Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Analitzades 133 piscines cobertes de 18 ciutats del nostre país : El nombre és insuficient i la informació a l'usuari, molt millorable

El nivell general és bo, tot i que en una de cada quatre piscines no s'indica al banyista l'estat i la qualitat de l'aigua

/imgs/20070201/img.afondo.01.jpg Un de cada dos espanyols assegura que practica esport tres o més vegades per setmana i la meitat dels qui ho fan utilitzen instal·lacions esportives de titularitat pública, segons dades publicades al 2005 pel Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), que revelen que la natació, en l’aspecte recreatiu i no competitiu, és l’esport més practicat al nostre país (gairebé una de cada tres persones que fa esport assegura nadar habitualment). En aquesta disciplina, amb un nombre d’adeptes creixent, l’existència d’unes instal·lacions adequades en nombre i qualitat és un factor clau.

Per aquesta raó, CONSUMER EROSKI ha volgut analitzar les piscines cobertes del nostre país, totes d’ús públic, ja siguen de titularitat pública (generalment, municipal) o privada. S’ha comparat l’equipament de 133 piscines cobertes de 18 ciutats (la Corunya, Alacant, Barcelona, Bilbao, Burgos, Còrdova, Granada, Madrid, Màlaga, Múrcia, Oviedo, Pamplona, Sant Sebastià, Sevilla, València, Valladolid, Vitòria i Saragossa). A més, s’han analitzat, mitjançant una inspecció in situ de tècnics d’aquesta revista, la informació i els serveis oferts als usuaris, l’estat de conservació i netedat de les instal·lacions i de les mateixes piscines, l’accessibilitat per a discapacitats i la seguretat dels equipaments, a més de la vigilància de les instal·lacions.

/imgs/20070201/img.afondo.02.jpg L’anàlisi mostra que, en línies generals, l’estat de les piscines cobertes al nostre país és bo, però el seu nombre és més aviat escàs. Tot i que la natació és l’esport no competitiu més practicat a Espanya, el nombre d’instal·lacions per a practicar-ne resulta insuficient, ja que, segons les dades recollides, només hi ha una piscina coberta pública per cada 59.000 habitants. A l’escassetat d’infraestructures se suma la manca d’informació a l’usuari d’aquestes instal·lacions en apartats tan fonamentals com la qualitat de l’aigua, a més de la multiplicitat i varietat de normatives que en regulen l’ús i el funcionament (una diferent per cada ciutat analitzada). Tot i això, l’estudi ha permès confirmar que la qualitat de les piscines és, en general, satisfactòria. De fet, en dues de cada tres la valoració final és de ?molt bé? o ?excel·lent?, qualificació especialment estesa en els apartats de netedat i seguretat. A més, destaca l’amplitud dels horaris de servei d’aquestes instal·lacions, que és d’una mitjana de 14 hores.

Instal·lacions insuficients

La dotació de piscines cobertes per a practicar la natació en els mesos més freds no és suficient: hi ha una instal·lació, de mitjana, amb piscina coberta de titularitat pública per cada gairebé 59.000 habitants (tenint en compte les piscines d’adults i no les de o xiquets), encara que les xifres mostren diferències clares entre unes ciutats i altres: hi destaca la bona dotació de Vitòria (disposa d’una piscina d’accés públic per menys de cada 28.000 habitants), la Corunya, Oviedo i Sant Sebastià (tenen una piscina d’accés públic per menys de cada 37.000 veïns). En l’altre costat de la balança se situen Màlaga (que té només una piscina per cada 137.000 habitants), Saragossa (només té sis piscines cobertes de titularitat pública per a més de 600.000 habitants) i Madrid (la mitjana són més de 75.500 persones per piscina). A Pamplona i Barcelona hi ha una piscina per cada 65.000 habitants, encara que a la capital navarresa, segons afirma el Consistori, el que abunden són les associacions esportives privades (n’hi ha un total de 15 a la ciutat que tenen piscina i en són socis el 41% de la població).

Tot i el seu nombre limitat, el balanç general de la qualitat d’aquestes instal·lacions és positiu, encara que hi ha grans diferències entre unes ciutats i unes altres. De fet, gairebé dues de cada tres de les piscines estudiades són ?molt bones? o ?excel·lents?. Amb tot, el marge de millora és apreciable, perquè un 7% de les 133 piscines suspèn i un 8% no passa d’un aprovat just. L’apartat amb pitjor nota global va ser la informació facilitada als usuaris i la diversitat de serveis oferts, prestacions en què suspenen el 20% de les piscines. Aquestes deficiències es materialitzen en el fet que en una de cada quatre no s’informa els usuaris sobre l’estat i la qualitat de l’aigua o que en tres de cada quatre ni tan sols s’informa sobre l’aforament màxim de la piscina.

Per contra, la netedat i conservació de la gran majoria de les piscines cobertes visitades ha sigut un dels aspectes més destacables (en aquesta categoria només va suspendre un 4%). Un exigu 2% dels vestidors estava en males condicions de netedat i higiene. En canvi, el 8% dels vestidors i el 10% dels lavabos ni tan sols tenien papereres o recipients per a dipositar-hi residus i deixalles. A més, un 14,3% dels lavabos no tenien sabó (el 57% dels d’Oviedo, el 43% dels de Bilbao i el 37% dels de Sevilla) i fins a un 16% dels vestidors no tenien penja-robes (manca observada en set de cada deu vestidors de les piscines d’Alacant i en el 30% dels de Valladolid). Quatre de cada deu lavabos no tenen eixugacabells, en un 15% no hi havia escombreta de vàter i tan sols un 42% disposava d’un canviador per a bebès.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions