Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si vols que resolguem el teu cas en la revista EROSKI CONSUMER posa’t en contacte amb nosaltres. Només es respondran i es publicaran les consultes que des de la revista EROSKI CONSUMER considerem més interessants.

: Si no es pot anar de viatge per força major, l'agència no pot reclamar cap cost per la gestió

Vaig reservar un viatge (vol i estades en diversos hotels) en una agència, però després no hi vaig poder anar per problemes familiars. No vaig deixar paga i senyal de la reserva i no vaig poder trucar per anul·lar-la. Ara l'agència em sol·licita que aboni unes despeses, ja que altrament m'enviarà el seu advocat. He de pagar aquests costos encara que no hagi fet el viatge?

Si la causa per la qual no vau poder anar al viatge va ser de força major, el consumidor no té obligació d'abonar cap despesa. S'entén per força major l'esdeveniment que no es pot preveure o que, tot i ser previst, sigui inevitable, com la malaltia pròpia o d'un familiar. Si s'acredita això davant ql'agència de viatges, el client està eximit de l'obligació d'abonar les despeses i la indemnització a què es refereix la Llei de viatges combinats.

Però, segons aquesta llei, si el consumidor desisteix d'un viatge contractat o reservat i no pot acreditar causa de força major ha d'indemnitzar l'agència amb les despeses de gestió i d'anul·lació, si n'hi ha. La penalització ascendeix al 5% de l'import total del viatge si el desistiment es produeix entre 10 i 15 dies abans de la sortida, del 15% si l'anul·lació és entre 3 i 10 dies abans i del 25% si és dins les 48 hores anteriors a la partida. Si no es presenta a la sortida, el consumidor o usuari està obligat a pagar l'import total del viatge, abonant, si escau, les quantitats pendents, llevat acord entre les parts en un altre sentit.

En aquest cas concret, el consumidor ha de valorar els problemes familiars que el van obligar a anul·lar el viatge i la possibilitat de catalogar-los com de força major. D'altra banda, crida l'atenció que l'agència no sol·liciti cap quantitat en concepte de reserva del viatge i que, apropant-se la data de sortida, no es posi en contacte amb el client per requerir el pagament i la confirmació del viatge. Cal consultar, amb més detall i aportant còpia de la documentació relativa al viatge, l'Oficina d'Informació al Consumidor corresponent, una associació de consumidors o un advocat sobre les circumstàncies familiars que van impedir el viatge, la prova d'auestes, la seva qualificació com de força major, les circumstàncies contractuals i la documentació existent respecte al contracte i la reserva.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions