Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Teletreball : Virtuts i defectes de treballar en pijama

El teletreball contribueix a promoure la direcció per objectius i la flexibilitat horària, alhora que concilia la vida laboral i la familiar

/imgs/20080601/informe.01.jpgEl treball en pijama resulta cada vegada menys xocant. Fins fa pocs anys, l”acompliment de la feina des de la pròpia llar era quasi impensable per als treballadors en nòmina per compte d’altri. Però la revolució tecnològica ha fet pols els esquemes tradicionals. En l’actualitat n’hi ha prou que l’activitat no requerisca de forma continuada la presència física de l’empleat, i que l’empresa li facilite un ordinador portàtil amb Internet i un telèfon mòbil on estar localitzat per a poder treballar sense sortir de casa.

El concepte de teletreball com a treball a distància mitjançant l’ús de telecomunicacions sorgeix als anys 70 amb la crisi del petroli, i el seu objectiu era evitar desplaçaments en automòbil a fi d’estalviar energia. En aquests moments, però, el teletreball representa una nova forma d’organització de les empreses i una eina eficaç per a conciliar la vida laboral i la familiar. No obstant això, i encara que a Espanya, des del 1999 fins al 2006, s’ha passat d’un 13% a un 50% d’empreses en què alguns empleats optaven pel teletreball -segons dades de la “Guia de bones pràctiques de l’empresa flexible i responsable” elaborada pels professors Nuria Chinchilla i Steven Poelmans- encara són pocs els treballadors, un 8%, els qui treballen a la pròpia casa. Un percentatge molt llunyà del dels Estats Units o els països nòrdics, en què el 25% de la població activa tria el teletreball com a opció laboral.

La flexibilitat horària i la possibilitat de conciliar la vida laboral amb la familiar i la social suposen els principals atractius per al treballador. El que decanta les empreses per aquesta opció és que els teletreballadors asseguren una productivitat major (si treballen per objectius) i el cost del lloc de treball es redueix fins en un 50%. No obstant això, encara que a primera vista tots són avantatges, un estudi elaborat per professors de la Durham Business School revela que si bé els teletreballadors sofreixen en menor proporció estrès laboral, es mostren molt més insegurs sobre les possibilitats de progressar en la seua carrera laboral i troben a faltar l’ambient que es respira als centres de treball i la relació quotidiana amb els seus companys. Per la seua banda, els empresaris encara tenen alguns dubtes sobre el grau d’implicació i de compromís que mantenen els teletreballadors amb l’empresa.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions