Els refrescs, millor light: no aporten calories i fan un gust semblant

L'única diferència significativa entre els refrescs convencionals i els light és que en comptes de sucre contenen edulcorants, que no tenen calories. Fins i tot en el tast van obtenir resultats equiparables als convencionals
1 Juny de 2008
Img analisis 2 listado 183

Els refrescs, millor light: no aporten calories i fan un gust semblant

/imgs/20080601/analisis.01.jpgLes begudes refrescants més consumides comparteixen, en essència, una fórmula ben senzilla: aigua carbonatada, “amb bombolles”, i sucre o, en els refrescs light o baixos en calories, edulcorants. El que distingeix uns refrescs dels altres quant al sabor, l’olor, el color i l’aparença és el que s’afegeix a aquesta aigua dolça: sucs de fruita (taronja, llimona…) o extractes vegetals (cola, quinina…), a més d’additius molt diversos (conservants, acidulants o colorants).

CONSUMER EROSKI ha portat a laboratori i ha sotmès a tast 17 begudes refrescants, entre les quals 5 coles (de les marques Coca-Cola i Pepsi), 6 refrescs de taronja (Kas, Fanta i Schweppes), 3 tòniques (Schweppes i Nordic Mist), dos bíters (els dos, de Kas) i una gasosa (La Casera). Nou mostres són baixes en calories, ja que substitueixen els sucres per edulcorants amb cap aportació calòrica.

Les versions light costen només una mica més que les ensucrades: 1,47 euros el litre de mitjana, enfront dels 1,45 de les normals. Coca-Cola és un 13% més cara que Pepsi i entre els sis refrescs de taronja hi ha poca diferència de preu. En les tòniques, Nordic Mist (surt a 2 euros el litre) és un 20% més cara que Schweppes normal. El bíter surt a gairebé 2,5 euros el litre.

En les begudes amb bombolles (les 17 analitzades ho són), el gas carbònic o CO2 (representa entre un mínim del 0,4% -en els refrescs de taronja- i un màxim del 0,8% en la gasosa) alleugereix i suavitza la percepció dels sabors -dolços en les coles i refrescs de taronja, amarg en els bíters i les tòniques- en les papil·les gustatives, de manera que al final del glop predomina una sensació fresca i agradable. A més, les bombolles potencien les aromes del refresc i la seua acidesa. De totes maneres, la beguda que calma millor la set i d’una manera més saludable és l’aigua.

Què es va mirar en l’anàlisi

/imgs/20080601/analisis.02.jpg L’única irregularitat important va afectar el Bíter Kas, perquè l’etiqueta no declarava el benzoat sòdic en la llista d’ingredients, quan és un additiu que l’anàlisi va descobrir en aquesta mostra. Però també es van anotar més incompliments de norma: en l’etiquetatge de Pepsi light, Tònica Schweppes i Tònica Schweppes light no figura en el mateix camp visual tota la informació obligatòria, i Kas de taronja light indica la composició nutricional en forma lineal i no en taula, quan pot fer-ho per disposar d’espai.

El laboratori va efectuar nombrosos mesuraments: volum real enfront del declarat, quantitat de sucres o, si correspon, d’edulcorants, graus Brix, CO2, conservants, colorants artificials, acidulant àcid fosfòric i benzè (un cancerigen que pot sorgir per la reacció d’un conservant amb la vitamina C), quinina en la tònica i cafeïna en les coles. Els resultats van ser variats però sempre correctes en tant que estaven d’acord amb el que estableix la norma.

Optar per les versions light dels refrescs és intel·ligent: aporten zero calories, mentre que els tradicionals contenen entre les 30 calories per cada 100 mil·lilitres del bíter i les 45 de Fanta de taronja i Pepsi. Una llauna de Coca-Cola (33 centilitres de beguda) aporta 126 calories, mentre que una Zero o una light de la mateixa marca aporten zero calories.

L’aspartam E-951 i altres edulcorants d’aquests refrescs (E-954 sacarina, E-952 àcid ciclàmic i E-950 acesulfam), segons el criteri científic actual, no perjudiquen la nostra salut; a més, les quantitats que en contenen aquests refrescs (es va mesurar l’aspartam) són raonables. Per a superar la ingesta diària que les autoritats sanitàries entenen excessiva d’aspartam, un adult hauria de consumir en un dia 8 litres del refresc que en contenia en una proporció més gran.

El tast o anàlisi sensorial, efectuat per 30 consumidors, es va fer de forma separada, per famílies de producte. Coca-Cola i Pepsi light van ser més ben valorades que Coca-Cola light i Coca-Cola Zero, mentre que Pepsi normal va ocupar una posició intermèdia en les preferències dels tastadors. En els refrescs de taronja, els millors van ser Fanta i Schweppes i els menys apreciats, les versions light d’aquestes dues marques. Les dues mostres de Kas van aconseguir valoracions intermèdies. Dins dels bíters, els dos de Kas, va quedar millor la versió light. I entre les tòniques, no es van percebre diferències ressenyables, si bé Schweppes va obtenir una puntuació millor que les altres dues mostres. La gasosa va obtenir una puntuació mediocre.

Cafeïna i quinina

La tònica està composta per aigua i gas carbònic o aigua gasificada, sucres o edulcorants, additius i extracte vegetal de quinina, alcaloide amarg -s’extreu de l’escorça d’un arbre de l’espècie de les cincones- amb efectes tonificants sobre el sistema nerviós. Es permet un màxim de 100 mil·ligrams de quinina per litre, i l’anàlisi va donar valors de 27 mg/l en les dues tòniques Schweppes i de 60mg/litre en Nordic Mist.

La cafeïna dels refrescs de cola procedeix de l’extracte de nou de cola, fruit tropical que en conté de forma natural. La cafeïna és una substància estimulant que en dosis moderades (no més de 200 mil·ligrams al dia) afavoreix el treball intel·lectual i l’activitat muscular.

Quantitats més elevades poden provocar ansietat i insomni. En els xiquets, els efectes de la cafeïna són pitjors. En els cinc refrescs de cola, la mitjana ha sigut d’11 mil·ligrams de cafeïna per cada 100 mil·lilitres; el te negre en conté el doble, un refresc energètic com ara Red Bull, el triple; i el cafè filtrat, set vegades més.

Es van registrar diferències en el contingut en cafeïna: Coca-Cola light té 12,2 mg/100 ml i Pepsi light 11,4 mg/100 ml, mentre que la normal de Coca-Cola i la Zero es queden en 9,3 mg/100 ml, i Pepsi normal arriba a 10,6 mg/100 ml. Així, Coca-Cola light té un 35% més cafeïna que les altres dues coles de la mateixa marca. També s’ha comprovat que aquesta és l’única diferència significativa en la fórmula entre els tres refrescs de Coca-Cola no calòrics (la light i la Zero), llevat d’alguns additius.

Les coles tenen, a més, àcid fosfòric, additiu acidulant i antioxidant. La ingesta excessiva de fòsfor es relaciona amb la descalcificació dels ossos. La quantitat admesa en refrescs és de 700 mil·ligrams per litre. La dels cinc estudiats es troba en l’interval de 478-546 mg/l, dins del permès.

Suc de taronja en els refrescs

Les begudes refrescants de suc de taronja han de contenir un mínim d’un 8% de suc de taronja a base de concentrat. No és possible determinar al laboratori la quantitat de suc en aquests refrescs, però sí la de sucre. El suc de taronja aporta pocs sucres al producte: en els refrescs de taronja light la proporció de sucre és d’entre 7 i 8 grams per litre, quan en els convencionals és d’entre 83 i 116 grams per litre. Un refresc de taronja aporta unes 42 calories per cada 100 mil·lilitres, la mateixa aportació que la del suc de taronja, però el suc conté vitamines i minerals dels quals manquen els refrescs.

Conservants i colorants

L’anàlisi es va centrar en la recerca de colorants artificials, els més controvertits. Se n’han detectat quatre. Kas de taronja i Kas de taronja light utilitzen tartrazina E-102 i groc ocàs E-110, mentre que Bíter Kas i Bíter Kas light opten per carmoisina E-122 i Ponceau 4R E-124. Les quantitats estan per sota del límit establert, però en comptes d’aquests colorants artificials podrien utilitzar-se els naturals, com fan les altres mostres analitzades.

Nou dels 17 refrescs afegeixen conservants: àcid sòrbic (se’n permet 300 mg/l) i àcid benzoic (fins a 150 mg/l), en tots els casos, en quantitats dins del que estableix la legislació.

Els refrescs i la salut

Acidulants i ossos. Els refrescs de cola contenen àcid fosfòric. El seu consum habitual representa una aportació extra de fòsfor, quan quantitats elevades de fòsfor tenen un efecte desmineralitzant de l’os. L’excés de fòsfor es relaciona amb la descalcificació dels ossos.

Sucre i càries. L’acidesa i l’alt contingut en sucres simples dels refrescs deterioren l’esmalt, fet que afavoreix l’aparició de càries.

Sucre i obesitat. Beure una llauna de refresc equival a ingerir tres sobres de sucre, entre 100 i 130 calories.

Bombolles i aerofàgia. Els refrescs amb gas poden produir aerofàgia, acumulació de gasos a l’estómac i a l’intestí, la qual cosa dificulta la digestió. Millor els refrescs sense gas.

La cafeïna excita. Quantitats superiors a 200 mg/dia poden causar o accentuar l’ansietat i l’insomni. Una llauna de cola conté 30-40 mg de cafeïna. El cafè i el te també tenen cafeïna. En els xiquets, les dosis que no convé superar són inferiors.

En síntesi i taula comparativa

En síntesi

 • CONSUMER EROSKI ha portat a laboratori i ha sotmès a tast 17 begudes refrescants: 5 coles (Coca-Cola i Pepsi), 6 refrescs de taronja (Kas, Fanta i Schweppes), 3 tòniques (Schweppes i Nordic Mist), dos bíters (els dos, de Kas) i una gasosa (La Casera), comercialitzades en llauna de 33 centilitres (de 25 cl en Nordic Mist), excepte els bíter, en ampolleta de vidre de 20 cl, i la gasosa, en ampolla de plàstic de 50 cl. Nou mostres són baixes en calories, ja que substitueixen els sucres per edulcorants que no aporten calories.
 • Els més cars són els bíters (surten a 2,45 i 2,48 euros el litre), mentre que la més barata.va ser la gasosa: 0,93 euros/litre. Els refrescs de taronja sortien de mitjana a 1,12 euros/litre; els de cola, a 1,37 i les tòniques, a 1,79 euros/litre. Les versions light costen, de mitjana, només dos cèntims més que les tradicionals.
 • El que més diferencia aquests cinc tipus de refresc és el que contenen a més d’aigua endolcida (amb sucre o amb edulcorant) i carbonatada; és a dir, la cola, el suc de taronja procedent de concentrat, els extractes vegetals del bíter i la quinina de la tònica. També és diferent el desplegament d’additius utilitzat en cada tipus de refresc.
 • Bíter Kas no declarava benzoat sòdic (conservant) en la llista d’ingredients, però l’anàlisi va revelar que en contenia.
 • Tots els mesuraments (volum real, sucres, edulcorants, graus Brix, quinina, cafeïna, CO2, conservants, colorants artificials, àcid fosfòric, benzè -cancerigen que pot sorgir per la reacció d’un conservant amb la vitamina C) van oferir resultats conformes amb el que estableix la norma.
 • Coca-Cola light té un 30% més de cafeïna que la Coca-Cola normal i que la Zero, i un 15% més que la Pepsi.
 • Els refrescs light aporten zero calories, mentre que els tradicionals contenen entre les 30 calories/100 ml del bíter i les 45 de la Fanta de taronja i la Pepsi.
 • Un dels edulcorants més usats en els refrescs és l’aspartam, que segons el criteri científic actual és innocu per a la salut. Per a superar la quantitat diària que s’estima excessiva, un adult de 55 quilos hauria d’ingerir 8 litres del refresc que més asparatam tenia en aquesta comparativa. Els qui pateixen de fenilcetonúria no poden ingerir aspartam.
 • Un consum freqüent de refrescs, fins i tot light, pot perjudicar l’equilibri de la dieta i, pel seu sabor ensucrat, fomentar l’obesitat, particularment en xiquets i joves.
 • Com que es tracta de cinc productes diferents (per tant, difícilment comparables) i, a més, mancats d’interès nutritiu, CONSUMER EROSKI ha considerat més adequat no atorgar guardons de millor relació qualitat-preu en aquesta comparativa.
Producte Pepsi Light Coca cola Light Coca cola Zero Coca cola
Denominació de venda Beguda refrescant aromatitzada Beguda refrescant aromatitzada Beguda refrescant aromatitzada Beguda refrescant d’extractes
Format (litres) 0,33 0,33 0,33 0,33
Preu (Euros/litre) 1,28 1,45 1,43 1,42
Etiquetatge Incorrecte correcte correcte correcte
Volum mesurat (litres) 0,34 0,33 0,33 0,33
CO2 (g/l) 1 7,2 7,6 7,4 6,5
Graus Brix 2 0,4 0,3 0,4 10,4
Sucres totals (g/100ml) No n’afegeix No n’afegeix No n’afegeix 10,6
Valor calòric (cal/100ml) 0 0 0 42
Cafeïna 3(mg/l) 114 122 93,1 93
Quinina 4(mg/l) NO PROCEDENT NO PROCEDENT NO PROCEDENT NO PROCEDENT
Edulcorants
Aspartam 5(E951) (mg/l) 269 93,2 96,7 NO PROCEDENT
Conservants
Àcid sòrbic mg/l) NO DETECTAT NO DETECTAT NO DETECTAT NO DETECTAT
Àcid benzoic (mg/l) 139 NO DETECTAT NO DETECTAT NO DETECTAT
Acidificants
Àcid fosfòric (mg/l) 491 498 478 534
Colorants artificials
Tartrazina (E102) (mg/l) NO DETECTAT NO DETECTAT NO DETECTAT NO DETECTAT
Groc ocàs (E110) (mg/l) NO DETECTAT NO DETECTAT NO DETECTAT NO DETECTAT
Carmoisina (E122) (mg/l) NO DETECTAT NO DETECTAT NO DETECTAT NO DETECTAT
Ponceau 4R(E124(mg/l) NO DETECTAT NO DETECTAT NO DETECTAT NO DETECTAT
Benzè 6(µg/l) NO PROCEDENT NO PROCEDENT NO PROCEDENT NO PROCEDENT
Tast (d’1 a 9) 6,6 6,1 5,8 7,0
Producte Pepsi Kas de taronja Light Fanta de taronja Bajo en calorías Schweppes Spirit de taronjaLight
Denominació de venda Beguda refrescant d’extractes Beguda refrescant de suc de fruites amb edulcorants Beguda refrescant aromatitzada Beguda refrescant aromatitzada
Format (litres) 0,33 0,33 0,33 0,33
Preu (Euros/litre) 1,25 1,11 1,12 1,17
Etiquetatge correcte Incorrecte correcte correcte
Volum mesurat (litres) 0,34 0,34 0,33 0,33
CO2 (g/l) 1 7,9 4,6 4,8 4,1
Graus Brix 2 11,3 1,5 1,3 1,5
Sucres totals (g/100ml) 11,2 0,8 0,8 0,7
Valor calòric (cal/100ml) 45 3 3 3
Cafeïna 3(mg/l) 106 NA NA NA
Quinina 4(mg/l) NO PROCEDENT NO PROCEDENT NO PROCEDENT NO PROCEDENT
Edulcorants
Aspartam 5(E951) (mg/l) NO PROCEDENT NO PROCEDENT 81,8 75,4
Conservants
Àcid sòrbic mg/l) NO DETECTAT 144 164 121
Àcid benzoic (mg/l) NO DETECTAT 3,4 NO DETECTAT 3,4
Acidificants
Àcid fosfòric (mg/l) 546 NO PROCEDENT NO PROCEDENT NO PROCEDENT
Colorants artificials
Tartrazina (E102) (mg/l) NO DETECTAT 4 NO DETECTAT NO DETECTAT
Groc ocàs (E110) (mg/l) NO DETECTAT 0,9 NO DETECTAT NO DETECTAT
Carmoisina (E122) (mg/l) NO DETECTAT NO DETECTAT NO DETECTAT NO DETECTAT
Ponceau 4R(E124(mg/l) NO DETECTAT NO DETECTAT NO DETECTAT NO DETECTAT
Benzè 6(µg/l) NO PROCEDENT NO DETECTAT NO PROCEDENT NO DETECTAT
Tast (d’1 a 9) 6,5 5,6 5,4 5,5
Producte Fanta de taronja Schweppes Spirit de taronja Kas de taronja Tònica Schweppes Light
Denominació de venda Beguda refrescant de suc de fruites Beguda refrescant de suc de fruites Beguda refrescant de suc de fruites Beguda refrescant aromatitzada
Format (litres) 0,33 0,33 0,33 0,33
Preu (Euros/litre) 1,12 1,14 1,09 1,72
Etiquetatge correcte correcte correcte Incorrecte
Volum mesurat (litres) 0,33 0,32 0,33 0,33
CO2 (g/l) 1 4,7 4,4 4,5 6,6
Graus Brix 2 11,7 11,2 13,8 0,6
Sucres totals (g/100ml) 11,6 10,5 8,3 No n’afegeix
Valor calòric (cal/100ml) 46 42 33 0
Cafeïna 3(mg/l) NA NA NA NO PROCEDENT
Quinina 4(mg/l) NO PROCEDENT NO PROCEDENT NO PROCEDENT 28
Edulcorants
Aspartam 5(E951) (mg/l) NO PROCEDENT NO PROCEDENT NO PROCEDENT NO PROCEDENT
Conservants
Àcid sòrbic mg/l) 173 132 130 NO DETECTAT
Àcid benzoic (mg/l) NO DETECTAT 3,3 3,7 NO DETECTAT
Acidificants
Àcid fosfòric (mg/l) NO PROCEDENT NO PROCEDENT NO PROCEDENT NO PROCEDENT
Colorants artificials
Tartrazina (E102) (mg/l) NO DETECTAT NO DETECTAT 5 NO PROCEDENT
Groc ocàs (E110) (mg/l) NO DETECTAT NO DETECTAT 1 NO PROCEDENT
Carmoisina (E122) (mg/l) NO DETECTAT NO DETECTAT NO DETECTAT NO PROCEDENT
Ponceau 4R(E124(mg/l) NO DETECTAT NO DETECTAT NO DETECTAT NO PROCEDENT
Benzè 6(µg/l) NO PROCEDENT NO DETECTAT NO DETECTAT NO PROCEDENT
Tast (d’1 a 9) 6,7 6,4 6,2 5,7
Producte Tònica Schweppes TònicaNordic Mist Bitter Kas Light Bitter Kas La Casera
Denominació de venda Beguda refrescant d’extractes Beguda refrescant d’extractes Bebida refrescante aromatizada Beguda refrescant d’extractes Gasosa
Format (litres) 0,33 0,25 0,2 0,2 0,5
Preu (Euros/litre) 1,66 2 2,48 2,45 0,93
Etiquetatge Incorrecte correcte correcte Incorrecte correcte
Volum mesurat (litres) 0,34 0,25 0,21 0,2 0,5
CO2 (g/l) 1 6,5 6,5 6,2 5,5 8
Graus Brix 2 9,1 9 0,4 8,8 0,1
Sucres totals (g/100ml) 8,9 8,9 No n’afegeix 7,5 No n’afegeix
Valor calòric (cal/100ml) 36 36 0 30 0
Cafeïna procede 3(mg/l) NO PROCEDENT NO PROCEDENT NO PROCEDENT NO PROCEDENT NO PROCEDENT
Quinina procede 4(mg/l) 27 60 NO PROCEDENT NO PROCEDENT NO PROCEDENT
Edulcorants
Aspartam 5(E951) (mg/l) NO PROCEDENT NO PROCEDENT NO PROCEDENT NO PROCEDENT NO PROCEDENT
Conservants
Àcid sòrbic mg/l) NO DETECTAT NO DETECTAT 136 124 NO DETECTAT
Àcid benzoic (mg/l) NO DETECTAT NO DETECTAT 47,5 44,4 NO DETECTAT
Acidificants
Àcid fosfòric (mg/l) NO PROCEDENT NO PROCEDENT NO PROCEDENT NO PROCEDENT NO PROCEDENT
Colorants artificials
Tartrazina (E102) (mg/l) NO PROCEDENT NO PROCEDENT NO DETECTAT NO DETECTAT NO PROCEDENT
Groc ocàs (E110) (mg/l) NO PROCEDENT NO PROCEDENT NO DETECTAT NO DETECTAT NO PROCEDENT
Carmoisina (E122) (mg/l) NO PROCEDENT NO PROCEDENT 19,6 20,9 NO PROCEDENT
Ponceau 4R(E124(mg/l) NO PROCEDENT NO PROCEDENT 6,4 6,4 NO PROCEDENT
Benzè 6(µg/l) NO PROCEDENT NO PROCEDENT NO PROCEDENT NO PROCEDENT NO PROCEDENT
Tast (d’1 a 9) 6,3 5,3 6,7 5,3 5,4

1) CO2 (anhídrid carbònic): Els fabricants afegeixen a l?aigua CO2 per donar la característica de bombolleig a les begudes.

2) Graus Brix: Els graus Brix reflecteixen la quantitat de sòlids solubles dissolts en l?aigua. Ens referim principalment als sucres afegits (sacarosa) a l?aigua i, en el cas de contenir suc de fruites, també es comptabilitza la quantitat de sucre present en el suc afegit.

3) Cafeïna: compost alcaloide típic de les begudes de cola. La cafeïna també és present en el cafè, el te i les begudes energètiques. S?entén excessiva una ingesta de cafeïna superior a 200 mg/dia.

4) Quinina: compost alcaloide present en les tòniques. La normativa vigent admet un màxim de fins a 100 mg de quinina per litre.

5) Aspartam: Additiu artificial d?elevat poder edulcorant, és unes 200 vegades més dolç que el sucre. S?entén excessiva una ingesta diària d?aspartam superior a 40 mg per cada quilo de pes de la persona.

6) Benzè: La combinació d?àcid ascòrbic (Vitamina C) amb el benzoat sòdic (un conservador) pot propiciar la formació de benzè, un cancerigen.

Un per un

Un per un, 17 refrescs

Coca-Cola

 • /imgs/20080601/refrescos.01.jpgLlauna de 0,33 litres. Surt a 1,42 euros el litre.
 • Aporta 42 calories per cada 100 mil·lilitres, gairebé les mateixes que Pepsi (45). Com les altres quatre coles, conté àcid fosfòric, un acidulant, en quantitat (534 mg/l) inferior a l’admesa (700 mg/l).
 • En el tast va aconseguir 7 punts, i va ser una de les coles més preferides. Va agradar per la “dolçor”, però va ser criticada pel “poc de gust de cola”.

Pepsi

 • Llauna de 0,33 litres. Surt a 1,25 euros el litre, la cola més barata.
 • Aporta 45 calories per cada 100 mil·lilitres, gairebé el mateix que Coca-Cola (42). Com les altres coles, conté àcid fosfòric, un acidulant, en quantitat (546 mg/l) inferior al límit admès (700 mg/l).
 • En el tast va aconseguir 6,5 punts. No va rebre elogis ni crítiques destacables.

Pepsi light

 • /imgs/20080601/refrescos.03.jpgLlauna de 0,33 litres. Surt a 1,28 euros el litre.
 • Etiquetatge incorrecte: no figura en el mateix camp visual la informació obligatòria.
 • Aportació energètica inapreciable. Un 6% més de cafeïna que Pepsi normal i un 6% menys que Coca-Cola light. La cola amb més aspartam. L’única amb conservant (àcid benzoic). Conté àcid fosfòric.
 • En el tast va obtenir 6,6 punts i va ser una de les coles més preferides. Agrada per l'”efervescència”, però va ser criticada pel “poc de sabor”.

Coca-Cola Zero

 • Llauna de 0,33 litres. Surt a 1,43 euros el litre.
 • Aportació energètica inapreciable. Igual que les altres coles, conté àcid fosfòric, un acidulant, en quantitat (478 mg/l) inferior al límit admès (700 mg/l).
 • En el tast va aconseguir 5,8 punts. En va agradar el color.

Coca-Cola light

 • Llauna de 0,33 litres. Surt a 1,45 euros el litre, és la cola més cara.
 • Aportació energètica inapreciable. Té un 30% més de cafeïna que la Coca-Cola normal i que la Zero. Com les altres quatre coles, conté àcid fosfòric, un acidulant, en quantitat (498 mg/l) inferior al límit admès (700 mg/l).
 • En el tast va aconseguir 6,1 punts. No va rebre elogis ni crítiques destacables.

Fanta de taronja

 • Llauna de 0,33 litres, surt a 1,12 euros el litre.
 • Declara un 8% de suc de taronja a base de concentrat.
 • Aporta 46 calories per cada 100 mil·lilitres, gairebé el mateix que Schweppes (42) i una mica més que Kas (33). Un suc de taronja té les mateixes calories, però aporta vitamines i minerals, que els refrescs no contenen.
 • En el tast va aconseguir 6,7 punts i va ser un dels més preferits. Va agradar per la “dolçor” i pel “color”, però va ser criticat pel “poc de sabor”.

Schweppes Spirit de taronja

 • /imgs/20080601/refrescos.07.jpgLlauna de 0,33 litres, surt a 1,14 euros el litre.
 • Declara un 8% de suc de taronja a base de concentrat.
 • Aporta 42 calories/100 ml, gairebé el mateix que Fanta (46) i més que Kas (33). Un suc de taronja té les mateixes calories, però aporta vitamines i minerals.
 • En el tast va obtenir 6,4 punts i va ser un dels més preferits. Va ser elogiat pel “sabor” i pel “color”, però va ser criticat per “àcid” i per l’efervescència.

Kas de taronja

 • /imgs/20080601/refrescos.08.jpgLlauna de 0,33 litres, surt a 1,09 euros el litre, el més barat dels refrescs de taronja.
 • Declara un 8% de suc de taronja a base de concentrat.
 • Aporta 33 calories/100 ml, el de taronja que menys en té, ja que Schweppes n’aporta 42 i Fanta, 46. Un suc de taronja aporta 42 calories/100 ml, però aporta vitamines i minerals.
 • Incorpora dos colorants artificials.
 • En el tast va obtenir 6,2 punts i quant a preferències va quedar en posició intermèdia. Va agradar per l'”efervescència”, però també va ser criticat pel “color clar”.

Kas de taronja light

 • /imgs/20080601/refrescos.09.jpgLlauna de 0,33 litres, surt a 1,11 euros el litre.
 • Declara un 8% de suc de taronja a base de concentrat. Aporta només 3 calories/100 ml, procedents del suc.
 • Usa dos colorants artificials. Es considera més convenient l’ús de colorants naturals.
 • En el tast va aconseguir 5,6 punts i en preferències va quedar en posició intermèdia. En va agradar el sabor, encara que alguns consumidors hi van trobar “poc de gust de taronja”.

Fanta de taronja baixa en calories

 • Llauna de 0,33 litres, surt a 1,12 euros el litre.
 • Declara un 8% de suc de taronja a base de concentrat.
 • Aportació energètica gairebé nul·la, 3 calories per cada 100 mil·lilitres, procedents del suc de taronja.
 • En el tast va obtenir 5,4 punts i va ser un dels dos menys preferits. Agrada pel “color”, però va ser criticat pel “sabor residual que deixa”.

Schweppes Spirit de taronja light

 • /imgs/20080601/refrescos.11.jpgLlauna de 0,33 litres, surt a 1,17 euros el litre, el més car dels refrescs de taronja.
 • Declara un 8% de suc de taronja a base de concentrat. Aporta 3 calories/100 ml, procedents del suc de taronja.
 • En el tast va obtenir 5,4 punts i va ser un dels menys preferits. Agrada pel “sabor” i pel “color”, però va ser criticat pel “sabor rar”, pel “poc de sabor”, “l’efervescència” i el “sabor residual que deixa”.

Bíter Kas light

 • /imgs/20080601/refrescos.12.jpgAmpolleta de vidre de 0,20 litres, surt a 2,48 euros el litre, el doble que els refrescs de taronja i de cola.
 • Aportació energètica: zero calories. Conté dos colorants artificials. Es considera més convenient l’ús de colorants naturals.
 • En el tast va aconseguir 6,7 punts, va ser més preferit que el bíter de la mateixa marca en versió normal, i va agradar per ser “dolç”, pel “sabor intens” i per l'”efervescència”.

Bíter Kas

 • /imgs/20080601/refrescos.13.jpgAmpolleta de vidre de 0,20 litres, surt a 2,45 euros el litre.
 • Aporta 30 calories/100 ml, menys que les coles i semblant als refrescs de taronja.
 • Etiquetatge incorrecte: no declara en la llista d’ingredients el benzoat (conservant autoritzat), quan l’anàlisi va revelar que en conté (44 mg/l).
 • Usa dos colorants artificials. Es considera més convenient l’ús de colorants naturals.
 • En el tast va aconseguir 5,3 punts i va agradar pel “color”.

Tònica Schweppes

 • /imgs/20080601/refrescos.14.jpgLlauna de 0,33 litres, surt a 1,66 euros el litre.
 • Aporta 36 calories/100 ml, menys que les coles i semblant als refrescs de taronja.
 • Etiquetatge incorrecte: no figuren en el mateix camp visual denominació de venda, volum net i data de consum preferent
 • En el tast va obtenir 6,3 punts i va agradar pel “sabor intens”, el “punt d’acidesa”, l'”efervescència” i el “sabor que deixa”, però va ser criticada pel “poc de sabor”.

Tònica Schweppes light

 • Llauna de 0,33 litres, surt a 1,72 euros el litre.
 • Etiquetatge incorrecte: no figuren en el mateix camp visual denominació de venda, volum net i data de consum preferent.
 • Aportació energètica: zero calories.
 • En el tast va obtenir 5,7 punts: va agradar pel “sabor”, però va ser criticada per la “dolçor” i per la “poca efervescència”.

Tònica Nordic Mist

 • Llauna de 0,25 litres, surt a 2 euros el litre, és la tònica la més cara.
 • Aporta 36 calories/100 ml, menys que les coles i semblant als refrescs de taronja.
 • Té el doble de quinina que les altres dues tòniques, però prou menys que el màxim admès.
 • En el tast va obtenir 5,3 punts: va agradar pel “sabor”, però va ser criticada per ser “molt amarga”.

Gasosa La Casera

 • Ampolla de 0,5 litres, surt a 0,93 euros el litre, és el refresc més barat dels 17 comparats.
 • Aporta zero calories.
 • El refresc més carbonatat: 8 grams de CO2 per cada litre (permès fins a 10 g/l), quan les coles en tenen uns 7g/l, les tòniques 6,5 g/l, el bíter 6,5 g/l i els refrescs de taronja, entre 4 i 5 grams de CO2 per litre.
 • En el tast va obtenir 5,4 punts: agrada pel “sabor”, però va ser criticada per ser “insípida” i “amarga”.