Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Només una proporciona el cabal de dutxa i bany que exigeix la norma

/imgs/20090101/analisis2.jpg La temperatura de l'aigua és clau per a gaudir d'una dutxa o d'un bany confortables. Amb les aixetes clàssiques, la calor desitjada s'obté obrint i tancant les aixetes de l'aigua calenta i de l'aigua freda per regular la vàlvula interna que barreja els dos cabals. Amb les aixetes termostàtiques, el mateix procés exigeix un sol gest, ja que la temperatura es tria per mitjà d'un selector amb escala de graus. Aquest sistema ens permet estalviar temps i guanyar en comoditat. Amb independència que algú obri unes altres aixetes de la casa, la temperatura es manté estable i el mateix passa si tanquem el cabal per ensabonar-nos i l'obrim de nou quan hem acabat, una pràctica molt recomanable des del punt de vista mediambiental, ja que ens permet estalviar un recurs tan preat com és l'aigua.

S'han analitzat al laboratori set aixetes termostàtiques per a dutxa i bany amb uns preus que van des dels 95,45 euros d'Argo fins als 244,99 euros de Grohe. La millor relació qualitat-preu correspon a Argo, la referència més barata, la que proporciona el cabal més gran d'aigua i una de les que millor manté la temperatura quan s'obre una altra aixeta.

Funcionen sense fuites

Abans de sotmetre les aixetes a les proves de laboratori, es va comprovar amb una inspecció visual de la superfície l'absència de defectes de revestiment. A continuació, i a fi de constatar que les aixetes estan preparades per a suportar la corrosió de l'aigua, es va fer una prova d'envelliment accelerat durant 200 hores en una cambra de boira salina. Després de la prova, es va observar l'aparició aïllada de bombolles en el revestiment de l'aixeta Rousseau. En les sis aixetes restants no se'n van trobar. Tampoc no es van detectar taques, descamacions ni rugositats.

Totes les mostres van superar, a més, les proves d'estanquitat, i van demostrar que funcionaven sense fuites d'aigua en les condicions previsibles d'ús. L'assaig va consistir a aplicar pressió a la canonada tancant l'obturador de primer i l'orifici de sortida de l'aixeta després, en totes les gammes de maniobra del dispositiu regulador de temperatura. També es va efectuar una prova d'estanquitat amb l'inversor, el mecanisme intern que regula les posicions de bany i de dutxa. Els resultats van ser correctes en els set casos, ja que la sortida de dutxa es va mantenir estanca en aplicar pressió amb l'inversor en posició de bany i a l'inrevés. A més, tal com exigeix la norma, quan es tancava l'aixeta en posició de dutxa l'inversor tornava de manera instantània a la posició de bany. Els resultats també van ser correctes en la prova de resistència a la torsió. Es va aplicar un parell de torsió (una força giratòria) de 6 i 3 newton/metre, respectivament, a la clau del cabal i a la clau de la temperatura durant cinc minuts, i no s'hi van observar alteracions, de manera que les set mostres suporten els esforços d'obertura i de tancament tal com demana la norma.

Menys cabal del que estableix la norma

La normativa regula el cabal de les aixetes i estableix que, per al bany, el cabal ha de ser superior a 20 litres per minut amb l'aixeta oberta al màxim a les temperatures de 34, 38 i 42 ºC i amb una pressió d'aigua de tres bars (0,3 MPa). Quatre de les set aixetes analitzades (Tebisa, Grohe, Tres i Rousseau, que va ser la pitjor en aquest apartat amb 11,8 l/m) es quedaven molt per sota del que exigeix la norma. La millor referència, i per tant l'aixeta que permet omplir abans la banyera, va ser Argo (20,6 l/m). En posició de dutxa, l'incompliment de la norma és encara més estès. A fi de garantir una agradable sensació de confort, la norma estableix que el cabal de dutxa ha de ser igual o superior a 12m/l. Ni Rosseau ni Tres no van aconseguir aquest cabal en cap de les condicions estudiades.

Un dels problemes més grans per al qual han d'estar preparades les aixetes, és que pugi bruscament la temperatura per un tall en el subministrament d'aigua freda. Per comprovar la seva resposta, es va tallar el pas de l'aigua freda i es va mesurar el volum i la temperatura de l'aigua que sortia durant els segons següents. Els resultats van ser correctes en tots els casos: tal com indica la norma, durant els primers cinc segons no es van recollir més de 200 mil·lilitres i durant els trenta segons següents, no més de 300 mil·lilitres. Quan es va obrir de nou l'aigua freda i es va mesurar la temperatura, la diferència no va superar els 2ºC. Per tant, les set aixetes termostàtiques analitzades són capaces de garantir que l'usuari no es cremarà en el cas que es talli l'aigua freda. La millor va ser Grohe, seguida de Rousseau, i les aixetes amb els resultats més pobres en aquesta prova van ser Argo i Tres.

La temperatura de l'aigua també pot pujar si s'obre una altra aixeta de la casa i disminueix la pressió d'aigua freda. Les aixetes termostàtiques han de ser capaces de regular el cabal de manera que la diferència de temperatura, malgrat el canvi de pressió, sigui mínima. Els tècnics de laboratori van efectuar una segona prova regulant l'aigua a 38ºC i reduint progressivament la pressió de l'aigua freda (a 0,25 MPa) per tornar-la a estabilitzar després (fins a 0,3 MPa). La referència més pobra va ser la de Tebisa, encara que tots els resultats van ser correctes, ja que la desviació de la temperatura no va superar en cap cas els 2ºC.

Els resultats també van ser correctes en totes les aixetes quan es va anar reduint 10ºC la temperatura de l'aigua calenta per comprovar com responien davant d'una possible fallada de la caldera. Cap no es va desviar més de 2ºC de la temperatura que indicava el regulador, i les aixetes que van respondre millor van ser Roca i Rousseau. Argo va ser la pitjor referència en aquest apartat.

Algunes marques ofereixen tres anys de garantia addicional

S'han detectat tres incompliments de la norma d'etiquetatge: Argo, Forma i Rousseau no indicaven el domicili de cap responsable de la comercialització del producte. Tres aixetes, de les marques Roca, Tres i Rousseau, oferien una garantia addicional de tres anys, que se sumen als dos anys de garantia obligatoris per llei. No obstant això, en el cas de Rousseau potser el consumidor es trobarà amb dificultats per a fer valer aquesta garantia, ja que l'aixeta no indica ni en l'embalatge ni en la documentació adjunta cap adreça ni cap número de telèfon al qual el client pugui dirigir-se per reclamar-la.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions