Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Analitzats 160 aparcaments públics de pagament i rotació en 18 capitals espanyoles : Pàrquings: s'han encarit el doble que l'IPC però la seva qualitat amb prou feines millora

Els últims quatre anys, el preu mitjà d'una hora d'aparcament ha augmentat un 33%, quan l'IPC acumulat és del 14%.Un de cada cinc pàrquings suspèn en qualitat, a causa de mancances en serveis, informació i seguretat

/imgs/20090101/tema1.jpg
Prestacions de suspens a preu d’excel·lent. Els aparcaments públics continuen arrossegant mancances en serveis (la impossibilitat de pagar amb targeta de crèdit, en un 40% dels casos, és una de les principals), en informació (en un de cada quatre no indiquen els horaris i s’han constatat deficiències en la senyalització) i en seguretat (en 8 de cada 10 no hi ha vies de seguretat per a vianants), fet que, però, no obsta perquè les seves taxes creixin de forma notable. Tant és així que, els darrers quatre anys, el cost mitjà d’una hora d’estacionament ha pujat un 33%, més del doble que l’augment de l’IPC en el mateix període (un 14,1%). Així ho ha constatat CONSUMER EROSKI en l’estudi realitzat en 160 aparcaments públics de pagament i de rotació (no exclusius per a residents o abonats) de 18 capitals espanyoles. Els millors es van trobar a Barcelona, Màlaga, Múrcia, Saragossa, Sevilla i València, i els pitjors a la Corunya i Còrdova. La capital catalana també encapçala el llistat amb les tarifes mitjanes més cares (2,7 euros per una hora), seguida de València (2,5 euros), Bilbao i Madrid (2,2 euros). Entre els més econòmics, els d’Alacant (1 euro per una hora), Almeria (1,2 euros), la Corunya i Valladolid (1,4 euros).

Actuant com a clients, els tècnics d’aquesta revista van visitar pàrquings d’Alacant, Almeria, Barcelona, Bilbao, Còrdova, la Corunya, Granada, Madrid, Màlaga, Múrcia, Oviedo, Pamplona, Sant Sebastià, Saragossa, Sevilla, València, Valladolid i Vitòria. Tres de cada quatre es trobaven al centre de la ciutat i gairebé el 80% eren subterranis. La prova es va fer durant tres dies laborables (dilluns, dimarts i divendres) i en dissabte, tant en hores sense gaire trànsit (10.00 hores) com en hores punta (13.30, 18.00 i 20.00 hores). Durant l’observació, es va aparcar durant una hora a fi de comprovar si la informació a l’usuari era completa, si es complien les normes de seguretat i accessibilitat i si les instal·lacions es trobaven en bon estat. A més, es va efectuar un estudi comparatiu de les tarifes.

Un de cada cinc aparcaments va suspendre la prova i la nota mitjana dels 160 analitzats es va quedar en un ‘regular’, que no arriba a l’aprovat. La proporció de suspensos ha disminuït (passa d’un 40% a un 20%) respecte dels resultats de l’estudi realitzat per CONSUMER EROSKI l’any 2005 i la qualificació mitjana ha millorat (d’un ‘malament’ a un ‘regular’), però l’evolució és, de totes totes, insuficient.

Les mancances principals s’han constatat en els serveis, que reben un ‘malament’. La informació i la seguretat que s’ofereix a l’usuari van superar l’examen d’aquesta revista, però amb un pobre ‘acceptable’. Les millors valoracions es van registrar en netedat (un ‘molt bé’) i en accessibilitat (un ‘bé’ davant del ‘regular’ del 2005).

Recomanacions als usuaris

  • No deixeu el tiquet dins del vehicle i, per descomptat, intenteu no perdre’l.
  • En el cas que es cobri per hora o fracció, sol·liciteu el llibre de reclamacions (d’existència obligatòria) per fer-hi constar la queixa pel cobrament d’un temps superior al realment utilitzat.
  • Per a reclamar indemnitzacions per danys i perjudicis contra el propietari de l’aparcament, la Llei estableix la possibilitat de sol·licitar la mediació de les Juntes Arbitrals de Consum. Es tracta d’una mesura apropiada, ja que l’usuari té la possibilitat de resoldre la seva reclamació sense necessitat d’acudir als tribunals de justícia, amb el consegüent estalvi econòmic i de temps.
  • Pregunteu, si no està indicat clarament, l’horari d’obertura i de tancament del pàrquing.
  • No deixeu objectes de valor dins del vehicle: l’aparcament no es fa càrrec de la seva reposició.
  • Alerta a l’hora de pagar en les màquines de pagament automàtiques: no accepten tots els bitllets, de forma que cal procurar portar canvi en moneda o en bitllets de 5 i 10 euros.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions