Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Centres de dia : Qualitat assistencial millorable i carència de places

Els equipaments d'atenció diürna de persones dependents aconsegueixen una qualificació notable, però el 60% tenen llistes d'espera i dos de cada deu suspenen

/imgs/20070101/img.tema-portada.01.jpg Un de cada sis espanyols, gairebé set milions i mig de persones, sobrepassen la barrera dels 65 anys, segons les dades més recents de l’IMSERSO. L’envelliment progressiu dels ciutadans del nostre país ha comportat un creixement progressiu de la població dependent, que s’estima en més de 1.125.000 persones que no es valen per si mateixes en la vida quotidiana perquè pateixen una disminució severa o total de les capacitats físiques o mentals, fet que genera la necessitat d’ajuda constant de familiars o cuidadors per vestir-se, menjar, desplaçar-se…

L’opció de les residències està molt limitada per l’escassetat de l’oferta. Al nostre país només hi ha 3,71 places en centres residencials (privats o públics) per cada cent persones més grans de 65 anys (dada de l’IMSERSO, 2006) i la majoria, especialment les de caràcter públic, reben el sol·licitant amb llargues i descoratjadores llistes d’espera.

Els centres de dia constitueixen una alternativa d’atenció quotidiana a la gent gran dependent. En l’actualitat, hi ha registrats prop de 1.703 centres de dia (dada de l’IMSERSO, any 2005) per a majors dependents que compten amb prop de 40.000 places i que acullen la persona dependent durant el dia (normalment de 8.00 a 19.00 hores), de dilluns a divendres -en alguns centres també els caps de setmana i festius-. El servei se centra en cures personals, manutenció, assistència mèdica, rehabilitació, activitats físiques, d’oci i temps lliure i, en la majoria dels casos, inclou el transport del domicili al centre. Aquest model d’establiment assistencial és un dels eixos sobre els quals pivotarà la Llei de Dependència que s’acaba d’aprovar.

/imgs/20070101/img.tema-portada.02.jpg Tenint en compte la seua rellevància, CONSUMER EROSKI ha estudiat 134 centres de dia per a gent gran dependent ubicats a la Corunya, Àlaba, Alacant, Astúries, Barcelona, Cantàbria, Còrdova, Granada, Guipúscoa, Madrid, Màlaga, Múrcia, Navarra, Sevilla, València, Valladolid, Biscaia i Saragossa. Així mateix, ha enquestat els responsables de cada centre a fi d’obtenir la màxima informació sobre els serveis i l’atenció assistencial, la informació a l’usuari, els preus i la seguretat i accessibilitat dels centres. D’aquests, 46 eren públics, 49 privats i 39 de titularitat concertada. A més, tècnics de CONSUMER EROSKI, en qualitat de clients ficticis -al·legaven que volien ingressar un familiar- van visitar, durant el mes d’octubre passat, cada un dels centres de dia per comprovar sobre el terreny l’estat de les instal·lacions i la seua conservació, la lluminositat, l’espai hàbil disponible per a les persones grans (zones de passeig, amplitud de les dependències del centre), la netedat, la seguretat i l’accessibilitat de les instal·lacions.

El balanç dels resultats obtinguts, tant en l’observació directa com en la recopilació de l’enquesta als centres, és positiu, amb una qualificació mitjana de 7,3 punts sobre 10 i amb una millora respecte a les dades recollides en un informe semblant elaborat per CONSUMER EROSKI al 2002. Tot i això, encara perviuen mancances importants. Malgrat el bon nivell global, dos de cada deu establiments suspenen per una dotació insuficient de personal mèdic i especialista i sis de cada deu centres de dia acumulen llistes d’espera, especialment els de titularitat pública (un 87%) i els centres amb places concertades (un 74%), enfront d’un 22% entre els privats. Dels que sofreixen aquesta limitació, la mitjana se situa en 14 persones, però s’han trobat nou centres amb llistes de més de 30 persones. Una de les conclusions més rellevants de l’estudi és que els centres de dia públics, a més de ser molt més barats, són una mica millors que els privats (7,8 punts enfront dels 7,4 punts i 6,7 punts dels concertats).

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions