Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Balnearis : Àmplia oferta, però un control sanitari desigual

No hi ha homogeneïtat en els controls que els balnearis efectuen per detectar possibles contaminacions o canvis en les propietats de les aigües mineromedicinals

/imgs/20020201/tema02.jpg
A camí entre centres de salut amb teràpies d’aigües mineromedicinals i establiments hotelers de retir per a escapades reparadores de cap de setmana, els balnearis o estacions termals guanyen adeptes sense pressa però sense pausa, fidels a l’estil reposat que els caracteritza. Així ho demostren els 670.000 clients que el 2001, un 12% més que l’any anterior, van anar a algun dels 128 balnearis repartits per tota la geografia espanyola i van desemborsar un total de 145 milions d’euros. En realitat, el nombre de visitants és encara superior ja que les estadístiques no inclouen els clients que no se sotmeten a tractament a les termes.

Es tracta d’una oferta hotelera peculiar en ple creixement (s’estan ampliant una desena de balnearis i se’n construeix un de nou a Orense) que resulta del tot coherent amb les noves tendències del consumidor actual, cada vegada més procliva a gastar en serveis relacionats amb la salut i el lleure. A més, augmenten també els visitants de caps de setmana que busquen prestacions merament lúdiques (i no terapèutiques) als balnearis, igual com ho fa l’afluència d’infants que acompanyen els seus pares. D’altra banda, l’edat mitjana dels usuaris s’ha situat en 40 anys l’any 2001, davant els 44 anys dels anys precedents.

Això no obstant, encara persisteixen a la població àmplies llacunes de desconeixement al voltant del que ofereixen els balnearis i de les principals característiques d’aquests establiments. Si bé els seus efectes beneficiosos en la salut semblen estar fora de tot dubte, com ho testifica el fet que el mateix IMSERSO financi estades en balnearis per a la Tercera Edat, segons els experts consultats per CONSUMER s’ignora que les estades s’han de prolongar durant almenys dues setmanes perquè els tractaments termals resultin eficaços. De fet, les de menys durada amb prou feines aconsegueixen millorar les malalties tractades més habitualment en aquestes estacions termals (problemes respiratoris, de l’aparell digestiu, de la pell…), si bé poden ser perfectament útils per desconnectar del vertiginós ritme de vida actual, en altres paraules, per descansar, relaxar-se i reprendre forces per afrontar amb més optimisme i vitalitat els reptes de cada dia.

D’altra banda, la notable disparitat de preus que regeix al sector sembla suggerir que l’usuari s’ha de prendre la molèstia de comparar les tarifes de diversos balnearis abans de decidir-se, ja que un mateix servei presenta un cost molt diferent en un o en un altre: un massatge de mitja hora pot costar entre 12 i 37 euros, un bany de bombolles de 6 a 15 euros i un bany termal entre 3,60 euros i 9 euros. Molts balnearis disposen, així mateix, d’hotel, i les seves tarifes difereixen molt, tot i que no sempre ho fan en relació directa amb la seva qualitat. Un cap de setmana en habitació doble, amb pensió completa i tractament termal pot representar 100 euros per persona en alguns balnearis mentre que en altres assoleix els 300 euros. Tot indica que, abans d’inclinar-se per un balneari o un altre, val la pena dedicar uns minuts a estudiar les diverses ofertes.

Alguns balnearis disposen d’hotel en el qual els clients poden pernoctar -per gaudir dels serveis d’una estació termal no és imprescindible allotjar-se al mateix balneari- i, als voltants dels que no tenen hostal propi, s’hi poden trobar hotels, cases rurals i restaurants. I, sens dubte, és possible allotjar-se a l’hotel d’un balneari sense sotmetre’s a cap tractament.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions