Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Analitzats els preus de 100 funeràries en 18 províncies : Els funerals gairebé han duplicat el preu els últims deu anys

L'IPC va pujar el 36% en el període 98-08, però el cost mitjà d'un funeral econòmic ha augmentat un 90%, i ha passat de 1.040 euros a 1.978 euros. Les diferències entre funeràries d'una mateixa ciutat superen amb freqüència els mil euros: convé comparar preus

/imgs/20080401/temaportada.01.jpgDos mil euros, aquest és el cost mitjà d’un sepeli econòmic al nostre país (amb enterrament; encara el 80% de les famílies es decanta per la inhumació, i no per la incineració o cremació) només que incloga el fèretre (el més barat), el condicionament sanitari del cadàver, el trasllat amb cotxe fúnebre (dins de la mateixa localitat), el servei religiós, una corona de flors senzilla, les despeses de gestió i tramitació de l’expedient, el certificat de defunció i la taxa d’inhumació, a més de l’esquela de grandària més habitual en el diari de major difusió de cada província.

Al final de febrer, CONSUMER EROSKI es va posar en contacte amb 100 empreses de pompes fúnebres, totes de titularitat privada, que operen en 18 províncies de tot el país, per sol·licitar-los les tarifes, a partir de les quals es va confeccionar el cost d’un funeral modest, el més barat dels que oferien sempre que inclogués els serveis descrits. Els pressupostos més onerosos van superar els 3.000 euros, si bé els més econòmics no van arribar a 900 euros, diferència difícilment comprensible tractant-se de sepelis tan semblants. L’encariment dels serveis funeraris els últims deu anys ha sigut del 90%, gairebé el triple que l’IPC acumulat, el 36%. Un sepeli semblant a aquest costava el 1998 només l’equivalent a 1.040 euros de mitjana (encara no havia arribat l’euro, eren 173.000 pessetes), tal com va concloure l’informe publicat llavors per CONSUMER EROSKI.

Els serveis funeraris més cars es paguen avui a Madrid (2.566 euros de mitjana), València (2.466 euros), Múrcia (2.181 euros ), Alacant (2.175 euros) i Sevilla (2.105 euros); i els més barats, a Barcelona (1.604 euros), Màlaga (1.650 euros), Valladolid (1.705 euros) i Còrdova (1.755 euros). Però convé consultar preus: dins de cada província i de cada ciutat, les tarifes que regeixen són molt diferents segons la funerària de què es tracte. A Alacant, aquest sepeli modest pot costar des de 843 euros fins a 3.066 euros, i a Madrid, des de 1.269 fins a 3.040 euros, i no són casos aïllats: en tretze de les divuit províncies comparades la diferència entre el funeral més barat i el més car superava els 800 euros, una possibilitat d’estalvi que sembla justificar l’esforç de visitar diverses funeràries, tal com va fer aquesta revista. És cert: el moment del dol per la desaparició d’un ésser estimat no és el millor moment per a posar-se pràctic i fer comptes, però sempre es pot encarregar de l’assumpte el familiar o l’amic a qui menys desagraden aquest tipus de gestions.

Cal indicar aquí que la tasca no resultarà senzilla: aquest no és un sector que facilite les coses a qui busca informació. Per aconseguir les tarifes de la mostra necessària, un centenar de funeràries, CONSUMER EROSKI va haver de posar-se en contacte amb més de 900 d’aquestes empreses: la negativa va ser la resposta majoritària tot i que en la sol·licitud se’ls garantia que l’informe no donaria el nom de cap funerària. A més, en aquest cost dels sepelis a Espanya no s’inclou el de la concessió temporal d’un nínxol o sepultura en un cementeri. I es va evitar fer-ho perquè l’oferta és tan diversa i les taxes municipals tan diferents, que la comparació en termes homologables era gairebé impossible.

La cremació o incineració

La llicència per a la cremació o incineració de les restes (el permís, igual que en el cas de l’enterrament, s’obté també en el Registre Civil) és el primer pas que cal fer si s’opta per aquesta fórmula, que en l’actualitat es tria en el 20% de les defuncions. A més de les despeses generals, en la cremació se suma la de la incineració mateixa i la de l’urna per a dipositar-hi les cendres, encara que s’eviten els desemborsaments de l’enterrament i de l’adquisició o concessió de la sepultura, fossa o nínxol, que solen ser considerables.

El cost mitjà de la cremació i l’urna (també s’ha fixat l’opció més econòmica) és de 470 euros, un 13% més que fa cinc anys. Les tarifes més elevades s’han trobat a Almeria (843 euros de mitjana), Alacant (703 euros), Madrid (666 euros) i Valladolid (600 euros). I les més econòmiques a Còrdova, Saragossa i Sevilla (no arriben als 335 euros). Hem d’assenyalar que en el cas de la cremació també s’utilitza fèretre (en aquest cas, consta d’una caixa exterior més una altra caixa amb tapa a l’interior de material adequat per a ser eliminada en la cremació). La caixa exterior pot ser reutilitzada i sol ser semblant al fèretre comú.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions