Escrutem les etiquetes d’un producte amb reclams comercials nombrosos

1 Octubre de 2019
190731 Hero 0Z6A5683

Melmelada Hero maduixes de temporada

Els sucres suposen un alt percentatge de la composició de les melmelades, per la qual cosa la seva reducció o absència representa un factor diferencial important. Tot i això, malgrat el missatge de “zero sucres refinats”, la veritat és que aquest producte no té menys sucres lliures que els seus homòlegs.

Missatge diferencial

Anteposa el missatge “de temporada” al terme “melmelada”, que apareix més avall, amb expressions diferents (“maduixes de l’última temporada i en quantitat limitada”) i atribueix un sabor a l’elaboració amb matèria primera estacional (amb la frase “al seu temps per a un gust excepcional”). Evoca el concepte casolà en les expressions com “de manera tradicional” o “com tu la faries a casa”, que al·ludeixen a reaccions emocionals, però no tenen una caracterització legal.

Zero sucres refinats

El Codi Alimentari Espanyol considera “sucre refinat” aquell que conté un 99,9% de sacarosa obtinguda per refinació. Aquest esment no implica absència de “sucres afegits” ni de “sucres lliures”.

Calories que venen del sucre

La normativa obliga a especificar el contingut total de sucres simples que procedeixen tant de la fruita com dels sucres afegits en diferents formes, que en aquesta melmelada arriben al 50%. També és preceptiu indicar la quantitat de fruita utilitzada: 50 g de maduixa per 100 g de melmelada, atès que l’al·lusió “conté sucres presents de manera natural” es refereix als sucres que conté la maduixa i no a la resta del sucre,extret del concentrat de caqui, que és afegit. Tota l’aportació energètica es deu únicament al contingut en sucres simples (50 g/100 g de producte). Aquests són, a més, sucres lliures íntegrament. El primer ingredient en pes és la maduixa, que representa el 50% del producte. L’altra meitat, la componen sucres o fonts de sucres en diferents formes, i una petita quantitat de pectina. L’origen del sucre afegit (concentrat de caqui) no influeix sobre l’efecte metabòlic d’aquest una vegada que s’extreu de la matriu de la fruita. És un sucre lliure i el seu consum s’ha de limitar a un màxim de 25 g al dia.

La versió normal de la melmelada Maduixes de temporada d’Hero conté 50 g de sucres simples per 100 g de producte. La light té un 30% menys de sucre (tal com estableix la legislació per a poder fer l’al·legació light), de manera que trobem 35 g de sucres simples per 100 g. En la melmelada zero sucres refinats, el contingut en sucres simples és de 50 g/100 g de producte (igual que els de la versió normal). Per tant, no hi ha diferències significatives en els valors calòrics i nutritius entre les versions normal i zero sucres refinats de la melmelada Maduixes de temporada.

100% de fruita

Al·legació enganyosa que suggereix que tot el producte és fruita, quan n’hi ha només el 50%. El matís el suporta la preposició “de”, que indica que tots els ingredients “procedeixen DE” la fruita, no que sigui “100% fruita”, diferència molt difícil d’apreciar pel consumidor. Especifica que tots els sucres procedeixen de la fruita, insinuant que presenten avantatges sobre altres sucres; això és cert si es menja la fruita sencera, però no quan el sucre és extret de la fruita ni quan es presenta en altres formats com ara sucs, extractes o concentrats.

Sense conservants. Sense colorants

Reclam sobre els additius que no conté, amb pretensió de semblar millor que altres productes per aquesta absència. Tots els additius utilitzats a la UE són segurs i el seu ús es restringeix al fet que hi hagi una necessitat tecnològica que no es pugui resoldre d’una altra manera. En el cas de la melmelada no existeix aquesta necessitat, ja que la cocció del producte i l’alt contingut en sucres afavoreixen la conservació de manera natural.

Reclams sobre l’origen i composició

La indicació “elaborada a l’horta de Múrcia” assenyala que la fàbrica està situada a Múrcia, no al·ludeix a l’origen de la matèria primera, que pot ser de Múrcia o no. No hi ha manera de saber-ho. Aquest reclam aporta més confusió que no pas informació. Per mitjà de la frase “disponible en quantitat limitada” fa servir el factor de l’escassetat, molt utilitzat com a tècnica de màrqueting per a ressaltar que estem davant d’un producte especial (o únic).

No hi figura l’etiqueta Nutri-Score

La valoració obtinguda en aquest etiquetatge és D, a causa, fonamentalment, de l’alt contingut en sucre. La quantitat de fibra no està declarada en l’etiquetatge i no s’ha pogut tenir en compte en el càlcul.

Conclusió

La informació que es dona suggereix en diversos apartats que l’origen dels sucres lliures suposa un benefici que en realitat no és tal. L’esment més confús és “100% de fruita”, que xoca amb l’obligació legal de desenvolupar pràctiques informatives lleials que no indueixin el consumidor a l’error. Nutricionalment és exactament igual que la versió “Melmelada Extra de Maduixes de temporada”, però el preu és un 40% superior.