Youtube, Vimeo, Videoegg, Yashi, Bolt, Darlugo, Google vídeo / Blog: "Llámame Lola" / Web: "Las fotos de Bichito"

1 Febrer de 2007

Youtube, Vimeo, Videoegg, Yashi, Bolt, Darlugo, Google vídeo / Blog: "Llámame Lola" / Web: "Las fotos de Bichito"

NAVEGAR A LA CARTA

Anar “de vídeos” per la Xarxa

/imgs/20070201/img.despiece-internet.01.jpg El secret de l’incontestable èxit de Youtube (www.youtube.com) l’any passat es va basar en tres factors: és gratuït, és fàcil de manejar (tant per pujar vídeos a la pàgina com per veure’n) i és social, la qual cosa significa que està pensat perquè els vídeos puguen estar a l’abast de tot el món. Amb aquestes tres premisses, Youtube s’ha convertit en la pàgina de vídeos més visitada del planeta. Els internautes la fan servir tant per deixar els seus vídeos personals graciosos com fragments curiosos de televisió, extractes de concerts musicals memorables, anuncis ressenyables o escenes de pel·lícules mítiques. Però, encara que el més freqüent és que l’usuari reba nombrosos correus d’amics amb enllaços a pàgines de Youtube amb vídeos curiosos, hi ha molts altres llocs on es poden veure vídeos que estan penjats a la xarxa i també pujar-hi els propis.

Vimeo

www.vimeo.com

/imgs/20070201/img.despiece-internet.02.jpg El seu funcionament i les seues possibilitats són pràcticament les mateixes de YouTube. Tanmateix, Vimeo afegeix l’opció de descarregar els vídeos a l’ordinador, cosa que, en principi, no és possible en YouTube. L’usuari també pot publicar els vídeos que més li hagen agradat en el seu bloc mitjançant un senzill enllaç (cosa que també es pot fer amb YouTube). A més, mostra a l’autor del curtmetratge quins blocs l’enllacen. Els inconvenients que té són que alguns vídeos només es reprodueixen en la versió més avançada de QuickTime (fet que implica la descàrrega del pesat reproductor de música iTunes) i que no permet l’ús del RSS per a les noves entrades de vídeos.

Videoegg

www.videoegg.com

/imgs/20070201/img.despiece-internet.03.jpg Es tracta d’un sistema de publicació de vídeos en blocs (pràctica coneguda com “vloggin”) que tradueix qualsevol arxiu multimèdia a un format únic de compressió i reproducció. El principal avantatge d’aquest sistema de publicació és que fa compatibles tot tipus de formats, de manera que l’usuari no ha de descarregar versions variades de programes de reproducció per veure els vídeos, ni preocupar-se pels diversos formats en què grava la seua videocàmera.

Yashi i Vsocial

http://www.bolt.com i http://www.vsocial.com

/imgs/20070201/img.despiece-internet.04.jpg Són dos exemples de noves pàgines per a allotjar vídeos. El seu principal avantatge és que accepten més formats de compressió que les anteriors. D’altra banda, pel seu funcionament i filosofia, són molt semblants a la de majoria de llocs web precedents.

Darlugo

http://www.darlugo.com

Algunes pàgines treballen en una vessant més elaborada dels vídeos compartits. Perquè un vídeo siga acceptat en aquestes, ha de tenir una mínima qualitat tècnica, a més d’aportar originalitat i un cert sentit argumental, gairebé sempre guiat pel sarcasme.

/imgs/20070201/img.despiece-internet.05.jpg En aquest apartat se situa Darlugo, un portal en què els curts passen un control de qualitat previ i reben una qualificació de referència per part dels editors. En Darlugo es poden trobar vídeos que parodien anuncis televisius, escenes còmiques o burles de destacades personalitats.

Google vídeo

http://video.google.com

/imgs/20070201/img.despiece-internet.06.jpg El futur de Google Vídeo és incert ara que Google ha comprat el seu antic competidor Youtube, però de moment continua sent el portal ideal per a veure i allotjar vídeos amb més duració i qualitat d’imatge. Es poden trobar nombrosos documentals, anuncis multimèdia i programes televisius (i fins i tot pel·lícules de tall independent) per visionar-los. El servei té alguns vídeos de pagament, però la majoria són gratuïts.

CADA MES UN BLOC:

Llámame Lola, no me llames Dolores

http://www.llamamelola.com/

/imgs/20070201/img.despiece-internet.07.jpg El nom d’aquest bloc diu molt sobre el col·lectiu que el sosté i l’alimenta. “Llámame Lola” el componen quatre internautes especialitzats en periodisme, programació, disseny i, sobretot, publicitat en línia, que rastregen incansablement la xarxa a la recerca de perles audiovisuals per oferir-les al seu bloc; preferiblement anuncis, però també notícies, curts i altres continguts audiovisuals del que s’ha anomenat “Pop Culture”. El passat 2005 van recopilar en un CD descarregable d’Internet tot el material que havien publicat al bloc i s’espera que facen el mateix al 2006.

LA PÀGINA DEL MES

“Las fotos de Bichito”

http://www.flickr.com/photos/bichito

/imgs/20070201/img.despiece-internet.08.jpg Bichito és un artista del carrer. El seu treball, que discorre paral·lelament a una dilatada carrera professional com a periodista en diversos mitjans, es desenvolupa als carrers de Madrid i els seus models són habitants de l’asfalt capturats per la seua càmera, de vegades a l’atzar, de vegades amb intencionalitat estudiada. Siga com siga, Bichito és un especialista del retrat urbà que rastreja la Gran Via madrilenya i els seus veïns a la recerca de la màxima expressivitat facial, aquella que reflecteix no només un rostre sinó tot el que ocorre al seu voltant. Per aconseguir-ho, Bichito es basa en tècniques com el desenfocament, l’angle impossible, el desenquadrament… Les seues fotografies ens recorden tant els recents Francis Bacon i Lucien Freud com els expressionistes alemanys de l’escola de “El Pont” (sobretot Kirchner, Nolde o Munch).