiu FIFA era la d'Adidas: FIFA Inspected. En aquesta anàlisi, totes les pilotes han sigut mesurades segons la norma de la Pilota Internacional Estàndard. Les normes de la Lliga espanyola són més permissibles que les de la FIFA. Només defineixen el material ("cuir o semblant"), la forma ("esfèrica", sense indicar quant) i la grandària i el pes.

Sorprèn que el diàmetre calculat a Nike, la pilota oficial de la Lliga, no arriba al mínim, encara que només per dos mil·límetres (67,8 cm enfront de 68 cm).

La millor relació qualitat-preu és Puma Big Cat II, de 13 euros, una de les més barates, i que compleix les màximes especificacions de la FIFA, excepte per la longitud de la circumferència, un mil·límetre inferior al que s'estableix (una diferència poc rellevant). Una altra opció interessant és la d'Adidas, l'única que compleix estrictament les màximes especificacions de la FIFA: no tan sols porta el segell FIFA Inspected, sinó que compleix els requisits superiors de FIFA Approved. Per tant, podria ser utilitzada en competicions internacionals oficials. És l'única de les analitzades que encaixa de forma rigorosa en la definició de pilota "de reglament", per bé que Diadora i Puma no ho són només per un parell de mil·límetres de circumferència, desviació poc significativa. Mikasa FT-5 és una bona opció per als qui juguen de forma habitual sobre terrenys mullats o enfangats: és gairebé impermeable.

Grandària i pes

/imgs/20080701/analisisb2.jpg El pes de les deu pilotes estava comprès entre el màxim i el mínim que fixa la norma. La més pesant va ser la de Nike (436,7 g), seguida d'Astore (436,1 g). La pilota més lleugera va ser la de Joma (421,8 g). Quant a la circumferència, ha d'estar compresa entre els 68 cm i els 70 cm. Tres pilotes s'hi van quedar per sota: Matt (67,5 cm), Umbro (67,7 cm) i Nike (67,8 cm), si bé el marge d'error de la tècnica no permet assegurar que suspenen aquesta prova.

Les cultures mesoamericanes van ser les primeres a jugar amb pilotes que rebotaven perquè les confeccionaven amb cautxú i làtex. En l'actualitat, la precisió en el rebot d'una pilota és una dada essencial per a esbrinar-ne la qualitat, perquè un jugador ha de poder anticipar el rebot que farà la pilota en el seu cos (pit, cap, cuixes...) o a terra. Les proves es fan a 5ºC i a 20ºC per simular diferents condicions ambientals que poden alterar el comportament del producte. Les pilotes es deixen caure des de dos metres sobre una làmina d'acer i es mesura fins on reboten: per a ser aptes en competició oficial han d'ascendir entre 115 cm i 165 cm en la prova a 20ºC, i per sobre dels 110 cm en la prova a 5ºC. El rebot no ha de ser només elevat, sinó també uniforme: cada pilota es llança deu vegades i la diferència entre el rebot més alt i el més baix no ha de superar els deu centímetres. Tots les pilotes van aprovar: la que va fer un rebot més alt va ser Diadora (147 cm a 20ºC i 138 cm a 5ºC), mentre que Umbro (123 cm i 113 cm) i Softee (128 cm i 121 cm) van obtenir els resultats més discrets.

Absorció d'aigua

Una pilota mullada rebota menys i és més complicada de xutar, sobretot si se li vol donar efecte. Per comprovar-ho, se simula el que ocorre en un camp de futbol humit: es col·loca la pilota en un recipient amb una quantitat determinada d'aigua i se sotmet a cicles de compressió. La prova es fa sobre tres pilotes de cada model: cada una no ha d'absorbir més del 20% del seu pes en aigua, i la mitjana de les tres unitats no ha de superar el 15%. Les deu es van situar molt per sota d'aquests valors: Nike (5,6%) i Diadora (5,3%) van ser els models que més aigua absorbien. Mikasa va demostrar un comportament excel·lent: només absorbeix el 0,2% del seu pes en aigua.

Una pilota ha d'arribar al minut 90 sense mostrar símptomes de flaquesa, i preparada per a la pròrroga o, fins i tot, els penals. Es va comprovar si perdien aire en un període de temps i amb una activitat semblant. Si així fos no respondrien amb uniformitat als diferents tocs i tant les passades llargues com els encreuaments profunds resultarien gairebé impossibles. Es van inflar tots les pilotes a una pressió d'un bar i es van deixar en repòs durant tres dies, després dels quals se'n va comprovar la pressió. No han de perdre més del 25% de la pressió: Softee (21%), Matt (20%) i Adidas (19%) van obtenir els resultats més discrets. Joma i Nike van perdre només el 7% de la pressió.

Qualitat global

Adidas és l'única pilota analitzada que compleix la normativa més estricta de la FIFA en totes les proves efectuades, però no ho indica en l'etiqueta (diu que és de FIFA Inspected, de qualitat inferior). Puma i Diadora van superar les exigències per a aquest mateix estàndard, excepte per un parell d'irrellevants mil·límetres en la circumferència. Mikasa, Softee, Astore i Joma no arriben a la màxima qualitat, però compleixen la norma menys exigent IMS, encara que no ho indiquen. Nike i Matt (les dues freguen el límit del diàmetre mínim requerit) i sobretot Umbro (a més de petita falla per l'esfericitat.) no aconsegueixen l'estàndard IMS.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions