Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Els bolquers absorbeixen més però protegeixen menys la pell

/imgs/20080401/analisis2.01.jpgEs diu que els esquimals embolcallaven els seus nadons en pells de foca farcides de molsa, els indis americans i els inques es valien de pells de conill farcides d'herba i els pioners americans utilitzaven per al mateix fi draps de cotó que no rentaven: només els deixaven assecar al costat del foc. No és estrany que el bolquer d'un sol ús de cel·lulosa que va aparèixer a Suècia als anys quaranta fos una revolució per la comoditat i la higiene. Amb el temps, la cel·lulosa ha donat pas al poliacrilat de sodi, una substància amb propietats sorprenents: en contacte amb un líquid no es dissol, sinó que l'absorbeix i es converteix en una espècie de gel.

Als bolquers convencionals s'han sumat els últims anys els bolquers calceta (també del mateix material), que no se subjecten amb cintes adhesives, sinó que se sostenen gràcies a una cintura flexible. Es col·loquen com una calceta, per la qual cosa són idonis per a aprendre a deixar el bolquer: es pugen i es baixen amb facilitat si el xiquet o xiqueta "demana" anar al lavabo, i no hi ha por que un "descuit" taque la roba.

Això sí, són de mitjana un 30% més cars que els bolquers convencionals encara que no sembla que hi haja res en la composició, en l'estructura ni en la fabricació que puga justificar aquest sobrepreu. A més, alguns educadors rebutgen el seu ús perquè pot prolongar el temps de canvi dels bolquers a la roba interior convencional, i confondre els més menuts, que no perceben amb nitidesa si porten o no bolquer.

S'han analitzat al laboratori tres mostres de bolquers i tres de bolquers calceta de la talla 5 o L (per a xiquetes i xiquets que pesen entre 13 i 20 quilos) que costen des dels 0,22 euros per unitat dels bolquers Huggies fins als 0,37 euros dels bolquers calceta de Dodot. Estan indicats per a xiquets i xiquetes en les últimes etapes d'ús del bolquer. Serveixen indistintament per als dos sexes, excepte els bolquers calceta de Huggies, que compten amb un producte específic per a xiquetes i un altre per a xiquets.

La millor relació qualitat-preu són els bolquers de Huggies, els més barats (22 cèntims d'euro per bolquer) i de qualitat global satisfactòria. Una altra opció interessant són els bolquers Dodot Plus Activity, que si bé resulten els més cars (30 cèntims d'euro), són els de millor qualitat. Quant als bolquers calceta, Dodot Etapas Plus Liberty és la millor elecció per la seua molt bona qualitat i el seu preu semblant als de Huggies.

Característiques tècniques

Els bolquers més lleugers i fins són més còmodes per als bebès. Els més pesants són els bolquers calceta de Dodot, amb 45 grams, i els de menys pes són els bolquers Dodot Ajuste Flexible (36,8 g) i els bolquers calceta Huggies Niña (38,2 g). Quant al gruix, els més fins són els dos bolquers calceta de Huggies (8,1 mm) i els més grossos són els bolquers calceta de Dodot (10,5 mm).

La mida del bolquer es calcula sense estirar-ne els ajustos laterals. Els més petits són els bolquers calceta de Dodot (47,8 x 18,3 cm), i els més grans van ser els bolquers de Dodot Ajuste Flexible (51,3 x 23,7 cm) i Huggies (51,8 x 23,2 cm). Però tan important com la mida total del bolquer és la superfície del coixí absorbent: el més gran és Dodot Plus Activity (44,7 x 11,2 cm) i el de menys superfície absorbent és el bolquer calceta de Dodot (42,5 x 8,9 cm), seguit del bolquer de Huggies (40,5 x 9,5 cm). Quina quantitat de matèria absorbent conté aquest coixí? Els bolquers calceta disposen de més matèria absorbent que els bolquers convencionals. Hi destaca Huggies Niño (15,4 grams, més que la versió de xiqueta, que només en té 12,3 grams). El que menys n'ofereix és el bolquer Dodot Ajuste Flexible (10,7 g). El bolquer convencional amb més matèria absorbent és Dodot Plus Activity (12,8 g). Un bolquer ample en l'entrecuixa entorpeix els primers passos. Els bolquers calceta estan dissenyats per a ser usats quan els xiquets ja caminen, per la qual cosa són més estrets en l'entrecuixa que els bolquers convencionals: els tres bolquers calceta voregen els 16,5 centímetres, mentre que els bolquers es mouen entre els 22 i els 23 centímetres.

Maniquins en comptes de bebès

Davant de la dificultat de mesurar en un entorn real l'eficàcia dels bolquers, es va posar en marxa un test utilitzant maniquins de bebè de xiquet i xiqueta que alliberaven sobre els bolquers un líquid que simulava l'orina. La prova consistia a abocar el líquid fins que es produïa la primera fuga. Els assajos es van fer en dos cicles en què el maniquí es movia com ho fa un xiquet: diürn (canviava de postura entre assegut, de peu i de costat) i nocturn (de panxa, de costat i d'esquena).

En totes les proves, el bolquer Dodot Plus Activity va ser el millor, i els bolquers calceta de Huggies els de resultats més discrets. Els bolquers tenen més capacitat d'absorció que els bolquers calceta. De mitjana, la capacitat d'absorció de Dodot Plus Activity, el millor, és de 409 mil·lilitres, mentre que el bolquer calceta Huggies Niña només va arribar a 278 mil·lilitres i el de xiquet a 297 mil·lilitres.

Un bon bolquer ha de protegir la pell del bebè. Per això, quan el líquid havia vessat es va mesurar la humitat a la zona que estava en contacte amb el maniquí. Un percentatge més alt d'humitat al contacte indica que la pell està més seca. De mitjana, el bolquer calceta Huggies Niña (93% de protecció al contacte) va ser el de major protecció i el bolquer de Huggies (64%), el de pitjor resultat. De manera detallada, el millor per als xiquets durant el dia va ser el bolquer calceta Dodot (93%) i el de pitjors resultats el bolquer Dodot Plus Activity (41%). Quant a les xiquetes (també de dia) el millor va ser el bolquer calceta Huggies (98%) i el de resultats menys convincents, el bolquer de Huggies (39%).

De nit

/imgs/20080401/analisis2.02.jpg En el test nocturn, el bolquer calceta Dodot (97%) va demostrar una millor protecció al contacte per a xiquets, mentre que per a xiquetes els millors van ser Dodot Plus Activity (92%) i Dodot Ajuste Flexible (92%).

Els millors productes van ser els bolquers Dodot Plus Activity i els bolquers calceta Dodot Etapas Plus Liberty, que van arribar al "molt satisfactori". Els bolquers calceta Huggies de xiqueta i els bolquers Huggies i Dodot Etapas Ajuste Flexible es van quedar en "satisfactori", mentre que els bolquers calceta de xiquet Huggies no van passar del "correcte".

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions