Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si vols que resolguem el teu cas en la revista EROSKI CONSUMER posa’t en contacte amb nosaltres. Només es respondran i es publicaran les consultes que des de la revista EROSKI CONSUMER considerem més interessants.

: Una comunitat desitja canviar el règim de pagament de les quotes, però els perjudicats ho impedeixen amb la seva absència de les juntes

Hem constituït fa uns dies la comunitat de propietaris de la nostra finca. En la primera junta, quan es va arribar a l'apartat del repartiment de les quotes comunitàries, la presidenta ens va comunicar que s'adequaven al coeficient de participació de cada veí registrat en les escriptures. Alguns propietaris hem sol·licitat establir un altre criteri de repartiment de les quotes i, després d'exposar els nostres motius, tots els veïns presents s'hi van mostrar d'acord, llevat de dos que no havien acudit i que, precisament, són els que paguen la quota més baixa. Es pot fer alguna cosa en aquest sentit?

/imgs/20090101/consultorio2.jpg La Llei de propietat horitzontal estableix l'obligació de tots els propietaris de contribuir, d'acord amb la quota de participació, amb les despeses generals per al sosteniment adequat de l'immoble, els seus serveis, les càrregues i les responsabilitats. L'article 17 de la Llei imposa la unanimitat per a garantir la validesa dels acords que impliquin l'aprovació o la modificació de les regles que conformen la propietat horitzontal o els estatuts de la comunitat. De manera que si es parteix que el règim legal de distribució de despeses es fixa per coeficients de participació, perquè la Junta estableixi un altre règim, per exemple a parts iguals, es requereix un consens unànime. De manera que, celebrada la segona junta en què per unanimitat, almenys dels assistents, hagin manifestat el seu acord al repartiment de despeses a parts iguals, la presidenta i l'administrador ho constatarien en l'acta, encara que hi constés l'absència de dos propietaris, als quals han de notificar l'acta.

Els propietaris absents disposen d'un termini de trenta dies naturals des que reben l'acta per a comunicar al secretari de la Junta o al president i administrador la seva discrepància amb l'acord, si fos aquest el cas. Transcorregut el termini sense que s'hagi fet aquesta notificació, els seus vots es computaran com a vots favorables i l'acord de contribució a parts iguals serà vàlid. Però si hi notifiquessin la seva discrepància en termini, faltaria la necessària unanimitat, qüestió que des d'un punt de vista jurídic convé que sigui acceptada perquè, en absència d'unanimitat, l'acord seria nul i en via judicial les possibilitats de prosperar les seves propostes són mínimes.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions