Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Els de tres capes són més cars, però no més suaus

/imgs/20070101/img.analisis2.01.jpg Els primers registres de l'ús del paper higiènic es remunten al segle XIV a la Xina, encara que els seus antecedents vénen d'uns quants segles enrere: als banys públics de l'antiga Roma s'utilitzava una esponja xopada amb aigua salada lligada a un pal i al Pacífic eren habituals les petxines marines i les closques de coco. Més prop dels nostres dies, l'Almanac del Granger Vell que es publicava a Irlanda al segle XIX venia preparat amb uns forats per poder-lo penjar del lavabo una vegada llegit i poder així ser "reutilitzat", i a la Rússia monàrquica el paper higiènic que utilitzaven els tsars s'estampava amb l'escut imperial, en un precedent directe dels papers amb dibuixos que s'utilitzen avui en dia. Set dels nou papers higiènics d'aquesta anàlisi comparativa estaven decorats.

S'han analitzat al laboratori i s'han sotmès a un panell d'usuaris nou mostres de paper higiènic, set dels quals de dues capes i dos més de tres capes. Com que cada rotlle té una longitud molt diferent (també ho és el nombre de serveis), per comparar el preu s'ha comprovat la longitud de paper que ofereixen. Així, el més barat és Foxy, que costa 8 cèntims d'euro per cada deu metres de paper, enfront dels 17 cèntims per cada deu metres que costa Scottex encoixinat. Foxy, el més barat, és un dels quatre papers de millor qualitat, per la qual cosa és el que ofereix la millor relació qualitat-preu.

Els de menor gramatge són Renova clàssic de dues capes (33,1 g/m2) i Foxy (34,7 g/m2, que també és el més prim). Scottex encoixinat i Colhogar Resistant, els dos de tres capes, són els que tenen més pes per metre quadrat (51,5 g/m2 i 48,3 g/m2 respectivament) i més gruix (495 µm i 618 µm). Amb tot, els resultats d'aquesta prova objectiva contrasten amb l'opinió dels consumidors. Dotze usuaris van valorar la suavitat, el gruix i la rugositat d'aquests productes i, en contra del que podria semblar, les dues mostres de tres capes van ser les pitjor valorades: Colhogar Resistant es va quedar en 6,7 punts de 10 i Scottex encoixinat, en 6,9 punts. Així, el més suau segons els consumidors és Renova Progress XXL, l'únic que aconsegueix un "molt satisfactori", seguit de Colhogar Dermia, Scottex encoixinat i Scottex Megarollo, que arriben al "satisfactori", mentre que la resta no passen d'un "correcte".

Es va mesurar la resistència de cada un dels papers en humit i en sec i tant en sentit longitudinal com en sentit transversal. Renova clàssic i Foxy van demostrar ser els més resistents, seguits de Colhogar Resistant i Renova Progress XXL, que van aconseguir un "satisfactori". Els tres de Scottex i Colhogar Extra Largo es van quedar en un "correcte" i Colhogar Dermia ni tan sols va aprovar aquest test.

Per mesurar la capacitat d'absorció es va mesurar la quantitat de mil·lilitres que són capaços de retenir per servei, el coeficient d'absorció de cada mostra i el seu comportament en humit. Foxy i Scottex Megarollo van demostrar un comportament excel·lent, mentre que Renova Progress XXL va suspendre la prova.

Scottex Megarollo és el rotlle més gran dels estudiats: el més pesant (140 g), el més llarg (40,8 m) i el de més diàmetre (12,6 cm). Tot això no té per què ser positiu, ja que en molts dispensadors no cap un rotlle tan voluminós. El diàmetre més reduït va ser el de Renova clàssic, amb 9,9 centímetres. Les quatre mostres que s'autodenominen "compactes" (més metres de paper en un diàmetre semblant) són les que ofereixen una longitud superior.

El nombre de serveis que aporta cada rotlle ofereix una mesura indirecta del nombre d'usos. Els no compactes són els més pobres en aquest apartat: des dels 130 serveis de Colhogar Dermia, Colhogar Resistant i Renova clàssic fins als 144 de Scottex encoixinat. Entre els compactes les diferències són significatives: Scottex Megarollo arriba als 326 serveis, mentre que Colhogar Extra Largo no passa dels 200. Això sí, els serveis són de mides molt diverses. Els més grans són els de Foxy, Colhogar Resistant i les tres mostres de Scottex, els cinc amb 117,5 cm2. El servei més petit és el de Renova Progress XXL, amb 112,5 cm2.

/imgs/20070101/img.analisis2.02.jpg Es dóna la paradoxa que el pretall dels serveis ha de ser prou resistent com perquè permeta estirar del paper sense que es trenque quan en volem dosificar la quantitat, i que al seu torn es talle quan així ho desitgem. Per mesurar-ho es calcula quantes vegades s'estripa si s'exerceix una pressió estàndard. Colhogar Resistant es trenca un 73% de les vegades i Scottex Máxima Suavidad i Foxy, un 72%. En Scottex encoixinat (57%) i Colhogar Dermia (59%) el percentatge de traccions amb èxit és molt inferior. El temps de dispersió mesura la facilitat amb què el paper es desfà en l'aigua i indica quant costarà que se'n vaja pel desguàs. L'únic que va fallar va ser Renova dues capes clàssic, que va necessitar més d'un minut.

Les dues mostres de Renova eren les úniques llises i la resta estaven decorades. Pel que fa al color, vuit dels papers eren blancs i el novè, Colhogar Resistant perfumat, rosa. Si bé totes les mostres blanques tenien un nivell de blancor adequat, la menys "blanca" era Renova dues capes clàssic. Els dos rotlles de Renova són els únics amb substàncies blanquejants, que es poden veure amb una llum ultraviolada. Per tant, quant a facilitat d'ús, és Scottex Megarollo l'únic que obté un "satisfactori". El pitjor comportament, considerat com a "insatisfactori", és el de Renova clàssic. La resta de mostres es van col·locar en un modest "correcte". Colhogar Dermia és el paper amb millor presència, seguida de Scottex Megarrollo, Scottex encoixinat i Foxy. La resta va aconseguir resultats simplement "correctes".

Així, una vegada ponderats els resultats de tots els assajos efectuats i prevalent els criteris que més influeixen en l'elecció d'un paper higiènic o un altre (un 53% a la suavitat, un 19% a la capacitat d'absorció, un 18% a la resistència, un 7% a la practicitat i un 3% a l'aspecte visual) es va comprovar que cap resulta "molt satisfactori"; Scottex Megarollo, Foxy, Renova Progress XXL i Scottex encoixinat de tres capes aconsegueixen el "satisfactori", mentre que la resta no passen del "correcte".

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions