Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si vols que resolguem el teu cas en la revista EROSKI CONSUMER posa’t en contacte amb nosaltres. Només es respondran i es publicaran les consultes que des de la revista EROSKI CONSUMER considerem més interessants.

: El banc cobra un descobert d'un subsidi de desocupació

Vaig deixar un descobert de 100 euros en un compte corrent. Me'n vaig oblidar i sense que arribés a cancel·lar el compte en vaig obrir un altre en la mateixa entitat per cobrar el subsidi de desocupació. He comprovat el contingut de les clàusules del contracte que vaig firmar i s'especifica que si tinc un deute amb l'entitat, aquesta pot executar el cobrament mitjançant l'apropiació dels diners que hi hagués en qualsevol compte d'aquesta mateixa entitat al meu nom. Doncs bé, així ho han fet. És legal? Una entitat privada pot executar els deutes de qui és creditor sense respectar uns límits d'embargabilitat, en els quals se suposen "inembargables" els sous mínims?

/imgs/20070101/img.consultorio.01.jpg La compensació de deutes practicats pel banc entra dins la legalitat, encara que afecte sous mínims perquè el que s'ha fet és una compensació de deutes emparada pel contracte i no un embargament. Els Tribunals consideren vàlides i no abusives les clàusules que faculten els bancs per compensar deutes, almenys sempre que hi haja coincidència entre els titulars dels comptes. Però també quan no n'hi ha, sempre que es complisquen certs requisits en aquest últim cas. De la seua banda, el Servei de Reclamacions del Banc d'Espanya ha indicat que per fer efectiva la compensació són necessaris dos requisits: primer, la identificació plena de la part deutora i la part creditora. En segon lloc, és preceptiu que la facultat de compensació es reculla expressament en les condicions contractuals. Els dos requisits concorren en aquest cas, per la qual cosa de poc o res li serviria reclamar ni davant l'entitat bancària ni davant el Banc d'Espanya.

Quant a la impossibilitat d'embargar el salari mínim, sou o pensió equivalent, l'acte de disposició efectuat pel banc no és conseqüència d'un embargament, sinó d'una compensació de deutes en el curs d'una relació contractual, que de conformitat amb les normes del Codi Civil no està sotmesa a aquests límits. Tal com ho entén el marc normatiu i jurisprudencial, en aquest cas no s'ha produït una execució de deutes per la via de l'embargament, sinó una extinció del deute a través de la compensació autoritzada contractualment.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions