Glaucoma / Els riscos del pírcing a la boca / Prendre te preserva la memòria / Beneficis del sol de mitjan matí / Una aspirina al dia?

1 Gener de 2007

Glaucoma / Els riscos del pírcing a la boca / Prendre te preserva la memòria / Beneficis del sol de mitjan matí / Una aspirina al dia?

En quatre paraules

/imgs/20070101/img.despiece-salud.jpg

Glaucoma:

La pujada de la pressió intraocular fins a un nivell que produeix un dany en les fibres del nervi òptic es coneix com glaucoma. Si la pressió es manté molt de temps o a un nivell molt alt, la pèrdua de visió és irreversible; quan s’han danyat totes les fibres del nervi òptic, es perd la capacitat de transmetre imatges al cervell i es produeix ceguesa total. Les revisions són l’única forma de descobrir el glaucoma en una fase inicial i com més precoç siga el diagnòstic, més possibilitats de tractament hi haurà, ja siga mèdic o quirúrgic.

Qui avisa no és traïdor

Els riscos del pírcing a la boca

/imgs/20070101/img.despiece-salud.01.jpg Davant la pràctica, cada vegada més comuna, dels joves de col·locar-se un pírcing a la llengua, els odontòlegs i estomatòlegs espanyols adverteixen dels riscos que comporta aquesta pràctica entre els adolescents. La cavitat bucal i, en especial, la llengua són zones susceptibles de sofrir alguna complicació, ja que la boca és un lloc ple de bacteris que s’hi introdueixen quan mengem, bevem, fumem, masteguem, roseguem o xuplem objectes estranys. Els experts asseguren que col·locar elements estranys a la llengua, els llavis, el fre o les galtes pot produir alteracions com microruptures i traumatismes dentals, i també la retracció de les genives per la fricció de l’ornament, hiperplàsia tisular (a la zona on s’insereix l’ornament el teixit creix massa i causa fibrosi); ennuegament o aspiració si la boleta es desenrosca; esquinços; reaccions al·lèrgiques i interferències radiogràfiques. A més, els pírcings a la boca solen provocar hipersalivació per la presència d’un cos estrany, halitosi per la dificultat de netejar correctament la zona anellada, mala fonació o molèsties en la masticació i la deglució.

Notícies

Prendre te preserva la memòria

/imgs/20070101/img.despiece-salud.02.jpg Una tassa de te al dia pot ajudar a prevenir la pèrdua de memòria. Així ho asseguren científics de la Universitat de Newcastle, que han descobert en exàmens efectuats al laboratori que ingerir entre cinc i deu tasses diàries de te verd i te negre inhibeix l’activitat de certs enzims que destrueixen l’acetilcolina, un neurotransmissor que ha de mantenir-se en nivells elevats per preservar la memòria. El director de la investigació assegura que l’efecte del te verd és més durador i perdura durant una setmana, mentre que el del te negre dura tan sols un dia. A més d’aquests efectes beneficiosos, el te compta amb diversos avantatges com ara que és una beguda molt populars, barata i sense efectes adversos per a la salut.

Beneficis del sol de mitjan matí

Passar deu minuts diaris al sol, entre les onze del matí i les tres de la tarda, és beneficiós per a la salut segons indiquen especialistes en radiació ultraviolada de la Universitat de Manchester. Els investigadors assenyalen que els rajos de sol afavoreixen la producció de vitamina D, que promou l’absorció del calci i el fosfat dels aliments, i és essencial en la formació dels ossos i les dents. Un dèficit d’aquesta vitamina pot provocar un retard en el creixement ossi, a més de raquitisme en xiquets i osteoporosi en adults.

Una aspirina al dia?

/imgs/20070101/img.despiece-salud.04.jpg Els beneficis que provoca l’aspirina entre les persones que han tingut un infart o corren el risc de sofrir una trombosi és una qüestió que no admet discussió entre els metges. Molts la prenen com una mesura preventiva i és saludable per a homes majors de 40 anys que no fan activitat física i tenen el colesterol alt. No obstant això, han de cuidar-ne el consum els qui sofreixen quadres de gastritis o úlcera, igual com les persones que tenen la tensió alta no controlada i els qui pateixen hematomes davant el mínim cop, ja que corren el risc de sofrir hemorràgies internes.