Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Flams envasats: les mateixes calories que un iogurt, però amb més additius

/imgs/20090101/analisis1.jpg Els flams d'ou i de vainilla, per l'ús de la llet com a ingredient principal, poden associar-se a altres postres làcties com ara les cremes, les mousses, la quallada, la crema catalana o l'arròs amb llet. Amb l'elaboració industrial d'aquests flams, que, tot i ser molt consumits, no tenen cap normativa específica que els reguli, i que en certa mesura imiten la recepta casolana, s'ofereix al consumidor una fórmula còmoda i saborosa de postres làcties, sempre dolça. Perquè, tant als flams d'ou com als de vainilla, s'hi afegeix, de forma generosa, sucre. En els d'ou, el segon ingredient majoritari és precisament l'ou, mentre que en el flam de vainilla ho és el sucre.

CONSUMER EROSKI ha portat al laboratori i ha sotmès a tast 4 flams d'ou i 4 més de vainilla, de Danet, Dhul, La Lechera i Pascual, comercialitzats en paquets de quatre unitats de 100 o 110 grams cadascun, excepte Dhul de vainilla, amb un envàs de 500 grams. Són més cars els flams d'ou (de mitjana, surten a 3,93 euros el quilo) que els de vainilla (2,99 euros el quilo). Tres incompleixen la normativa d'etiquetatge perquè destaquen la llet amb imatges i no indiquen la quantitat que contenen d'aquest ingredient. Altres conclusions: els vuit es trobaven en un estat higienicosanitari correcte i mancaven de transgènics.

Molt de sucre

En l'apartat nutricional, es va comprovar que el flam d'ou té més proteïna, més greix i més sucre i que aporta més calories que el de vainilla, per bé que ni un ni l'altre es poden considerar aliments proteics (cap no arriba al 5% de proteïna), grassos (només contenen entre el 0,2% i el 3,9% de greix, segons la mostra) ni energètics: el més calòric es queda en 156 calories per cada 100 grams. El principal macronutrient d'aquests flams és l'hidrat de carboni (un 21% de mitjana), que prové en la major part del sucre afegit (sacarosa), tot i que també conté lactosa (sucre de la llet), xarop de glucosa (del caramel) i midó (espessidor afegit), que es troba en sis de les vuit mostres. El sucre afegit, la sacarosa, representa entre el 15% (en el Dhul d'ou) i el 6% (La Lechera de vainilla). De mitjana, el flam d'ou té gairebé un 50% més de sucre afegit (un 12,2%) que el de vainilla (un 8,5%), tot i que hi ha diferències en el contingut de sucre d'unes mostres i altres de cada tipus de flam.

Aquests flams contenen, sobretot, llet, una gran proporció de sucre (entre el 13% i el 21%) i poca sal, al voltant del 0,2%. Aporten la mateixa quantitat de calci i la mateixa energia que el iogurt, i entre un 15% i un 45% menys de calories que una mousse o una crema catalana. El contingut en lactosa (sucre de la llet) permet fer una estimació del contingut de llet en aquests flams, però només aproximada ja que contenen altres ingredients (llet en pols, nata) amb lactosa.

Entre els flams d'ou, els dos amb més llet són La Lechera i Pascual, i entre els de vainilla, Danet i Dhul. Els dos flams de Pascual, per haver rebut tractament UHT, es poden guardar a temperatura ambient, mentre que els altres s'han de conservar en fred. D'altra banda, només el flam d'ou de Duhl fa servir conservants (E-202, sorbat potàssic), per bé que el recurs a additius és comú en aquestes postres làcties: els més utilitzats són els espessidors (estabilitzants o gelificants), les aromes i els colorants.

Millor relació qualitat-preu

L'anàlisi revela que els flams d'ou (compostos per llet, ou, sucre, caramel, espessidors, colorants i aromes) no són més naturals que els de vainilla, que manquen d'ou i tenen més llet, però que recorren més a l'ús d'additius com ara aromes i colorants. En l'anàlisi sensorial (el tast de consumidors), no va destacar cap tipus de flam sobre un altre, però el més ben valorat va ser un d'ou, Danet, que pel fet de tenir un preu (3,11 euros/quilo) i una composició nutricional intermedis, esdevé el que té la millor relació qualitat-preu. A més, el contingut en greix és el més baix de la comparativa i és l'únic que no utilitza espessidors com el midó.

El greix

El valor mitjà de greix en aquests flams és modest, el 2,2%. La mostra més grassa és el flam d'ou de Duhl (un 3,9% de greix), i la menys grassa, el de vainilla de Duhl, amb només el 0,2% de greix. Els ingredients que aporten greix als flams són la llet (si és desnatada, l'aportació és pràcticament zero), l'ou i la nata. Els flams d'ou (un 3,1% de greix, de mitjana) contenen més del doble de greix que els de vainilla (un 1,4%). Aquesta aportació més alta és deguda a l'ou, però també a un ús superior de llet sencera que en els de vainilla. Entre els flams d'ou, Dhul (un 3,9% de greix) i Pascual (un 3,1%) són els més grassos.

El de Pascual fa servir llet desnatada i fins i tot té la meitat d'ou que els altres tres, però afegeix nata, i això explica el seu contingut gras relativament alt. El flam d'ou amb menys greix és Danet, que usa llet desnatada i manca de nata: l'aportació grassa prové de l'ou, ingredient que representa el 23% del producte.

D'altra banda, els quatre de vainilla s'elaboren amb llet desnatada o semidesnatada i no tenen ou, la qual cosa explica el seu contingut gras més baix. Danet (un 2,2% de greix) i Pascual (un 2,1%) són els flams de vainilla més grassos. En Danet, això es deu al fet que només usa llet parcialment desnatada i llet concentrada en pols, i en Pascual, a l'ús de nata. Dhul, el menys gras, només conté un 0,2% d'aquest nutrient; el motiu és que la seva llet és desnatada en pols reconstituïda. Pasqual d'ou, que fa la declaració nutricional "contingut reduït de greixos un 38%", tot i que no es pugui afirmar que incorre en incompliment, és una de les mostres amb més greix (un 3,2%). Si es compara amb altres postres làcties, el flam d'ou (un 3% de greix) té el mateix contingut gras que el iogurt, tres vegades menys que la mousse de xocolata (que té un 8,8% de greix) i la crema catalana (un 9,1%), una mica més que l'arròs amb llet (un 1,9%) i quasi el mateix que les cremes (un 4,2%). El flam de vainilla (un 1,4% de greix), d'altra banda, és el producte de postres làcties menys gras. I si ho traduïm a calories, el flam d'ou (134 calories per cada 100 grams) és més energètic que el flam de vainilla (105), que l'arròs amb llet (110) i que el iogurt (115 calories per cada 100 grams), però menys que la mousse de xocolata (190) i que la crema catalana (178 calories per cada 100 grams).

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions