Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Obres a casa… amb totes les garanties

SI ESTÀS PLANIFICANT LA REFORMA DE CASA TEVA, CONÈIXER ELS PASSOS QUE CAL SEGUIR ABANS, DURANT I DESPRÉS SERÀ DE GRAN AJUDA PER A EVITAR QUE ES TRANSFORMI EN TOT UN MALSON. PAGAMENTS EN NEGRE, ABSÈNCIA DE PRESSUPOSTOS, PERDRE EL DRET A POSSIBLES AJUDES DISPONIBLES... DESCOBREIX COM POTS EVITAR ALGUNS ERRORS QUE PODEN SORTIR MOLT CARS I GAUDEIX DE LES OBRES AMB TOTA LA TRANQUIL·LITAT.

Bé sigui perquè hem adquirit un habitatge en mal estat que necessita una reforma integral, o perquè hem optat per reformar la nostra residència habitual, conèixer els drets i els deures que tenim com a consumidors ens pot ajudar a evitar no pocs mals tràngols. No debades, quan acabi l’any, més de 1,6 milions de cases espanyoles hauran efectuat reformes, segons dades de l’Associació Nacional de Distribuïdors de Ceràmica i Materials de Construcció (Andimac). Són intervencions que serveixen, a més, per a incrementar el valor de l’immoble, fet que pot repercutir en un augment del lloguer de fins al 30%, i de fins al 20% en el cas de venda.

Fer les coses bé ens protegirà davant de qualsevol eventualitat: disposar d’un pressupost d’obra, especificar els terminis de lliurament, conèixer la qualitat dels materials i rebutjar pràctiques encara presents com el pagament d’una part de l’obra (o de tota) en negre, fet que, a més, és il·legal. Entre les bones pràctiques a l’hora d’adquirir els serveis d’un contractista, es poden considerar els anys d’antiguitat i l’experiència en obres similars, l’adhesió a associacions professionals del sector o segells de qualitat com el certificat ISO 9001 (que garanteix els aspectes organitzatius de l’empresa, redundant en una millor qualitat de producte per al consumidor) o la norma ISO 14001, respecte de l’impacte mediambiental i els requisits de seguretat i salut.

Una dada fonamental és que els contractes (o pressupostos) que no estiguin signats per les dues parts no tinguin validesa legal, i els acords verbals no garanteixin res des d’un punt de vista legal. Segons Miriam García, directora general de l’Associació Nacional d’Empreses de Rehabilitació i Reforma (ANERR), “el més adequat és sol·licitar un professional, arquitecte o perit” que ens faci un projecte de reforma i, sobre això, demanar els pressupostos de manera eficaç. Si no, cadascun ens pressupostarà coses diferents i serà complicat comparar”. El cost dels serveis d’elaboració del projecte i del pressupost, argumenta, pot ser moderat (entre 300 i 800 euros, segons el projecte i el professional), i si tenim dubtes, podem consultar amb el seu Servei d’Informació de Rehabilitació Eficient (anerr.es/sire), de manera gratuïta.

Projecte i pressupost

Tota obra de reforma ha d’incloure tant un pressupost previ (o, si no és possible, una ordre de treball) com una factura posterior. La validesa del primer vindrà confirmada per la signatura del consumidor, que en conservarà una de les dues còpies (l’altra serà per a l’empresa subministradora dels serveis). Si s’accepta el pressupost –que pot servir com un contracte d’obra–, l’empresa l’haurà de conservar durant un termini no inferior a un any des del venciment de la garantia (de dos anys sobre la mà d’obra, encara que en alguns productes i serveis és superior). Si, per contra, el pressupost no s’acceptés, l’empresa podria cobrar-ne l’elaboració sempre que hi hagués constància documental que s’havia informat l’usuari amb anterioritat de l’obligació del seu pagament. I si es renuncia al pressupost, l’ordre de treball (que autoritza la reforma) ha d’incloure la frase “Renuncio al pressupost previ i autoritzo la reparació”, escrita i signada per l’usuari.

En el cas que es produïssin avaries o que es detectessin defectes durant el desenvolupament de la reforma o amb posterioritat a l’elaboració del pressupost, aquestes s’han de presentar al client per escrit i per duplicat, indicant-ne la causa i el cost addicional. Qualsevol variació que es pugui produir ha de comptar amb la conformitat del consumidor per escrit i, si es fan pagaments per endavant, han d’estar documentats i s’han d’efectuar a l’inici de l’obra. Hem de tenir en compte que, si es tracta de la compra d’un habitatge en mal estat que requereix una reforma integral, és fonamental documentar l’estat de l’habitatge abans i després de la reforma, ja que aquesta pot afectar el valor cadastral (si augmenta la superfície construïda) i els impostos que s’han de pagar, com l’IBI.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions