Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: El més barat, un dels millors

/imgs/20020201/analisisb01.jpg S'han analitzat sis sacs de dormir de travessia, els preus dels quals estan entre els 78 euros de Ferrino Nightec 600D i Vango Ultralite 700ML, i els 107 euros de Yuma Altus Groenlandia. Tots són del tipus "mòmia", encara que els seus diferents farciments els confereixen qualitats específiques per a diferents condicions meteorològiques.

Un sac de dormir de travessia ha de permetre a l'usuari dormir en condicions climàtiques adverses dins d'una tenda o al ras (bivac) amb comoditat suficient. També ha de ser compacte i lleuger per facilitar-ne el transport.

Davant la disparitat dels resultats que va oferir l'anàlisi de laboratori, és difícil optar per una millor relació qualitat/preu. Si a l'usuari no li importa el pes i el volum del sac, el més barat (Ferrino Nightec 600D) és la millor opció, per les seves bones qualitats de resistència i capacitat tèrmica. I si pensa portar el sac en llargues travessies, Yuma Altus Groenlandia és una bona opció, encara que sigui més car i hagi de millorar la resistència de les seves costures.

La capacitat tèrmica, essencial

La majoria dels sacs indiquen dos rangs de temperatures a què es poden usar: el primer mostra en quines condicions climàtiques es desenvolupa de forma òptima, mentre que el segon indica les condicions extremes a les quals només l'han d'utilitzar els usuaris amb una preparació tècnica excel·lent i bon coneixement de la seva resistència física.

Ferrino garanteix la comoditat en condicions normals entre -6ºC i -10ºC, i assenyala com a límit els -20ºC. Salewa recomana el seu ús entre 9 i 2ºC, encara que afirma que es pot usar entre 24ºC i -13ºC (a aquesta temperatura, només evita la congelació). Vaude recomana un interval de 8ºC a 2ºC, encara que les temperatures límit que indica són 25ºC i -3ºC (només evita la congelació). Finalment, Coleman recomana el seu ús a 0ºC, encara que la seva forquilla d'ús varia entre 5ºC i -10ºC. Vango i Yuma, finalment, no inclouen aquesta indicació.

CONSUMER va idear una prova per determinar la pèrdua de calor que es produeix a l'interior d'aquests sacs. El test va consistir a introduir a cada sac 14 paquets de gelatina a la temperatura del cos humà (36ºC). A continuació, es va disminuir la temperatura exterior controlant la fuga de calor a la zona del cos, a la dels peus i a la del cap.

Els millors resultats en aquesta prova de capacitat tèrmica van ser els de Yuma i Ferrino. El sac Coleman va ser moderadament bo i Vango, Vaude i Salewa es van quedar en acceptables. Yuma, al final de la prova, només va perdre 6,5ºC a la zona del cos (encara que als peus va perdre 10ºC, i al cap 12,5ºC), davant els resultats de Vaude, molt pitjors: 17,5ºC de pèrdua a la zona del cos, 15,5ºC als peus i 27,5ºC a la zona del cap.

Diferències en el pes i volum

El volum dels sacs dins la bossa va variar entre els 7,2 litres de Vango i els 34,2 litres de Ferrino. La diferència és, sens dubte, notable. Vaude i Coleman ocupen uns 11 litres, Salewa 13 litres, i Yuma uns 20 litres. Malgrat aquestes diferències, les dimensions, una vegada desempaquetat el sac, són similars en els sis casos.

Les bosses de transport de Ferrino, Yuma, Coleman i Vango incorporen cintes de niló amb ancoratges plàstics per comprimir el sac i reduir-ne així el volum. Així mateix, Vaude és l'únic que no inclou un teixit protector contra la humitat que cobreixi la zona del tancament.

Quant al pes, Vaude i Vango són els sacs més lleugers (1.010 i 1.040 grams), seguits de Coleman, Salewa i Yuma (1.440, 1.750 i 1.910 grams). El més pesat és, de nou, Ferrino (2.140 grams).

Els sis sacs, per disminuir la pèrdua de calor, incorporen una caputxa ajustable mitjançant un tancament lliscant i (llevat de Vango i Vaude) un collarí tèrmic ajustable. Tots inclouen una butxaca a l'interior per guardar petits objectes que es tanca amb veta adherent, si bé els compartiments de Vaude i Coleman usen cremallera.

A la part interna de les cremalleres, les sis mostres incorporen una banda aïllant per protegir l'usuari del fred. Vango inclou, a més, una solapa per a la protecció davant la humitat, i Yuma una altra solapa que evita que s'encalli la cremallera. Els acabats de les cremalleres, les costures i les butxaques van ser ben valorats, a excepció de les costures i butxaques de Vango que estan parcialment descosits (en ocasions, el farciment sobresurt).

Salewa i Vaude són els sacs més senzills de guardar a la seva funda compressora, però Vango i Coleman -una vegada comprimits- ocupen menys espai que la resta. La comoditat d'ús, centrada sobretot en el lliscament de la cremallera, va ser millor valorada a Ferrino i Coleman. Quant als accessoris inclosos, el millor és el de Yuma, ja que és, amb diferència, el més complet.

Resistència a la perforació i als estrips

En resistència del teixit exterior als estrips, Ferrino i Yuma (28-30 newtons) van ser sensiblement millors que Vaude i Coleman (20-21 newtons). Ferrino i Yuma també van ser els millors quant a resistència a la perforació (108 i 123 newtons respectivament), especialment si es comparen amb Vaude (62 newtons). La resistència de les costures només va ser satisfactòria en el cas de Ferrino (442 newtons) i Vaude (304 newtons), ja que en les altres els resultats van ser molt inferiors, especialment a Yuma, Vango i Coleman (108, 214 i 230 newtons respectivament).

La cremallera de Salewa va ser la que millor va suportar la tracció transversal (940 newtons), encara que Yuma i Ferrino també es van comportar bé (870 i 890 newtons). La pitjor va ser Vango, en el qual la tela es va esquinçar i la cremallera es va obrir a 720 newtons, és a dir, molt abans que la resta.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions