Economia i turisme

L'euro, el guia turístic més rendible

Destinacions com els Estats Units, Anglaterra, Argentina o Mèxic són ara més barats per la forta revaloració de l'euro. Portugal i Suïssa, per contra, són una mica més cars
1 Juny de 2008
Img eco domestica listado 263

L'euro, el guia turístic més rendible

/imgs/20080601/economia.01.jpgNi els suggeridors canals venecians, ni els paisatges paradisíacs del Carib. Enguany, l’atractiu de les vacances recau, en gran manera, en un guia molt particular, rodó i amb un mapa d’Europa com a paisatge de fons: l’euro. La forta pujada que ha experimentat la moneda única els últims anys enfront d’altres divises internacionals com el dòlar, el ien o la lliura esterlina fa que, en l’actualitat, resulte molt més barat viatjar a destinacions inabastables fins ara per a moltes butxaques com Nova York, Tòquio o la “city” londinenca. A més, la supremacia de la nostra divisa enfront de les monedes llatinoamericanes ha abaratit destinacions de somni com les platges xilenes, la Patagònia argentina o el Carib mexicà. Amb el mateix pressupost que altres estius, és possible que aquesta vegada sí que puguem fer aquell viatge desitjat des de fa anys. Però, alerta! Hi ha altres destinacions en què viatjar no resulta tan barat com podria semblar. Portugal, que ha registrat reformes econòmiques importants que han elevat notablement el seu nivell de vida, o Suïssa, amb una moneda que s’ha revalorat davant de l’euro, són destinacions més cares que en anys passats. Coneguem d’una ullada quins són aquells punts del globus terraqüi més i menys atractius per a la butxaca enguany, en funció de la cotització de les seues divises:

/imgs/20080601/economia.02.jpg

Destinacions més cares que en 2007

 • Brasil
 • Suïssa
 • Israel

Destinacions de preu similar a 2007

 • Senegal
 • Guinea
 • Burundi
 • Costa d’Ivori
 • Eslovènia
 • Malta
 • Chipre
 • Polònia
 • Eslovàquia
 • Croàcia
 • Austràlia
 • Nova Zelanda

Destinacions més barates que en 2007

 • EUA
 • Canadà
 • Mèxic
 • Argentina
 • Gran Bretanya
 • El Marroc
 • Egipte
 • Turquia
 • Síria
 • Líban
 • Índia
 • Rússia
 • Xina
 • Japó

Amèrica


Destinacions més barates: el somni americà i les platges del Carib

/imgs/20080601/economia.03.jpg
Amèrica és un dels continents que ofereix millors oportunitats per a viatjar a bon preu enguany. Per començar, els Estats Units s’han convertit en la destinació estrella de les agències de viatges, per la debilitat de la seua moneda, el dòlar, que cotitza a mínims històrics enfront de l’euro. Si fa un any 1 euro s’intercanviava per 1,35 dòlars, en l’actualitat arriba als 1,60 dòlars, és a dir, la divisa europea val ara un 18% més que al maig del 2007. Tenint en compte l’evolució de la moneda única, molt més potent que el dòlar, aquest any resulta menys dolorós per a la butxaca viatjar a ciutats com Nova York, Washington, Los Angeles, Orlando o Chicago. L’estada, el menjar i també els regals són molt més barats que ara fa un any, fins al punt que l’estalvi pot superar el 10%.

Una altra destinació americana amb dòlar propi que invita a ser visitada enguany és el Canadà. El dòlar canadenc s’ha devaluat un 20% davant de l’euro l’últim any. Tenint en compte que es tracta d’un país amb una inflació controlada, la caiguda de la moneda es percep en major mesura que la lleu pujada que han experimentat els preus els últims dotze mesos.


Son llatí:

Si l’idioma és un obstacle a l’hora de viatjar a Amèrica del Nord, els espanyols poden optar enguany per visitar a bon preu països de parla hispana com ara l’Argentina o Mèxic, on els pesos respectius s’han devaluat un 20% i un 12% l’últim any. A això cal sumar la guerra de tarifes en què es troben immerses les línies aèries per oferir vols cap a aquestes destinacions a bon preu. L’oferta s’ha multiplicat, amb la qual cosa els trajectes també han disminuït de cost els últims mesos, sobretot els dirigits cap a la Riviera Maia mexicana.


Millor abstenir-s’hi: el Brasil s’escalfa

/imgs/20080601/economia.04.jpg
Les paradisíaques platges brasileres són, en canvi, una de les destinacions que més s’han encarit els últims mesos. La recuperació de l’economia del Brasil ha afavorit una alça de la seua moneda enfront de l’euro. Els últims dotze mesos, l’euro ha passat d’intercanviar-se per 3 reals brasilers a fer-ho per només 2,66, la qual cosa representa una diferència del 12%. Encara que el seu nivell de vida és més baix que l’europeu, les vacances al Brasil seran enguany una mica més cares que el 2007.

Europa


La Gran Bretanya, Turquia i Rússia, de rebaixes

/imgs/20080601/economia.05.jpg
A Europa són quinze els països que comparteixen moneda, com ara Espanya, que formen la zona euro. No obstant això, convé tenir en compte que moltes altres destinacions disposen de moneda pròpia i de particularitats econòmiques i polítiques que poden condicionar, des d’un punt de vista econòmic, una estada de vacances. Dins de les destinacions més atractives enguany figura el Regne Unit, ja que la seua moneda, la lliura esterlina, s’ha devaluat notablement davant de l’euro els últims dotze mesos, període en què ha perdut gairebé un 20% del seu valor (al maig del 2007, per 1 euro oferien 0,67 lliures, i ara s’intercanvia per 0,80 lliures esterlines). Viatjar a Anglaterra, Escòcia o Gal·les és ara una mica més barat que fa un any. En particular, són especialment interessants les ofertes per a viatjar a Londres, una destinació molt visitada pels espanyols i disputada per les línies aèries de baix cost.

Quant als països de fora de la Unió Europea, val la pena visitar Rússia i Turquia. També les monedes d’aquestes destinacions s’han devaluat davant de l’euro l’últim any (les lires turques es cotitzen un 25% menys enguany que el 2007, i el ruble rus ho fa al voltant d’un 5% menys). Turquia és, precisament, una de les destinacions més barates del vell continent, ja que el seu nivell de vida és prou més baix que l’espanyol. S’hi pot menjar per tres euros al dia i gaudir d’un bon hotel per uns 35 euros la nit. Quant a Rússia, també pot ser un bon moment viatjar-hi ara, ja que les perspectives econòmiques apunten cap a una millora notable per als pròxims anys, que es manifestarà en un increment en els preus.

Només el 2007, el PIB rus va créixer un 8%, el seu augment més alt des de l’any 2000.


Incorporacions recents a l’euro i països de l’Est

/imgs/20080601/economia.06.jpg

No serà sobrer valorar les ofertes que ofereixen els països de l’Europa de l’Est, perquè ajornar-hi la visita pot sortir car al viatger espanyol. Convé tenir en compte, per exemple, que els últims països incorporats a l’euro, com ara Eslovènia (juntament amb Malta i Xipre), han incrementat notablement els seus preus amb l’adaptació a la divisa comunitària els últims mesos, amb la qual cosa ara és una mica més car viatjar-hi que fa uns anys. No obstant això, les perspectives econòmiques també mostren una clara tendència d’adaptació en el nivell de preus d’aquests països als dels més desenvolupats com Alemanya o França. Per tant, per a qui tinga pendent viatjar a aquestes zones, potser no necessitarà esprémer-se tant la butxaca enguany. El mateix passa amb els últims països incorporats a la Unió Europea, com són Polònia, Eslovàquia o Croàcia. A poc a poc, el seu nivell de vida es va equiparant a la mitjana europea, de manera que ja no resulta tanta “ganga” viatjar-hi com ho era fa uns anys. En qualsevol cas, per a viatjar a aquestes últimes destinacions caldria canviar euros per les seues monedes respectives, la kuna croata, la corona eslovaca i el zloty polonès. Les seues cotitzacions a penes varien enfront de l’euro.


Alerta amb Suïssa

Suïssa, país que destaca per la sòlida estabilitat econòmica i política, continua sent una de les destinacions més cares, tal com es reflecteix en la fortalesa de la seua moneda, el franc suís. Només els últims dotze mesos aquesta divisa s’ha revalorat un 5% enfront de l’euro. A més, el seu nivell de vida és superior al d’Espanya, a la qual cosa se suma la celebració aquest any de l’Eurocopa, encareix els viatges a aquesta regió de l’Europa central.

Àsia


Destinacions menys cares: la Xina i el Japó guanyen atractiu

/imgs/20080601/economia.07.jpg
Àsia és encara un dels continents menys sol·licitats pels espanyols en l’elecció de les seues vacances. Tot i això, destaca l’interès creixent que desperta la Xina, influït en bona mesura per la celebració dels Jocs Olímpics. Encara que els hotelers aprofiten l’ocasió per a incrementar els preus de les seues habitacions, el iuan (la moneda xinesa) s’ha depreciat un 25% enfront de l’euro l’últim any, amb la qual cosa pot compensar plantejar-se una visita al país de la Gran Muralla. Encara que el vol i l’allotjament comporten un esforç extra en la preu, en relació amb altres destinacions com les comentades de Mèxic i Argentina, l’estada, el menjar, el transport i les compres a la Xina seran més econòmics.

Al costat de la Xina, una altra destinació asiàtica que pot guanyar adeptes aquest estiu és el Japó. Els qui hagen ajornat algunes vegades el seu viatge al país del Sol Naixent poden replantejar-se aquest estiu la seua posada en marxa. En aquest cas, un dels majors atractius recau en la compra de productes tecnològics. La devaluació que ha sofert el ien davant de l’euro els últims dotze mesos (al voltant del 12%) abarateix els artefactes electrònics més nous.

Per als més atrevits, altres destinacions asiàtiques que s’han abaratit pel canvi de les monedes (referenciades a la devaluada lliura esterlina) són l’Índia, Síria i el Líban.


Millor abstenir-s’hi: Israel s’encareix

Per contra, no és el millor moment per a visitar Israel. La seua moneda, el xéquel, s’ha revalorat un 7% l’últim any enfront de l’euro. A més, pel fet que és una destinació poc explotada des del punt de vista comercial, els vols hi són escassos i, per tant, prou cars. Mentre que un viatge més allotjament de 12 dies a Mèxic pot sortir per 800 euros, només el vol més econòmic a Israel pot costar més de 600 euros.

Oceania


Austràlia i Nova Zelanda: Destinacions cares

A Oceania, els viatges continuen resultant cars i l’intercanvi monetari tampoc hi ajuda massa. L’últim any, encara que tant la lliura australiana com el dòlar neozelandès han perdut valor enfront de l’euro (al voltant d’un 5% en tots dos casos), l’oferta de vacances continua sent escassa per al viatger espanyol, sobretot per la llunyania i la major demanda d’altres destinacions.

Àfrica


L’encant marroquí brilla

/imgs/20080601/economia.08.jpg
El continent africà també ofereix enguany destinacions interessants en què es pot estalviar per la fortalesa de l’euro respecte de les seues monedes. És el cas del Marroc, on el dirhem ha caigut un 3% els últims dotze mesos. Ja de per si es tracta d’un país molt assequible per a passar-hi unes vacances, però, a més, enguany la revaloració de l’euro ajuda una mica més a estalviar en costs. El mateix passa amb els viatges a Egipte, en què la divisa, la lliura egípcia (referenciada a la lliura esterlina), també ha perdut valor respecte de l’euro.


Atents a la influència suïssa

Convé abstenir-se de visitar el Senegal, Guinea, Burundi i Costa d’Ivori. Les monedes d’aquests països estan referenciades al franc suís, que s’ha mostrat més fort que l’euro els últims mesos. Com a països pobres, la vida hi és, però, molt més barata que a Espanya.