Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Analitzats els preus de 100 funeràries en 18 províncies : Els funerals gairebé han duplicat el preu els últims deu anys

L'IPC va pujar el 36% en el període 98-08, però el cost mitjà d'un funeral econòmic ha augmentat un 90%, i ha passat de 1.040 euros a 1.978 euros. Les diferències entre funeràries d'una mateixa ciutat superen amb freqüència els mil euros: convé comparar preus

L'esquela en el diari

/imgs/20080401/temaportada.03.jpg
La inserció d’una esquela informativa en el diari suposa un desemborsament important (representa el 14% de la despesa). Les de grandària més habitual en els diaris de major audiència de cada província costen, de mitjana, uns 277 euros, encara que la pujada respecte als preus del 1998 es limita a un 35%, semblant a l’augment de l’IPC acumulat els últims deu anys.

El preu mitjà més car s’ha localitzat a la Corunya (463 euros de mitjana per esquela), Madrid (435 euros) i València (416 euros). També per sobre de la mitjana es troben Biscaia (361 euros), Barcelona i Navarra (al voltant dels 335 euros). Les més econòmiques es publiquen en els diaris de Sevilla (110 euros de mitjana), Valladolid (134 euros) i Màlaga (165 euros). A més del diari i de la grandària escollida per a l’esquela, ha de tenir-se en compte que la publicació en diumenge és un 25% més cara que en la resta dels dies de la setmana.

El tanatori: un servei car, encara que en augment

Els tanatoris al nostre país es van consolidant com a espais habilitats per a vetllar la persona difunta, en els quals s’ofereix un entorn més amable per als moments de dol amb el cos del difunt present, encara que suposa un altre desemborsament més. El preu d’aquest servei, en el concepte més bàsic (utilitzant només la sala, sense comptar amb altres serveis com ara minibar, dutxes, etc.), suposa una despesa mitjana de 325 euros (un 33% més que fa cinc anys), i representa, després del fèretre, el segon import més alt del cost global del sepeli. No obstant això, les dades varien de forma considerable entre unes províncies i unes altres: des dels 500 euros de Múrcia, els 479 de Sevilla i els 447 de València, fins als econòmics 180 euros de mitjana dels tanatoris de Màlaga o els 220 de Barcelona.

/imgs/20080401/temaportada.04.jpg
L’última prestació del sepeli establert per CONSUMER EROSKI és el servei religiós, opció requerida per més del 90% de les famílies al nostre país. En l’actualitat, la majoria de les empreses funeràries ofereixen sales multiconfessionals per a aquests actes. El preu de l’ofici religiós sol situar-se al voltant dels 73 euros, encara que aquesta quantitat pot variar. Els costos del servei religiós més car s’ofereixen a la Corunya (115 euros de mitjana), mentre que els més econòmics són a Navarra i a Barcelona (al voltant dels 40 euros de mitjana). El servei religiós l’inclouen en el 92% de les funeràries contactades. A més, en un 18% es disposa de la possibilitat d’instal·lar una taula de signatures. Les funeràries que cobren aquest servei a banda (un 48%) exigeixen una mitjana de 43 euros.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions