Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si deseas que resolvamos tu caso en la revista EROSKI CONSUMER ponte en contacto con nosotros. Sólo serán respondidas y publicadas las consultas que desde la revista EROSKI CONSUMER consideremos más interesantes.

: Un inquilí se'n vol anar un any abans que vença el contracte de lloguer

He firmat un contracte de lloguer per tres anys, però m'agradaria canviar-me de pis un any abans de la data pactada. Estic obligada a pagar la totalitat de la renda fins al venciment del contracte? Quines són les conseqüències si me'n vaig abans?

/imgs/20080401/consultorio.01.jpgEl termini pactat en el contracte d'arrendament preveu els drets tant de l'arrendador com de l'arrendatari. En aquest, s'estableix que l'arrendatari està lligat a la duració del contracte, per la qual cosa no podrà desistir unilateralment sense patir les conseqüències de l'incompliment contractual: la indemnització per danys i perjudicis. La Llei d'Arrendaments Urbans del 1994 és molt clara en aquest sentit: en lloguers de duració pactada superior a cinc anys, l'inquilí podrà desistir del contracte una vegada transcorregut aquest temps i sempre que s'avise el propietari de l'habitatge amb una antelació mínima de dos mesos. Ara bé, en contractes de duració inferiors a cinc anys, la llei no regula aquesta situació, per la qual cosa cal ajustar-se al document firmat. Per això ha de llegir el contracte i comprovar si se la penalitza o no per deixar l'habitatge abans del termini. En el cas que el contracte reculla una indemnització pactada, l'haurà d'abonar quan entregue les claus, moment en què haurà de rebre retornada la fiança, llevat que hi hagués desperfectes en l'habitatge dels quals l'arrendatari hagués de respondre. Si, per contra, el contracte no diu res en aquest sentit, el propietari del pis podrà reclamar-li danys i perjudicis, encara que no necessàriament totes les rendes que resten fins al venciment del contracte. S'entén que la indemnització comprendria les rendes pels mesos en què l'habitatge estiga desocupat i lliure, ja que d'altra manera hi hauria una situació d'enriquiment injust.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions