Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Farmàcia amb garantia de qualitat?

EL 30% DELS INGRESSOS D’UNA FARMÀCIA CORRESPON, DE MITJANA, A ARTICLES D’AUTOCURA, COM ARA LLETS SOLARS, TINTS, DESODORANTS O ANTICEL·LULÍTICS. LA TENDÈNCIA INDICA QUE CONTINUARÀ CREIXENT. TAMBÉ S’HI VENEN PRODUCTES DE PARAFARMÀCIA I DE MEDICAMENTS QUE NO REQUEREIXEN RECEPTA. SÓN CENTRES ATESOS PER PROFESSIONALS SANITARIS, PERÒ L’INTERÈS COMERCIAL DELS PRODUCTES FA QUE ENS PREGUNTEM PER LA SEVA VERITABLE CAPACITAT SANADORA O PAL·LIATIVA. L’EFICÀCIA DE MOLTS NO TÉ EVIDÈNCIA CIENTÍFICA I, MALGRAT AIXÒ, CONTINUEN ESTANT A LA VENDA.

A les farmàcies, a més de medicaments i altres productes sanitaris (des de xeringues fins a aparells d’electromedicina ), s’hi venen xampús, repel·lents de mosquits, anticel·lulítics o cremes hidratants. Aquest segon grup s’engloba dins del concepte genèric d’autocura. En els fàrmacs, abans de la seva comercialització, se’n testen l’eficàcia i la seguretat, però, passa el mateix amb els productes de consum? Quin tipus de controls segueixen? Aporta un valor diferencial l’assessorament del farmacèutic en el cas d’un producte d’autocura?

El paper dels professionals

Els farmacèutics i l’Administració no tenen cap dubte: l’usuari troba en la farmàcia un professional sanitari qualificat que exerceix un paper clau en el sistema sanitari. El Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social confirma a EROSKI Consumer que “la feina del farmacèutic a través del seu consell i assessorament professional assegura l’ús correcte dels productes de venda en farmàcies”. No obstant això, la portaveu de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), Ileana Izverniceanu, explica que les dades apunten, en alguns casos, al contrari: “L’any passat vam publicar un estudi que va posar de manifest com una majoria d’establiments dispensaven ibuprofèn 600 sense recepta, de manera que incorrien en una mala praxi farmacèutica”.

Més enllà d’aquesta atenció sanitària, a la majoria de les farmàcies es dispensen productes homeopàtics. Els efectes terapèutics que afirmen tenir estan científicament qüestionats i, malgrat això, continuen venent-se en aquest canal. Encara que des de l’abril de 2018 aquests productes segueixen un procés d’avaluació per part de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), la legislació europea els concedeix un estatus particular: tot i que no poden demostrar eficàcia clínica, es consideren medicaments i, mentre aquest estatus continuï vigent, cap país de la UE no pot prohibir la comercialització de l’homeopatia. “El gran pes que té en països com Alemanya o França dificulta que s’impulsin canvis reguladors que posin fi a aquesta excepció anacrònica”, reconeix Ileana Izverniceanu.

En la venda de productes homeopàtics preval generalment l’interès comercial, però, passa el mateix amb altres productes que es venen a les farmàcies? Els articles d’autocura suposen una font d’ingressos creixent per a aquests establiments.

L’informe de 2019 de la consultoria IQVIA apunta que aquest grup suposa el 30% de les vendes mitjanes de les 22.000 farmàcies autoritzades a Espanya, un 6% més que el 2010. En canvi, els medicaments finançats han passat de representar el 65% dels ingressos al 59% en el mateix període. El 10% restant correspon als fàrmacs de venda lliure o que requereixen recepta però no tenen cobertura pública.

Segons els farmacèutics, la qualitat del que posen a la venda està per sobre de l’interès comercial i això suposa una garantia. “Si una persona, després de fer-li unes preguntes, veus que el que demana no és l’adequat per a ella, no li ho dispenses. Venent sense més ni més faríem un flac favor als usuaris i suposaria un desprestigi professional. Un percentatge alt de persones venen amb la idea de comprar un producte i molt sovint se’n van amb un consell i sense producte”, explica Ana Molinero, vicepresidenta de la Societat Espanyola de Farmàcia Familiar i Comunitària (SEFAC).

Les organitzacions professionals defensen que el consell farmacèutic aporta un plus al client, els coneixements d’un professional sanitari. No obstant això, Ileana Izverniceanu, apunta que “els fabricants utilitzen el reclam de venda exclusiva en farmàcia que s’aplica a molts productes com una mera estratègia de màrqueting, fins i tot estant expressament prohibit com a argument publicitari. De fet, és una estratègia que funciona”.

Amb tot i això, la legislació no estableix exigències diferents segons el canal de venda del producte i, a més, les recerques han posat de manifest diverses vegades que els articles venuts en farmàcies no presenten més qualitat que els que es distribueixen per altres canals de venda. Per aquesta raó, el prestigi que aporta el fet de vendre’s en farmàcies és injustificat.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions