Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Adaptació a l'adopció

La integració dels xiquets i xiquetes adoptats, en especial de tercers països, a les seues noves famílies requereix d'uns processos i uns temps no exempts de complexitats

/imgs/20070101/img.informe.01.jpg La impaciència, la por, l’esgotament i la desil·lusió, companys de viatge habituals dels milers de famílies que opten per l’adopció al nostre país, no sempre desapareixen amb l’arribada del xiquet o la xiqueta a la nova llar. La llarga espera per rebre el resultat dels informes, de les entrevistes amb els serveis socials i altres tràmits burocràtics es transformen en altres problemes relacionats amb l’actitud del menor, el seu comportament en públic, l’alimentació i el desenvolupament.

El nou repte de molts pares i mares adoptives se centra en el fet que els seus fills accepten l’amor de la nova família. Molts infants procedeixen d’orfenats i centres molt precaris en els quals no han rebut mai mostres d’atenció, d’estimulació i d’afecte, una situació que pot influir negativament en el seu desenvolupament: es neguen a asseure’s a taula amb dos i tres anys i a menjar aliments sòlids (prefereixen el biberó), desitgen que constantment els agafen en braços, no volen separar-se dels progenitors, etc. En el cas d’adopcions internacionals els problemes són més grans a causa de les diferències de cultura, d’idioma i de costums. Dels 5.423 xiquets procedents de 35 països adoptats al 2005 al nostre país, 2.753 procedien de la Xina, 1.262 de la Federació Russa, 394 d’Ucraïna, 224 de Colòmbia i 227 d’Etiòpia. Segons dades del Ministeri de Treball i Afers Socials, l’adopció nacional només representa un 10% del total.

/imgs/20070101/img.informe.02.jpg El bagatge emocional d’aquests xiquets està ple de ferides com l’abandó i la falta d’atenció, mancances que repercuteixen en la convivència familiar a través de comportaments difícils i males conductes. Tot i això, la responsabilitat que el nou membre de la família s’adapte a uns nous hàbits de vida basats en la comunicació, la confiança, el respecte, l’educació, l’afecte i la relació amb altres persones al marge de la família no recau només en el menor. No hem d’oblidar que en molts casos els nous pares i mares també presenten una sèrie de factors de risc que influeixen en la integració del xiquet i la convivència familiar, com la seua falta de preparació per controlar els problemes del menut, expectatives irreals o inadequades al voltant de l’adopció i del menor adoptat, poca habilitat en el maneig de conflictes i tensions i falta de suport social o motivació per sol·licitar ajuda professional.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions